Connect with us

Claudia Goldin este laureată a Premiului Nobel pentru Economie pentru 2023

1200x680 sc claudia goldin 063 1715806065 2999 x 2000 1 - Moldova Invest

International

Claudia Goldin este laureată a Premiului Nobel pentru Economie pentru 2023

Claudia Goldin, laureata de anul acesta a Premiului Nobel pentru Economie, este specializată în istoria economiei și în economia muncii

Profesoara Claudia Goldin de la Universitatea Harvard a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Economie în 2023 pentru cercetarea exhaustivă asupra cauzelor profunde ale inegalității salariale și a participării pe piața muncii între bărbați și femei. Acest anunț a fost făcut de Reuters. Jakob Svensson, președintele Comitetului pentru Premiul în Științe Economice, a subliniat importanța înțelegerii rolului femeilor pe piața muncii și a apreciat contribuția revoluționară a Claudiei Goldin în acest domeniu.

Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel, cunoscut și sub numele de Premiul Nobel pentru Economie, este unul dintre cele mai prestigioase premii academice, fiind în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 1 milion de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Arabia Saudită va investi 800 de miliarde de dolari în dezvoltarea durabilă a turismului

Claudia Goldin, laureata din acest an în științe economice, a furnizat primul studiu cuprinzător privind disparitățile salariale dintre femei și bărbați, precum și privind participarea acestora pe piața muncii de-a lungul secolelor. Cercetările sale dezvăluie atât cauzele schimbării, cât și sursele principale ale decalajului de gen care persistă în prezent. Deși Goldin nu a oferit soluții directe, munca sa permite factorilor de decizie politică să abordeze această problemă deosebit de complexă.

social - Moldova InvestClaudia Goldin este a treia femeie din istorie distinsă cu prestigiosul premiu

Claudia Goldin, care în 1990 a devenit prima femeie titulară la Departamentul de Economie de la Universitatea Harvard, este doar a treia femeie care câștigă Premiul Nobel pentru Economie și prima care îl câștigă în mod individual, fără a împărți premiul cu altcineva. Ea a salutat această recunoaștere ca fiind „un premiu pentru idei mărețe și pentru schimbări pe termen lung”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sebastian Burduja:”Vom cere Comisiei Europene amânarea închiderii minelor de cărbune din Oltenia”

Cartea sa, publicată în 1990, intitulată „Înțelegerea decalajului de gen: o istorie economică a femeilor americane”, a avut un impact semnificativ, examinând rădăcinile inegalității salariale pe parcursul a peste 200 de ani de istorie. A continuat să studieze impactul pilulei contraceptive asupra carierelor și deciziilor de căsătorie ale femeilor, schimbările de nume de familie ale femeilor după căsătorie ca indicator social și motivele pentru care ponderea femeilor în rândul studenților facultăților este mai mare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peninsula Istria va deține titlul de Regiune Europeană a Sportului în 2025

Claudia Goldin a subliniat la o conferință de presă la Universitatea Harvard că femeile au fost adesea „ascunse și nedreptățite” de-a lungul istoriei, deși au desfășurat aceeași muncă pentru care bărbații erau plătiți.

Premiul Nobel pentru Economie a fost ultimul premiu din seria acordată în acest an; câștigători au fost desemnați și pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, dramaturgi norvegieni, activiști iranieni și pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice în domeniul chimiei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top