Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregistreze în acest an cea mai mică cantitate de consum de energie de la debutul publicării datelor statistice, transmite Bloomberg
Conform estimărilor făcute de Think tank-ul Working Group on Energy Balances (AG Energiebilanzen) în acest an, se preconizează că consumul total de energie al Germaniei va ajunge la 10.784 Petajoule (echivalent cu 2.996 Terawați oră), cu 8% mai mic decât cel înregistrat în 2022, când criza energetică europeană a avut un impact semnificativ asupra Germaniei.
De asemenea, această cantitate de energie este cu 28% mai mică decât cea din 1990, anul în care au început să fie colectate date statistice cu privire la consumul de energie.
Experții de la AG Energiebilanzen au observat că consumul de energie al Germaniei a fost influențat în mare măsură de evoluția economică. În acest an, se anticipă că PIB-ul Germaniei ar putea înregistra o scădere de până la 0,5%.
Această contracție economică a afectat în special industriile mari consumatoare de energie, determinându-le să reducă producția și, implicit, să consume mai puțină energie. În plus, temperaturile mai ridicate în comparație cu anul anterior au contribuit la scăderea cererii de energie.
Conform estimărilor AG Energiebilanzen, aproximativ 20% din scăderea totală a consumului poate fi atribuită condițiilor meteorologice favorabile. De asemenea, prețul ridicat al energiei a condus la economii și reducerea producției în industriile cu consum intens de energie.
La începutul acestei săptămâni, Agenţia Internaţională a Energiei a anunțat că cererea de produse petroliere a Germaniei este posibil să înregistreze în 2023 cea mai mare scădere din rândul ţărilor membre OECD. În plus, începând cu luna mai a acestui an, Germania a devenit un importator net de electricitate, pe măsură ce ultimele reactoare nucleare au fost închise.
La începutul lunii octombrie, Guvernul german a emis un anunț în care a prognozat o contracție a economiei cu 0,4% în cursul acestui an, ca urmare a inflației persistente, prețurilor ridicate la energie și scăderii schimburilor internaționale.
Aceste prognoze revizuite contrastează puternic cu estimarea anterioară de creștere economică de 0,4% prevăzută în aprilie pentru anul curent. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin are în vedere o revenire ulterioară a Produsului Intern Brut, cu o creștere de 1,3% în 2024 și de 1,5% în 2025, după contracția de 0,4% înregistrată în 2023.