Connect with us

Discursul Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, la ceremonia de închidere a celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Afaceri China-Franța

xi.jinping.consiliul de afaceri china franta 1 - Moldova Invest

International

Discursul Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, la ceremonia de închidere a celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Afaceri China-Franța

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Discursul Excelenței Sale, domnul Xi Jinping Președintele Republicii Populare Chineze la ceremonia de închidere a celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Afaceri China-Franța

”Excelența Voastră, domnule președinte Emmanuel Macron,
Reprezentanți ai comunităților de afaceri chineze și franceze,
Doamnelor și domnilor,
Stimați prieteni,
Îmi face o deosebită plăcere să particip din nou la reuniunea Consiliului de Afaceri China-Franța, alături de domnul președinte Macron, la doar puțin peste un an de la ultima noastră reuniune, și să întâlnesc prieteni, vechi și noi, din cadrul comunităților de afaceri ale celor două țări. Au trecut cinci ani de când am vizitat ultima oară Parisul. Îmi doresc să încep prin a vă transmite tuturor salutările mele cordiale. Îmi doresc ca cea de-a șasea reuniune a Consiliului să aibă parte de un succes deplin.
Anul acesta marchează cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre China și Franța. Șaizeci de ani încheie un ciclu în calendarul tradițional chinezesc, făcând o punte între trecut și viitor.
Timp de 60 de ani, China și Franța au rămas prieteni devotați unul față de altul. Ambele părți s-au dedicat întotdeauna respectării principiilor independenței, înțelegerii reciproce, viziunii strategice și cooperării reciproc avantajoase, care au stat la baza stabilirii relațiilor noastre diplomatice. Împreună, am parcurs o călătorie extraordinară și am creat un parteneriat strategic cuprinzător strâns și durabil. Relația China-Franța a fost întotdeauna un model pentru relațiile dintre China și celelalte țări occidentale. Aceasta demonstrează cum țările cu culturi, sisteme și niveluri de dezvoltare diferite se pot ajuta reciproc să reușească și să progreseze împreună. Prietenia dintre China și Franța servește atât intereselor poporului chinez, cât și celor ale poporului francez, precum și intereselor întregii lumi.
Timp de 60 de ani, China și Franța au rămas parteneri reciproc avantajoși unul pentru celălalt. Comerțul și investițiile bilaterale au crescut extraordinar de mult, de la niveluri neglijabile. Comerțul nostru s-a extins de aproape 800 de ori de la stabilirea relațiilor diplomatice, ajungând la valoarea de 78,9 miliarde de dolari.
Investițiile bidirecționale cumulate au depășit 26 de miliarde de dolari. Peste 2.000 de companii franceze s-au integrat în țesătura pieței chineze. China este cel mai mare partener comercial al Franței din afara Uniunii Europene (UE), iar Franța este un partener comercial important din cadrul UE pentru China.
Proiectele emblematice, cum ar fi Centrala Nucleară Daya Bay și facilitățile din Tianjin ale companiei Airbus, destinate asamblării Familiei A320, reprezintă exemple clare ale cooperării noastre reciproc avantajoase. Țările noastre sunt, de asemenea, implicate și în discuții entuziaste privind extinderea cooperării în domenii emergente precum dezvoltarea verde și cu emisii reduse de carbon, economia digitală și comerțul electronic transfrontalier. Grație celor 60 de ani de dezvoltare, economiile noastre sunt acum strâns interconectate și deosebit de simbiotice.
Doamnelor și domnilor,
Stimați prieteni,
Atât China, cât și Franța fac parte din continentul eurasiatic, fiind situate la extremitatea estică și, respectiv, cea vestică a acestuia. China este o civilizație tipic orientală, iar Franța este un exemplu al civilizației occidentale. Țările noastre nu au conflicte geopolitice, iar între interesele noastre fundamentale nu există nicio discordanță.
Ceea ce avem în comun este faptul că noi, ambele părți, gândim independent, suntem fascinate de culturile noastre splendide și suntem implicate într-o cooperare orientată către rezultate, bazată pe o multitudine de interese comune. Experiențele noastre, atât cele anterioare, cât și cele actuale, demonstrează faptul că nu există niciun motiv pentru eșecuri în valorificarea pe deplin a potențialului relațiilor sino-franceze. Am ajuns acum la o nouă răscruce în ceea ce privește dezvoltarea umanității și ne confruntăm cu schimbări globale, nemaivăzute într-un secol. În acest context, China este pregătită să consolideze schimburile și cooperarea cuprinzătoare cu Franța, pentru a duce relația dintre China și Franța la un nou nivel și pentru a o face și mai productivă.
– Privind către viitor, vom colabora cu Franța pentru a îmbogăți dimensiunile economice și comerciale ale parteneriatului strategic cuprinzător dintre China și Franța. Fiind unul dintre primii participanți la reforma și deschiderea Chinei, Franța a contribuit la procesul de modernizare al Chinei și a beneficiat de pe urma acestuia. O prietenie mai profundă necesită schimburi frecvente și o cooperare mai strânsă. Noi privim întotdeauna Franța ca pe un partener de cooperare prioritar și de încredere. Ne dedicăm extinderii relațiilor noastre comerciale atât în anvergură, cât și în profunzime, prin deschiderea de noi domenii și prin promovarea unor noi zone de creștere. China va continua să valorifice pe deplin mecanismul de cooperare rapidă pentru întregul lanț „de la ferma franceză la masa chineză”, și va aduce mai multe produse agricole de calitate din Franța, cum ar fi brânzeturile, șunca, vinul și altele, pe mesele familiilor chineze. China a decis să prelungească perioada de exonerare de viză de intrare pentru cetățenii din 12 țări, inclusiv pentru cetățenii francezi, care efectuează vizite de scurtă durată în China, până la finele anului 2025 – o măsură care va intensifica și mai mult schimburile între popoare.
