Connect with us

Criză de motorină și benzină în Rusia. Combustibilii lipsesc cu desăvârșire din depozite, prețurile au crescut abrupt

62278266 - Moldova Invest

International

Criză de motorină și benzină în Rusia. Combustibilii lipsesc cu desăvârșire din depozite, prețurile au crescut abrupt

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În unele regiuni agricole din sudul țării, a apărut o lipsă de motorină și benzină, iar această situație ar putea să se deterioreze în lunile următoare, conform surselor citate de Reuters prin intermediul news.ro.

 

Piața combustibililor a fost afectată de o serie de factori variabili, inclusiv întreținerea efectuată la rafinăriile de petrol, blocajele în infrastructura căilor ferate și devalorizarea rublei, care a crescut exporturile de combustibil.

 

În ultimele luni, Rusia a încercat să abordeze deficitul de motorină și benzină, considerând că reducerea exporturilor reprezintă o ultimă măsură de prevenire a unei crize grave de combustibil. Această problemă este sensibilă pentru Kremlin, dat fiind contextul alegerilor prezidențiale din martie, așa cum este menționat în sursă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE dorește să îşi crească exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale

 

O eventuală decizie guvernamentală de a diminua subvențiile acordate rafinăriilor ar putea agrava, cu probabilitate, situația. Depozitele regionale de produse petroliere din sudul Rusiei au fost forțate să reducă sau să întrerupă vânzările de combustibil, iar stațiile de alimentare cu amănuntul au fost nevoite să limiteze cantitățile de combustibil vândute către clienți.

 

Un comerciant din sudul Rusiei a afirmat că nu există disponibilitate pentru vânzările cu amănuntul a benzinii Ai-92 în regiunile Krasnodar, Adigea și Astrahan, și aproape nu există deloc benzină și motorină Ai-95.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia anunță că poate găzdui arme nucleare pe teritoriul său

 

În regiunea Samara, situată în zona râului Volga, un alt comerciant a comunicat că nu s-au realizat vânzări de motorină în depozitele de petrol, iar motorina este inexistentă pe piețele de vânzare cu amănuntul pentru a doua săptămână consecutivă.

 

Cu toate acestea, viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a declarat într-o zi de miercuri că nu există penurii de combustibil. Cu toate acestea, a menționat că guvernul lucrează la măsuri pentru asigurarea unei aprovizionări stabile pe piața internă. Aceste măsuri includ creșterea nivelului vânzărilor obligatorii la burse și limitarea numărului de exportatori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A 5-a ediție a Forumului Economic Japonia-Arabia: noi parteneriate și cooperare în sectoare cheie

 

Comercianții au evidențiat că deficitul de pe piața cu amănuntul a fost urmat de o creștere bruscă a prețurilor cu ridicata.

 

Statul rus a plafonat prețurile de vânzare cu amănuntul, solicitând vânzătorilor să majoreze prețurile la benzină și motorină în concordanță doar cu inflația oficială.

Surse din industrie indică faptul că situația probabil nu se va îmbunătăți până în luna octombrie, când multe rafinării de petrol își vor finaliza perioada de întreținere, iar cererea sezonieră este de așteptat să scadă.

Ministerul Energiei a confirmat această situație, iar reprezentanții fermierilor s-au plâns de lipsa combustibilului.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top