Connect with us

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei SPÎNU: “Moldova, pas cu pas, își câștigă independența energetică”

andrei spinu - Moldova Invest

Republica Moldova

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei SPÎNU: “Moldova, pas cu pas, își câștigă independența energetică”

Andrei Spînu a subliniat eforturile depuse zilnic de Republica Moldova pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic

Potrivit acestuia, doar în această săptămână, SA „Energocom” a mai achiziționat și stocat 30 mln. m3 de gaz.

“În ciuda tuturor cârcotașilor, o mână de oameni, în fiecare zi, fac un efort enorm ca țara noastră să reușească. Vreau să le mulțumesc și să fie încrezători că vom reuși
În această săptămână, SA Energocom a mai achiziționat și stocat 30 mln m3 de gaz. În total avem 187 mln m3 stocați. Acest gaz este suficient pentru aproximativ 1 lună și 3 săptămâni de iarnă. Vom continua să creștem rezervele și în săptămânele următoare.
Suntem interconectați cu piața electrică din România. Deja de 3 săptămâni asigurăm țara cu electricitatea de pe bursa română OPCOM. Energocom lucrează pentru a putea accesa și alte piețe, precum Bulgaria. Acest lucru este posibil după ce ne-am sincronizat cu ENTSO-E și de la 1 iunie 2022 am introdus regulile de piața.
Termoelectrica S.A. continuă să își crească rezervele de păcură. Peste 99% din consumatori sunt deja conectați la încălzire. În case, așa cum am promis, este căldură. Incidentul care a avut loc la blocul 3 va fi investigat. Imediat ce vor fi clare toate detaliile vom comunica și vom informa opinia publică.
Agenția Rezerve Materiale a completat rezerva strategică de cărbune în proporție de 100%. Este pentru prima dată după mulți ani când se întâmplă acest lucru. Pentru iarna aceasta avem și cărbune dacă va fi nevoie.
La final, vreau să le mulțumesc în mod special colegilor de la Moldelectrica. În această săptămână, după bombardamentul Rusiei împotriva Ucrainei am avut deconectări masive de energie electrică. Într-o oră, echipa de la Moldelectrica a reconectat toată țara la electricitate.
Oameni buni, continuăm să economisim și să fim solidari. Cum zicea Grigore Vieru: cât caracter, atâta țară!”, a declarat Andrei SPÎNU.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Anca Dragu, Guvernatorul BNM, pregătită să revitalizeze economia și să consolideze integrarea europeană


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top