Connect with us

Economia globală se îndreaptă spre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii

pexels artem podrez 5716001 scaled e1697781168125 - Moldova Invest

International

Economia globală se îndreaptă spre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Raportul recent al Băncii Mondiale evidențiază riscul ca economia globală să înregistreze performanțe extrem de slabe în prima jumătate a acestui deceniu, marcată de încetinirea creșterii economice la nivel mondial

Persistența politicilor monetare stricte, inflația ridicată, condițiile restrictive de creditare și un mediu comercial și de investiții anemic sunt câteva dintre factorii care influențează această situație. Deși economia Statelor Unite a demonstrat rezistență și a contribuit la reducerea riscurilor unei recesiuni globale, tensiunile geopolitice și ritmul redus de creștere în economiile majore reprezintă amenințări majore la adresa creșterii economice globale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR

Situația economică a României

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, România se confruntă și ea cu tendințe de încetinire a creșterii economice. În 2023, țara a înregistrat o creștere economică de 1,8%, cifră considerabil mai mică față de anii precedenți (4,6% în 2022 și 5,7% în 2021). Perspectivele pentru anii următori nu arată o îmbunătățire semnificativă, cu estimări revizuite în scădere la 3,3% în 2024 și 3,8% în 2025. Aceste cifre reflectă o ajustare descendentă semnificativă față de estimările anterioare din iunie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Mondială se așteaptă la o creștere a prețurilor materiilor prime agricole

Recomandările Băncii Mondiale 

Băncii Mondiale recomandă optimizarea politicilor fiscale pentru a contracara provocările economice actuale. Subliniază necesitatea accelerării investițiilor și consolidarea cadrului de politici fiscale pentru a stimula creșterea economică. De asemenea, subliniază faptul că națiunile în curs de dezvoltare, inclusiv România, vor avea nevoie de investiții semnificative – aproximativ 2.400 de miliarde de dolari pe an – pentru a contracara modificările climatice și pentru a atinge obiectivele globale stabilite.

În ansamblu, situația economică globală este tensionată, iar economia României se confruntă cu provocări ale creșterii economice în următorii ani. Este crucial ca guvernele să acționeze în direcția recomandată de Banca Mondială pentru a stimula creșterea și pentru a contracara provocările economice și sociale actuale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ucraina va importa luni o cantitate record de energie electrică!


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top