Connect with us

Vicepremierul R. Moldova, Vladimir BOLEA, a cerut sprijin la Bruxelles pentru fermierii afectați de secetă

Collage Maker 21 Sep 2023 10 33 AM 3552 - Moldova Invest

Republica Moldova

Vicepremierul R. Moldova, Vladimir BOLEA, a cerut sprijin la Bruxelles pentru fermierii afectați de secetă

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a participat la Conferința “Misiunea Fermierilor Europeni”, organizată de Partidul Popular European, unde s-a discutat viziunea partidului pentru agricultura din Europa

La eveniment au participat membri ai Parlamentului European, dar și deputați ai legislativelor naționale, miniștri ai agriculturii, experți, reprezentanți ai organizațiilor de profil.

Conferința reprezintă o oportunitate unică de a face schimb de idei și experiență cu reprezentanți din întreaga Europă pentru a promova o agricultură modernă, sustenabilă și adaptată la schimbările climatice. Vicepremierul  Vladimir Bolea a avut un discurs  în cadrul Conferinței despre situația și perspectivele de dezvoltare a acestui sector vital în condițiile schimbărilor climatice, cât și despre impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. În contextual dat, oficialul moldovean a venit cu rugămintea de a include  Republica Moldova în toate programele și platformele europene  de susținere, inclusiv a fermierilor, pentru a face față tuturor provocărilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creștere semnificativă a investițiilor nete în economia națională în primul trimestru al anului: 34,65 miliarde de lei

“Doar împreună, prin eforturi comune  putem  fi mai puternici în lupta cu sărăcia, a menționat Vladimir Bolea. Avem nevoie de susținere pentru a menține coridorul solidarității, pentru a salva fermierii, care se află în pragul catastrofei”, a subliniat vicepremierul.

PHOTO 2023 09 19 17 20 37 1 1 - Moldova Invest

Vladimir Bolea s-a întâlnit cu Daniel Buda (PPE, România), Vicepreședinte al Comisiei Parlamentului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și a discutat despre consolidarea relațiilor de colaborare și susținere în domeniul agricol. Această întrevedere reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării legăturilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a doua vizită oficială la Chișinău! Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova!

În după amiaza zilei de 19 septembrie, Vladimir Bolea a avut o întervedere cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, co-președințele Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova–Uniunea Europeană. Oficialul European a menționat că, Republica Moldova și UE conlucrează mai strâns decât oricând și Parlamentul European trebuie să ofere Chișinăului un mesaj clar de începere a negocierilor de aderare.

PHOTO 2023 09 19 14 11 44 1 - Moldova Invest

Potrivit acestuia, Republica Moldova este țara care (cu excepția Ucrainei) a suferit cel mai mult din cauza războiului din Ucraina. În contextul dat,  Vladimir Bolea a menționat că “Moldova are nevoie de sprijin pentru a rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii, în special agricultorii, pentru a ține piept provocărilor și  a continua reformele pe calea integrării europene”.

PHOTO 2023 09 19 13 53 07 2 - Moldova Invest

Siegfried Mureșan, a comunicat că va propune Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova mai mult sprijin și asistență tehnică pentru implementarea reformelor, pentru ca Moldova să  înceapă  cât de curând  negocierile de aderare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE, cea mai importantă piață de desfacere pentru produsele moldovenești

“Ministerul Agriculturii din Moldova rămâne angajat în promovarea unei agriculturi moderne, sustenabile și eficiente și acestă participare la conferința europeană demonstrează opțiunea  noastră față de aceste obiective. Republica Moldova are nevoie de susținere în parcursul său European”, a declarat Vladimir Bolea.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre importanța investițiilor în agricultură și posibilitațile de accesare a fondurilor europene în perioada de preaderare la comunitatea europeană.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top