Connect with us

Volumul lucrărilor de construcții din Republica Moldova, în scădere în primul semestru din 2023

36421 constructii - Moldova Invest

Republica Moldova

Volumul lucrărilor de construcții din Republica Moldova, în scădere în primul semestru din 2023

În primele șase luni ale anului 2023, volumul total al lucrărilor de construcții din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă de 8%, în termeni de prețuri comparabile, în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Această evoluție este dezvăluită de datele furnizate de Biroul Național de Statistică, subliniind o tendință descendentă în industria construcțiilor.

Potrivit informațiilor prezentate de sursă, declinul în volumul lucrărilor de construcții este atribuit în mare măsură reducerii cantității de construcții noi, care a înregistrat o scădere semnificativă de 13,3%. De asemenea, sectorul de întreținere și reparații curente a consemnat o diminuare considerabilă de 22,6% în aceeași perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Danemarca anunță investiții de 6 milioane de Euro în reforme pentru Republica Moldova, în contextul inaugurării Ambasadei din Chișinău

Pe de altă parte, există segmente care au reușit să înregistreze o creștere în ciuda contextului general. Volumul lucrărilor de reparații capitale a înregistrat o ascensiune notabilă de 26,2% în comparație cu intervalul similar din 2022.

De asemenea, volumul altor lucrări de construcții, inclusiv demolări și amenajarea terenurilor, a crescut cu 1,1% în prima jumătate a acestui an.

Analizând detaliile statistice, datele relevă că domeniile construcțiilor rezidențiale și construcțiilor inginerești au înregistrat reduceri semnificative de 22,9% și, respectiv, 7,1% în volumul lucrărilor de construcții, măsurate în prețuri comparabile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova se află pe locul al treilea în lume între exportatorii de prune proaspete

Pe de altă parte, sectorul construcțiilor nerezidențiale a reușit să contracareze tendința generală, înregistrând o creștere notabilă de 6,5% în volumul lucrărilor de construcții în prima jumătate a anului 2023.

Chiar dacă în prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o scădere generală de 8% în volumul lucrărilor de construcții, unele segmente au reușit să manifeste rezistență și chiar să înregistreze creșteri, sugerând o adaptare continuă la dinamica schimbătoare a pieței construcțiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Petrolul, factorul de bază care a diminuat vizibil exporturile Republicii Moldova


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top