Connect with us

Transgaz România preia controlul asupra transportului de gaze din Moldova. “Primul pas în procesul de integrare europeană”

transgaz sistem transport gaze republica moldova 18859934 - Moldova Invest

Republica Moldova

Transgaz România preia controlul asupra transportului de gaze din Moldova. “Primul pas în procesul de integrare europeană”

Din data de 19 septembrie 2023, Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, preia controlul asupra Sistemului Național de Transport al Gazelor din Republica Moldova, inclusiv în zona transnistreană

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a subliniat într-un interviu acordat în exclusivitate postului Radio Chișinău că acest eveniment marchează un moment istoric atât pentru Moldova, cât și pentru România. Acesta afirmă că în următorii cinci ani se vor face investiții semnificative în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Republica Moldova și în conectarea la rețea a gospodăriilor care încă nu au acces la aceste resurse.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Petrolul, factorul de bază care a diminuat vizibil exporturile Republicii Moldova

“Preluarea operațiunilor în rețeaua de gaze a Republicii Moldova reprezintă primul pas în procesul de integrare europeană. A doua etapă va fi reprezentată de partea de transport a energiei electrice. În ceea ce privește gazele, acest subiect este închis, iar în ceea ce privește transportul curent de electricitate, capacitățile sunt în creștere, iar autostrada rutieră de la Iași la Chișinău este în curs de finalizare. Comisia Europeană sprijină cu tărie Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să vedem deschiderea rapidă a tuturor capitolelor de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a declarat Ion Sterian.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană propune preluarea liberalizării comerțului cu Republica Moldova pentru încă un an

În acest context, directorul Transgaz România a dorit să asigure cetățenii Republicii Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va aduce mai multă securitate energetică întregii țări.

“Nu vor exista consecințe negative odată cu preluarea operațiunilor în Sistemul Național de Transport al Republicii Moldova; dimpotrivă, se va accelera procesul de conectare a localităților la rețeaua de gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Acest pas va îmbunătăți nivelul de siguranță în aprovizionarea cu gaze pentru iernile viitoare și pentru anii ce vor urma”, a adăugat Ion Sterian.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România este are doi reprezentanți în instituții fundamentale ale REPUBLICII MOLDOVA și nouă consilieri pe lângă executivul de la Chișinău. Cine sunt aceștia?

Menționăm că Transgaz România, prin Vestmoltransgaz, administrează gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificată al Rusiei în Ucraina.

Preluarea operațiunilor de transport al gazelor în Republica Moldova reprezintă un pas crucial în asigurarea securității energetice a statului și în eliminarea uneia dintre cele mai mari obstacole în implementarea directivei europene în domeniul gazelor, precum și în reducerea semnificativă a dependenței de un singur furnizor, conform experților economici de la Chișinău.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top