Connect with us

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 72,5 milioane euro

d4e060c6 edde 4707 a630 ff981f3a1e27 - Moldova Invest

Republica Moldova

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 72,5 milioane euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Comisia Europeană a anunțat luni o nouă tranșă de asistență financiară semnificativă pentru Republica Moldova, în valoare totală de 72,5 milioane euro

Aceasta constă într-un împrumut de 50 de milioane euro cu dobândă redusă și o sumă adițională de 22,5 milioane euro sub formă de granturi nerambursabile, potrivit comunicatului emis de executivul european.

Acest sprijin financiar urmărește să ajute Moldova să își acopere parțial nevoile de finanțare pentru anul 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, în timp ce facilitează continuarea reformelor interne. Chiar dacă economia Moldovei a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o perioadă de recesiune profundă în 2022, țara rămâne afectată de consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și se confruntă cu serioase probleme în sectorul securității energetice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Europarlamentarul Maria Grapini la FERM 2024: Statistic vorbind, acum România este țara care are loc de DEZVOLTARE mult mai mult decât statele din VEST

Aceasta reprezintă a patra tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru Moldova, eliberată după ce Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea de către țară a condițiilor de politică stabilite în acord cu Uniunea Europeană. Printre acestea se numără îmbunătățirea guvernanței sectorului public și consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei, dar și progrese semnificative în domeniul statului de drept prin adoptarea unei legi privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și intensificarea luptei împotriva corupției.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Laboratorul de microbiologie al Spitalului „Cuza Vodă” din Iași va fi dotat cu echipamente de ultimă generație pentru combaterea infecțiilor nosocomiale! Investiția se ridică la 2,3 milioane lei

Moldova a făcut pași importanți și în alte domenii, inclusiv în sprijinul energiei regenerabile și al reformei Codului vamal, aliniat acum complet la standardele Uniunii Europene. Adoptarea unei Strategii naționale pentru dezvoltare economică, care stabilește direcțiile politicii economice până în 2030, a fost, de asemenea, un element crucial în progresul Moldovei pe calea europeană.

Asistența macrofinanciară oferită de UE face parte dintr-un efort mai amplu de sprijinire a Moldovei în fața provocărilor multiple cu care se confruntă în ultimii ani și reprezintă o manifestare clară a angajamentului european pentru consolidarea legăturilor cu această țară parteneră. În total, sprijinul financiar acordat de UE Moldovei se ridică acum la 295 de milioane euro, subliniind importanța continuării reformelor și a progresului către integrarea europeană.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Chişinău: Conferinţă internaţională economică, pe tema „Reconstrucţia Ucrainei. Rolul R. Moldova”


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top