Connect with us

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat interzicerea importurilor de cereale ucrainene în cele cinci țări aflate în proximitatea Ucrainei!

janusz wojciechowski - Moldova Invest

International

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat interzicerea importurilor de cereale ucrainene în cele cinci țări aflate în proximitatea Ucrainei!

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în cadrul ședinței comisiei de profil din Parlamentul European, că interzicerea importurilor de cereale ucrainene în cele cinci țări aflate în proximitatea Ucrainei trebuie prelungită până la sfârșitul anului.

Măsura în vigoare expiră la 15 septembrie și se aplică în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, țări care sunt nemulțumite de faptul că grânele ucrainene au inundat piețele locale, iar fermierii au cules efectele nedorite în plan comercial.

Janusz Wojciechowski le-a mai transmis parlamentarilor europeni că susţine finanţarea de către Uniunea Europeană a companiilor care vor transporta cereale ucrainene, ca măsură de sprijin a tranzitului acestor produse agricole:

Moldova Invest îți recomandă și ...   Neuralink, start-up-ul pentru implanturi cerebrale fondat de Elon Musk, se pregătește să înceapă testele pe oameni

“Singura soluție este să sprijinim tranzitul și să continuăm interdicția asta până la sfârșitul anului, pentru că după 15 septembrie vom avea mari probleme și chiar mai mari decât cele pe care le-am avut înainte de data de 2 mai. Iată propunerea pe care o discutăm acum la Comisie pentru a vedea ce soluție.”

Fermierii români sunt de acord cu prelungirea interdicției importului de cereale din Ucraina, însă consideră că ideea europeană de sprijinire a tranzitului grânelor ucrainene trebuie însoțită urgent de investiții majore în infrastructura rutieră și portuară.

Vicepreședintele Asociației Grânarii Iași, Tiberiu Stan, membru în Consiliul Director al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, a precizat că în cazul în care Comisia Europeană ridică restricțiile după data de 15 septembrie, măsura s-ar traduce într-un dezastru pentru agricultura din țara noastră:

Moldova Invest îți recomandă și ...   Industria chimică și farmaceutică din Germania într-un moment de cumpănă

“Nouă ne distruge complet piața dacă această interdicție de import nu se prelungește. Esste o situație de criză creată parțial de război și parțial de legislația pe care Europa a promovat-o. A înțeles (n.r. UE) asta o dată, în luna mai și iunie, dar trebuie să fie consecventă pentru a ajunge la niște rezultate. Este foarte important să avem investiții în logistică, să avem o fluidizare mai bună a portului (n.r. Constanța), pentru a putea ajuta Ucraina, pentru a ne căra marfa noastră și apoi să avem o rezervă atât de mare încât să ajutăm suficient și ucrainenii. Comisarul Wojciechowski vorbea de subvenționarea transportului pentru marfa ucraineană. Ar fi din nou o concurență neloială, atâta timp cât și marfa noastră nu este subvenționată până în port. Dacă vine și dă subvenție pentru transportul ucrainean și duce până în portul meu, iar eu am cheltuială din Iași până în port 50 euro ca să-mi duc marfa acolo, din nou ne-ar distruge prețurile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economia Franței rezistă în fața turbulențelor interne și a situației internaționale complicate


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top