Connect with us

Criza imobiliară din Germania, semnal îngrijorător pentru economia mondială

berlin cladire scaled - Moldova Invest

International

Criza imobiliară din Germania, semnal îngrijorător pentru economia mondială

Criza imobiliară din Germania riscă să se agraveze, situație îngrijorătoare în contextul în care și alte  state puternic dezvoltate din punct de vedere economic se confruntă cu o situație similară

În luna iulie a acestui an, primarul orașului Nürnberg a celebrat finalizarea lucrărilor la clădirea Quelle, un simbol din anii 1950 al redresării economice a Germaniei postbelice. Partea majoră a acestui complex imens, reamenajată cu birouri, magazine și locuințe, urma să fie inaugurată în 2024.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, dezvoltatorul proiectului, Gerch Group, responsabil pentru proiecte de construcții în valoare de 4 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari), a solicitat declanșarea procedurii de insolvență, împreună cu una dintre companiile sale afiliate responsabilă de dezvoltarea proiectului. Data exactă a declanșării acestei proceduri este acum incertă, conform informațiilor furnizate de Bloomberg.

criza imobiliara din germania aceste locuinte sfideaza scaderea preturilor - Moldova Invest

Sfârșitul perioadei banilor ieftini a însemnat începutul crizei imobiliare din Germania

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbările geopolitice din ultimul timp au generat o reconfigurare semnificativă a peisajului industriei semiconductorilor

Aceasta reprezintă încă o lovitură pentru piața imobiliară, care se confruntă cu dificultăți începând cu epoca banilor ieftini, dar subliniază totodată cine este cel mai vulnerabil în această criză. În timp ce preocupările investitorilor în această perioadă de criză imobiliară s-au concentrat în principal asupra proprietarilor, situația cu Gerch demonstrează că dezvoltatorii – adică companiile care dețin proiectele de construcție – sunt în prezent într-o situație periculoasă.

Marlies Raschke, codirector al departamentului de restructurare și insolvență al firmei de avocatură Noerr, observă: Dezvoltatorii de proiecte se confruntă cu creșterea costurilor de construcție, majorarea ratelor dobânzilor și scăderea prețurilor. Am observat că un număr mai mare dintre aceștia și-au solicitat insolvența în ultimele săptămâni și ne așteptăm la mai multe cazuri în viitor.

Alături de Gerch, și Euroboden din München, care colaborează cu arhitecți de renume precum David Chipperfield, se află într-o fază preliminară a procedurii de insolvență. De asemenea, Project Immobilien Group a depus cererea de insolvență în luna august, împreună cu multe dintre companiile sale afiliate, iar o parte din lucrări au fost licitate pentru noi antreprenori. Până în prezent, cele trei companii nu au oferit răspunsuri la solicitările de comentarii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a alocat 50 de milioane de euro pentru modernizarea și reparația porturilor din Ucraina

Situația din sectorul imobiliar din Germania nu este în niciun caz o situație izolată

Dezvoltatorii din întreaga lume se confruntă cu probleme similare. În Australia, Porter Davis se numără printre constructorii de locuințe care au intrat în insolvență în acest an, ca urmare a creșterii costurilor și scăderii cererii. În Suedia, o creștere a falimentelor a fost determinată de o criză în construcții, în timp ce în Finlanda construcția de locuințe s-ar putea reduce la nivele nemaiîntâlnite din anii 1940.

Asistăm la o schimbare rapidă a situației, după ani în care ratele dobânzilor au fost extrem de scăzute și investitorii au făcut investiții semnificative în imobiliare în căutarea randamentului. Dezvoltatorii, precum Gerch, puteau să își finanțeze proiectele cu ușurință prin intermediul unor împrumuturi ieftine și să vândă într-o piață în care prețurile creșteau continuu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În România, pentru prima dată în istorie, valoarea investiției în infrastructură din fonduri europene depășește cea de la bugetul național

Dezvoltatorii sunt în mod special vulnerabili din cauza scăderii valorii terenurilor, ceea ce face ca proiectele să fie mai riscante. De asemenea, costurile de construcție cresc fără control, iar dezvoltatorii sunt nevoiți să aloce mai mulți bani pentru cheltuielile neprevăzute.

Companiile de constrcuții se confruntă cu o situație fără precedent în ultimile trei decenii

Intrarea în faliment a unor dezvoltatori de anvergură va avea un impact semnificativ și asupra industriei imobiliare în ansamblu. Constructorii rezidențiali pierd deja proiecte, iar peste una din cinci companii de construcții intervievate de Institutul Ifo raportează anularea unor proiecte. Acesta este cel mai slab rezultat din ultimii 30 de ani.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top