Connect with us

Consiliul European a APROBAT bugetul anual al UE pentru 2024

Consiliul European foto consilium europa eu scaled 1 scaled - Moldova Invest

International

Consiliul European a APROBAT bugetul anual al UE pentru 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Consiliul European a aprobat oficial bugetul anual al Uniunii Europene pentru 2024, conform unui comunicat de presă emis de Președinția spaniolă. Acest text comun privind bugetul general al UE pentru anul viitor a fost agreat în urma negocierilor cu Parlamentul European desfășurate la 11 noiembrie

Conform deciziei, totalul angajamentelor este fixat la 189,385 miliarde euro, în timp ce suma totală a plăților se ridică la 142,630 miliarde euro. De asemenea, suma de 360 de milioane euro a fost menținută disponibilă în cadrul limitelor de cheltuieli ale actualului cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), pentru a permite Uniunii Europene să gestioneze eventuale situații neprevăzute.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cine este prima femeie președinte din istoria Mexicului?

Esperanza Samblas, secretar de stat și negociator-șef al Consiliului pentru bugetul UE pentru 2024, a subliniat importanța acordului:

“Sunt încântată că am ajuns la un acord privind bugetul pentru anul următor. Acest acord ne va permite să ne concentrăm pe domeniile prioritare ale UE, menținând în același timp o marjă financiară suficientă pentru a răspunde la situații neprevăzute. Acest lucru asigură o abordare realistă care ia în considerare contextul economic și geopolitic actual, interesele contribuabililor și necesitatea de a răspunde noilor provocări din 2024.”

Bugetul pentru anul viitor reflectă clar principalele priorități ale UE, inclusiv redresarea economică și tranziția către o economie verde și digitală. Angajamentele făcute sunt obligatorii din punct de vedere legal pentru cheltuirea fondurilor în cadrul unor proiecte desfășurate pe parcursul mai multor ani. Plățile acoperă costurile rezultate din angajamentele asumate în cursul anului sau anilor precedenți.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 63,6 milioane lei pentru reabilitarea Spitalului „C.I. Parhon” din Iași

Parlamentul European va confirma adoptarea bugetului după aprobarea textului comun. Atât Consiliul, cât și Parlamentul au la dispoziție un termen de 14 zile începând cu data de 11 noiembrie 2023 pentru a-l valida.

Aceasta reprezintă a patra propunere bugetară anuală în cadrul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2024 este completat de acțiuni menite să sprijine redresarea post-pandemie în cadrul programului NextGenerationEU, planul de redresare al UE după pandemie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Egiptul a reușit să exporte 45.000 de tone de căpșuni la o valoare de 129 de milioane de dolari în 6 luni


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top