Connect with us

Cum investește Arabia Saudită pentru a-și transforma economia

shutterstock 1224851173 scaled 2 scaled - Moldova Invest

International

Cum investește Arabia Saudită pentru a-și transforma economia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform cercetărilor Goldman Sachs, accentul Arabiei Saudite asupra diversificării economiei sale dincolo de industria petrolului a început să dea rezultate

În 2021, guvernul saudit a lansat Strategia Națională de Investiții (NIS), un plan menit să transforme economia prin susținerea inovației, stimulente pentru sporirea contribuției sectorului privat și sprijin direcționat pentru sectoarele strategice.

Analizele estimează că în jur de 1 trilion de dolari (parte din investițiile NIS estimate în total la 3,3 trilioane de dolari) ar putea fi cheltuiți până la sfârșitul deceniului în investiții preliminare în șase sectoare specifice:

  • energie upstream (se referă la explorarea și producția de țiței și gaze naturale și cuprinde acele companii care caută și extrag țițeiul sau gazele, din depozite geologice aflate pe uscat sau în largul mării),
  • energie downstream (etapa distribuției produsului finit către consumator),
  • metale și minerit,
  • transport și logistică,
  • transformare digitală,
  • tehnologie pentru energie curată.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Gheorghe HAJDER, Directorul ADR Chișinău

Țara intenționează să realizeze proiecte “mega” în valoare de 870 de miliarde de dolari până în 2030, inclusiv proiectul NEOM, un oraș futuristic pe malul saudit al Golfului Aqaba.

Mai amănunțit, NIS se concentrează pe consolidarea rolului investițiilor străine directe (FDI) și se preconizează să crească la 3,4% din PIB până în 2025 și la 5,7% până în 2030. Arabia Saudită se așteaptă, de asemenea, să vadă formarea brută de capital fix, care contribuie în prezent cu aproximativ o pătrime din PIB, să crească la 26,4% până în 2025 și 30% până în 2030.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada A8: Dezbatere intensă asupra costului și necesității investiției

Un alt pilon cheie al NIS este Shareek, un program din 2021 care vizează creșterea investițiilor interne realizate de companiile din sectorul privat, listate sau nelistate, la 1,3 trilioane de dolari până în 2030. Ca parte a programului, care include 28 de companii private, Arabia Saudită dorește să vadă exporturile non-petroliere crescând la 50% de la 16%.

“De la lansarea Viziunii 2030 în 2016, Arabia Saudită a făcut progrese semnificative în dezvoltarea economiei non-petroliere prin diferite dezvoltări și investiții în sectoare economice strategice”, scrie AlAzmeh.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Europa rămâne în urmă, în ceea ce privește investițiile în domeniul inteligenței artificiale


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top