Evenimentul de semnare a Memorandumului, programat pentru astăzi, 11 decembrie, la Chișinău, a avut ca obiectiv stabilirea unei înțelegeri între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României pentru promovarea proiectelor strategice de infrastructură în sectorul energetic
Acordul urmărește să creeze cadrul necesar pentru o colaborare eficientă în domeniul energiei și pentru implementarea proiectelor esențiale pentru schimbul pe termen lung de energie, conform informațiilor transmise de Radio Chișinău.
În contextul gazelor naturale, se prevede că Memorandumul va aborda extinderea capacității de transport a gazelor naturale, luând în considerare posibilitatea extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construirea unui tronson suplimentar – Centura Chișinăului. Se estimează că această dezvoltare ar putea fi finalizată până la finele anului 2031.
În plus, inițiativa va sprijini dezvoltarea infrastructurii de stocare a gazelor naturale în România.
În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează proiecte de importanță strategică, inclusiv Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, modernizarea stațiilor 400kV Suceava și Bălți, extinderea liniei aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și România (cu extinderea stației Strășeni) și creșterea capacității liniei de interconexiune existente în domeniul energiei electrice de 110kV Huși-Cioara.
Semnarea Memorandumului va facilita desemnarea „OPCOM” SA ca operator al pieței de energie electrică conform legislației Republicii Moldova, inclusiv pentru integrarea pieței de energie electrică din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin interconectare.
De asemenea, acordul va permite operatorului de sistem al energiei electrice ÎS „Moldelectrica” să participe la blocul de reglaj al CNTEE „Transelectrica” SA pentru integrarea în Piața de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA.
Scopul documentului este conformarea cu obiectivele de politică energetică ale Uniunii Europene privind integrarea și consolidarea interconexiunilor energetice cu statele vecine, în special Republica Moldova, pentru a crea fundamentul pentru integrarea piețelor de energie locală în piața unică europeană de energie.
În prezent, Republica Moldova are posibilitatea de a importa energie electrică din România și Uniunea Europeană după sincronizarea sistemului național cu cel european. Totuși, există doar câteva linii de tensiune medie între Republica Moldova și România, care pot transporta energie în cantități limitate și pe distanțe scurte. Importul de electricitate din România în Republica Moldova se realizează încă printr-o linie de înaltă tensiune care traversează regiunea transnistreană, trecând prin Centrala de la Cuciurgan aflată sub controlul autorităților de la Tiraspol.