Raportul privind noile tendințe în locuințe pentru 2024, întocmit de agenția imobiliară Re/Max Europe, relevă că peste unul din zece europeni a fost nevoit să facă economii la alimente și produse de bază în ultimul an.
Studiul, care a chestionat mii de consumatori, a arătat că în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut cu 54% în medie în Europa. Mai mult de o treime dintre europeni (37%) au declarat că, deși și-au putut achita cheltuielile de locuință, au rămas fără fonduri suplimentare. Aproape o cincime (19%) au menționat că se confruntă cu dificultăți în a acoperi toate cheltuielile lunare din salariu.
În medie, familiile din Europa alocă 38% din venitul lor pentru plata chiriei sau a ratelor ipotecare și pentru facturile de utilități, cu cele mai mari procente înregistrate în Slovenia (43%) și Portugalia (42%). Totuși, în Elveția, povara locativă este mai mică, reprezentând doar 30% din venitul familial.
Pentru a face față creșterii costurilor locuințelor, 80% dintre respondenți au început să reducă din cheltuieli.
Aproximativ 41% dintre participanți au ales să economisească la activitățile sociale, în timp ce 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe și produse de lux.
Din rândul celor chestionați, circa 16% au spus că au redus bugetul pentru alimente, cu cele mai mari procente raportate în Austria și Finlanda (26%).
Cu toate acestea, pentru unii, reducerea cheltuielilor nu este suficientă pentru a acoperi costurile locuinței.
Astfel, 15% dintre europeni au fost nevoiți să apeleze la împrumuturi pentru a acoperi aceste cheltuieli. Această tendință este mai pronunțată în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).
Aproximativ o treime dintre cei care au contractat împrumuturi au folosit cardurile de credit pentru a-și finanța locuințele, iar 27% au apelat la ajutorul prietenilor sau rudelor. Un sfert dintre respondenți au recurs la descoperiri de cont, iar 23% au optat pentru împrumuturi bancare negarantate.
Aproape jumătate (48%) dintre europenii chestionați se așteaptă ca în următoarele 12 luni, costurile locuințelor să continue să crească.
În fața acestor perspective, mulți europeni sunt dispuși să facă schimbări semnificative: 32% iau în calcul mutarea într-un oraș mai mic, iar 24% sunt deschiși să se mute în străinătate. Cu toate acestea, 21% dintre respondenți nu doresc să facă nicio schimbare.
Dintre europenii chestionați, 18% au dificultăți în a-și plăti facturile la energie, procentul fiind cel mai mare în Grecia, unde 36% dintre locuitori se confruntă cu dificultăți severe în gestionarea acestor cheltuieli.
Din cauza costurilor ridicate, îmbunătățirile locuințelor ecologice au devenit o prioritate secundară pentru multe familii, care se concentrează mai degrabă pe plata facturilor curente decât pe sustenabilitate pe termen lung.
Peste un sfert dintre respondenți (27%) iau în considerare instalarea de panouri solare, iar 25% ar dori să își monteze geamuri duble. Măsuri precum captarea apei pluviale și instalarea pompelor de căldură au o prioritate mai mică, doar 20% dintre respondenți ar lua în considerare astfel de investiții.
Aproape jumătate dintre cei chestionați au menționat că ar fi încurajați să adopte măsuri de eficiență energetică dacă ar beneficia de sprijin mai mare din partea autorităților sau de subvenții guvernamentale.
În ciuda îngrijorărilor legate de costurile locuințelor, nivelul de satisfacție rămâne ridicat în multe zone din Europa.
În special în Țările de Jos și România, 84% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de situația lor locativă, lucru explicabil prin rata ridicată de proprietate și calitatea bună a locuințelor disponibile.
În medie, 76% dintre europeni sunt mulțumiți de locuințele lor. La polul opus se află rezidenții din Malta, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.
Nemulțumirile provin din diverse motive, cum ar fi lipsa de spațiu, care este o problemă esențială în Polonia, unde 58% dintre respondenți o menționează, comparativ cu media europeană de 37%.
Costurile reprezintă, de asemenea, o preocupare majoră: o treime (33%) dintre cei nemulțumiți consideră că locuința lor este prea scumpă, cu procente mai mari în Malta (53%), Irlanda (48%) și Finlanda (48%).
În plus, aproape jumătate dintre locuitorii nemulțumiți din Portugalia au raportat probleme legate de umiditate sau mucegai, iar în Țările de Jos, 20% dintre respondenți au menționat igiena și prezența dăunătorilor drept probleme majore.