Connect with us

Economia americană a înregistrat o creştere peste aşteptări!

economic recovery - Moldova Invest

International

Economia americană a înregistrat o creştere peste aşteptări!

Economia SUA a înregistrat în primele trei luni ale anului o creștere peste așteptări, susținută puternic de consum, conform noilor date revizuite publicate de Departamentul Comerțului.

Conform celei de-a treia estimări, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii mondiale a înregistrat o creștere de 2% în perioada ianuarie-martie 2023, o performanță mai bună decât estimarea anterioară de 1,3%. Deși economia americană continuă să încetinească, această revizuire demonstrează că se menține într-o tendință de creștere, după avansul de 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut și de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE a înregistrat în luna august un excedent de exporturi de bunuri de 1,4 miliarde de euro

Cu toate acestea, noile date despre evoluția PIB-ului demonstrează de ce economia americană contrazice așteptările referitoare la o recesiune. Consumatorii continuă să cheltuiască, chiar și în condițiile majorării costurilor cu împrumuturile. Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă aproximativ 70% din economia SUA, au înregistrat o creștere anuală de 4,2% în primul trimestru, cea mai puternică creștere din trimestrul aprilie-iunie 2021.

Economia SUA a continuat să crească în ciuda reducerii stocurilor companiilor, care a diminuat cu 2,1 puncte procentuale creșterea PIB-ului în perioada ianuarie-martie.

Încetinirea economiei americane este rezultatul campaniei agresive de majorare a dobânzilor inițiată de Rezerva Federală pentru a ține sub control inflația. Începând cu luna martie 2022, Fed a majorat de zece ori rata dobânzii de politică monetară, într-unul dintre cele mai agresive cicluri de majorare a costului creditului din 1980, în încercarea de a combate inflația, care a atins nivelul de 9,1% anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, și care a scăzut în prezent la 4%. Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed a dus la costuri mai mari pentru creditele ipotecare, împrumuturile pentru mașini, cardurile de credit și împrumuturile pentru companii, ceea ce a generat predicții că o recesiune economică este inevitabilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE intenționează să mențină plafonarea prețului la gaze pentru această iarnă

Cu toate acestea, economia americană s-a dovedit surprinzător de rezistentă. Vânzările cu amănuntul au crescut în ultima lună, în ciuda presiunilor generate de inflația ridicată și costurile ridicate ale împrumuturilor. Noile date statistice arată o creștere a vânzărilor de locuințe noi și a comenzilor de bunuri de durată. În plus, angajatorii din SUA au creat în medie 314.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună a acestui an, iar rata șomajului este de 3,7%, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Exercițiu de securitate cibernetică al UE pentru promovarea cooperării și promovarea unor alegeri libere și corecte


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top