International
Comisia Europeană investighează două companii din China implicate în proiectul unui parc fotovoltaic din România
Miercuri, Comisia Europeană a inițiat două investigații aprofundate în conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, în legătură cu un proiect de parc fotovoltaic din România finanțat de UE
Aceste investigații vizează posibile distorsiuni ale pieței cauzate de subvențiile străine acordate ofertanților în cadrul procedurii de achiziții publice. Comisia va analiza dacă firmele respective au obținut un avantaj nejustificat pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.
Licitația este în desfășurare și este gestionată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP).
Aceste investigații au fost declanșate în urma notificărilor primite, pe de o parte, de la Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, de la Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.
Procedura publică relevantă a fost inițiată de o autoritate contractantă română, Societatea Parc fotofotovoltaic Rovinari Est S.A., pentru construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.
Societatea Parc fotofotovoltaic Rovinari EST S.A. este deținută de compania cu capital de stat CE Oltenia și de OMV Petrom.
Investigația, în conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, vine pe fondul îngrijorărilor că mai mulți producători de energie solară din UE ar putea suferi pierderi din cauza concurenței neloiale a rivalilor chinezi mai ieftini.
Conform comunicatului Comisiei Europene, investigațiile au fost declanșate în urma notificărilor primite de la Grupul Enevo, inclusiv de la LONGi Solar Technologie GmbH, și de la Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Procedura publică relevantă a fost inițiată de o autoritate contractantă română, Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.A., pentru construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW, parțial finanțat din Fondul UE pentru modernizare.
Potrivit Regulamentului privind subvențiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 de milioane de euro și când societatea a primit contribuții financiare străine de cel puțin 4 milioane de euro din cel puțin o țară terță în ultimii trei ani anteriori notificării.
După examinarea preliminară a observațiilor, Comisia a decis să inițieze o investigație aprofundată pentru doi ofertanți, pe baza unor indicii suficiente că ambele au primit subvenții străine care distorsionează piața internă.
În timpul investigației aprofundate, Comisia va analiza presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a determina dacă acestea au permis societăților să ofere oferte nejustificat de avantajoase în cadrul licitației. O astfel de ofertă ar putea afecta șansele altor întreprinderi de a participa la licitație.
Conform dispozițiilor Regulamentului privind subvențiile străine, la finalul investigației sale aprofundate, Comisia poate accepta angajamentele propuse de societate dacă acestea rezolvă în mod eficace distorsiunile, poate interzice atribuirea contractului sau poate emite o decizie fără obiecțiuni.
Ambele consorții au făcut o notificare completă la 4 martie 2024. Comisia are acum 110 zile lucrătoare de la acea dată pentru a lua o decizie. Inițierea unei investigații aprofundate nu presupune o concluzie asupra cazului.
Firmele investigate sunt un consorțiu format din Grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH și un alt consorțiu format din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.
La licitație s-au înscris 8 oferte pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice, conform programului de restructurare a CE Oltenia. Valoarea estimată a contractului este de 374 de milioane de euro, iar 70% din investiție este finanțată din Fondul pentru Modernizare al UE. Contestații au fost depuse de compania de construcții MIS Grup din Bistrița-Năsăud și de grupul coreean TSD Global Co. LTD, care au reclamat la Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor că nu au putut depune oferte până la termenul-limită din cauza unor neclarități în documentația de atribuire.