– Privind către viitor, vom colabora cu Franța pentru a aprofunda cooperarea reciproc avantajoasă dintre China și Europa, întrucât cele două părți reprezintă două forțe majore pentru edificarea unei lumi multipolare, două piețe imense care promovează globalizarea și două mari civilizații care susțin diversitatea culturală. Relațiile dintre China și Europa sunt esențiale pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea lumii. Cele două părți ar trebui să definească întotdeauna relațiile sino-europene ca fiind un parteneriat strategic cuprinzător, să continue să își consolideze încrederea politică reciprocă, să îndepărteze diverșii factori perturbatori, și să se opună împreună încercărilor de a transforma relațiile comerciale în chestiuni politice, ideologice sau de securitate. Avem speranța că Europa va colabora cu noi pentru a spori înțelegerea prin dialog, pentru a soluționa diferențele prin cooperare și pentru a dezamorsa riscurile prin consolidarea încrederii reciproce. Ar trebui să transformăm China și Europa în parteneri cheie pentru cooperarea comercială reciprocă, în parteneri prioritari pentru cooperarea în domeniul științei și tehnologiei, și în parteneri de încredere pentru cooperarea în cadrul lanțurilor industriale și de aprovizionare. Din propria sa inițiativă, China va continua să își deschidă sectorul serviciilor, inclusiv telecomunicațiile și serviciile medicale, și își va deschide și mai mult piața pentru a genera mai multe oportunități pentru companiile din Franța, Europa, și nu numai.
– Privind către viitor, suntem pregătiți să ne unim forțele cu Franța pentru a aborda provocările globale. În prezent, lumea se confruntă cu un deficit din ce în ce mai pronunțat de pace, dezvoltare, securitate și guvernare. Atât China, cât și Franța sunt țări majore independente și membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. Acest lucru înseamnă că țările noastre trebuie să își asume responsabilitățile și obiectivele noastre de a consolida pacea și stabilitatea în cadrul relațiilor sino-franceze și pentru a aborda incertitudinile lumii. Trebuie să intensificăm coordonarea în cadrul ONU și să oferim mai multă îndrumare și sprijin guvernării globale, astfel încât să edificăm o lume multipolară egală și ordonată. China și Franța trebuie să practice un multilateralism veritabil, să continue să promoveze reforma cuprinzătoare a OMC, să susțină autoritatea și eficacitatea sistemului comercial multilateral centrat pe OMC, să mențină deschisă economia globală și să promoveze o globalizare economică universal benefică și incluzivă. China și Franța trebuie să îndemne comunitatea internațională să își unească forțele, să sprijine obiectivele și principiile Convenției-cadru a ONU privind Schimbările Climatice și Acordul de la Paris, să abordeze în mod activ schimbările climatice, să promoveze procesul global de protejare a biodiversității și să protejeze împreună Pământul, casa noastră, a tuturor.
Doamnelor și domnilor,
Stimați prieteni,
Reforma și deschiderea, o inițiativă cu adevărat remarcabilă, reprezintă trăsătura definitorie a Chinei în prezent. China urmărește deschiderea la standarde înalte pentru a promova reforma profundă și dezvoltarea de înaltă calitate. Noi modernizăm industriile tradiționale, susținem industriile emergente, punem bazele viitoarelor industrii și accelerăm promovarea noilor forțe productive de înaltă calitate. Noi luăm în calcul și punem în aplicare măsuri importante pentru a aprofunda și mai mult reformele la toate nivelurile, pentru a extinde în mod constant deschiderea instituțională, pentru a extinde și mai mult accesul pe piață și pentru a scurta lista negativă pentru investițiile străine. Toate acestea vor crea o piață și mai mare și vor genera mai multe oportunități de cooperare reciproc avantajoasă pentru Franța și pentru alte țări. Invităm antreprenorii francezi prezenți astăzi să joace un rol activ în procesul de modernizare al Chinei și să beneficieze de oportunitățile de dezvoltare ale Chinei.
Doamnelor și domnilor,
Stimați prieteni,
În puțin peste două luni, Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor fi deschise pe malurile frumosului fluviu Sena.
Jocurile Olimpice reprezintă un simbol al solidarității, al prieteniei și al învățării reciproce între civilizații. Haideți să ne păstrăm angajamentul față de obiectivul stabilit de țările noastre în momentul în care legăturile noastre diplomatice au fost făurite, să consolidăm tradiționala noastră prietenie și să punem în practică deviza mișcării olimpice: „Mai rapizi, Mai sus, Mai puternici – Împreună”. Haideți să ne unim eforturile pentru a deschide o nouă eră a cooperării sino-franceze și pentru a scrie un nou capitol în edificarea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire.
Vă mulțumesc!”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grecia va introduce o aplicație digitală pentru turiști bazată pe inteligența artificială


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top