Connect with us

Consumul de energie în Germania ajunge la un minim istoric în 2023. Care sunt factorii de influență

energie germania - Moldova Invest

International

Consumul de energie în Germania ajunge la un minim istoric în 2023. Care sunt factorii de influență

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregistreze în acest an cea mai mică cantitate de consum de energie de la debutul publicării datelor statistice, transmite Bloomberg

Conform estimărilor făcute de Think tank-ul Working Group on Energy Balances (AG Energiebilanzen) în acest an, se preconizează că consumul total de energie al Germaniei va ajunge la 10.784 Petajoule (echivalent cu 2.996 Terawați oră), cu 8% mai mic decât cel înregistrat în 2022, când criza energetică europeană a avut un impact semnificativ asupra Germaniei.

De asemenea, această cantitate de energie este cu 28% mai mică decât cea din 1990, anul în care au început să fie colectate date statistice cu privire la consumul de energie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Începe asfaltarea drumului care leagă Izvoarele Sucevei de Cîrlibaba și de pasul Prislop – Maramureș

Experții de la AG Energiebilanzen au observat că consumul de energie al Germaniei a fost influențat în mare măsură de evoluția economică. În acest an, se anticipă că PIB-ul Germaniei ar putea înregistra o scădere de până la 0,5%.

Această contracție economică a afectat în special industriile mari consumatoare de energie, determinându-le să reducă producția și, implicit, să consume mai puțină energie. În plus, temperaturile mai ridicate în comparație cu anul anterior au contribuit la scăderea cererii de energie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   IMM Plus 2024: S-a publicat ordinul cu plafoanele de garantare. Termen limită 30 iunie 2024!

Conform estimărilor AG Energiebilanzen, aproximativ 20% din scăderea totală a consumului poate fi atribuită condițiilor meteorologice favorabile. De asemenea, prețul ridicat al energiei a condus la economii și reducerea producției în industriile cu consum intens de energie.

La începutul acestei săptămâni, Agenţia Internaţională a Energiei a anunțat că cererea de produse petroliere a Germaniei este posibil să înregistreze în 2023 cea mai mare scădere din rândul ţărilor membre OECD. În plus, începând cu luna mai a acestui an, Germania a devenit un importator net de electricitate, pe măsură ce ultimele reactoare nucleare au fost închise.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Mondială se așteaptă la o creștere a prețurilor materiilor prime agricole

La începutul lunii octombrie, Guvernul german a emis un anunț în care a prognozat o contracție a economiei cu 0,4% în cursul acestui an, ca urmare a inflației persistente, prețurilor ridicate la energie și scăderii schimburilor internaționale.

Aceste prognoze revizuite contrastează puternic cu estimarea anterioară de creștere economică de 0,4% prevăzută în aprilie pentru anul curent. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin are în vedere o revenire ulterioară a Produsului Intern Brut, cu o creștere de 1,3% în 2024 și de 1,5% în 2025, după contracția de 0,4% înregistrată în 2023.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top