Connect with us

Volumul lucrărilor de construcții din Republica Moldova, în scădere în primul semestru din 2023

36421 constructii - Moldova Invest

Republica Moldova

Volumul lucrărilor de construcții din Republica Moldova, în scădere în primul semestru din 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În primele șase luni ale anului 2023, volumul total al lucrărilor de construcții din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă de 8%, în termeni de prețuri comparabile, în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Această evoluție este dezvăluită de datele furnizate de Biroul Național de Statistică, subliniind o tendință descendentă în industria construcțiilor.

Potrivit informațiilor prezentate de sursă, declinul în volumul lucrărilor de construcții este atribuit în mare măsură reducerii cantității de construcții noi, care a înregistrat o scădere semnificativă de 13,3%. De asemenea, sectorul de întreținere și reparații curente a consemnat o diminuare considerabilă de 22,6% în aceeași perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova intenționează să își consolideze relațiile cu China, afirmă viceprim-ministrul

Pe de altă parte, există segmente care au reușit să înregistreze o creștere în ciuda contextului general. Volumul lucrărilor de reparații capitale a înregistrat o ascensiune notabilă de 26,2% în comparație cu intervalul similar din 2022.

De asemenea, volumul altor lucrări de construcții, inclusiv demolări și amenajarea terenurilor, a crescut cu 1,1% în prima jumătate a acestui an.

Analizând detaliile statistice, datele relevă că domeniile construcțiilor rezidențiale și construcțiilor inginerești au înregistrat reduceri semnificative de 22,9% și, respectiv, 7,1% în volumul lucrărilor de construcții, măsurate în prețuri comparabile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bursa Română de Mărfuri, prezentă și în Republica Moldova

Pe de altă parte, sectorul construcțiilor nerezidențiale a reușit să contracareze tendința generală, înregistrând o creștere notabilă de 6,5% în volumul lucrărilor de construcții în prima jumătate a anului 2023.

Chiar dacă în prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o scădere generală de 8% în volumul lucrărilor de construcții, unele segmente au reușit să manifeste rezistență și chiar să înregistreze creșteri, sugerând o adaptare continuă la dinamica schimbătoare a pieței construcțiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a doua vizită oficială la Chișinău! Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top