Connect with us

Comisarul european pentru economie, Paolo GENTILONI: “Vom avea o recesiune în această iarnă”

paolo gentiloni comisia europeana - Moldova Invest

International

Comisarul european pentru economie, Paolo GENTILONI: “Vom avea o recesiune în această iarnă”

Europa va intra în recesiune la iarnă, în contextul celei mai grave crize energetice din ultimii 50 de ani cu care Europa se confruntă

Avertismentul a venit din partea comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care estimează că revenirea pe creștere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului 2023.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, a afirmat Paolo Gentiloni, la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles, notează Agerpres.

Statele europene se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani, în condițiile în care Rusia a redus livrările de gaze, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bugetul municipiului Vaslui pe 2024, în dezbatere publică. Valoarea estimată a veniturilor se apropie de jumătate de miliard de lei

Potrivit sursei citate, creșterea ratei inflației a atras o criză a costului vieții, ceea ce a adus economiile europene în pragul recesiunii.

Prețurile mari la energie, principalul motiv al încetinirii economiei

Conform datelor Eurostat publicate în luna noiembrie, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, fiind înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Analiştii consideră că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie. Din acest motiv, mulți dintre aceștia estimează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a obținut un nou mandat cu un procent zdrobitor de aproape 90 la sută din voturi

România se numără printre țările cu un puternic avans economic

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dorin Recean s-a întâlnit cu Christopher W. Smith, secretarul adjunct pentru Afaceri Est-Europene al SUA

Potrivit sursei citate, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a mai precizat luni, 5 decembrie 2022, că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în așa fel încât să fie dată o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce privește investițiile.

Modernizarea Pactului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top