Connect with us

Economiile țărilor din Centrul și Estul Europei, afectate de stagnarea economiei germane

6470a9ddcd1521.16051578 scaled - Moldova Invest

International

Economiile țărilor din Centrul și Estul Europei, afectate de stagnarea economiei germane

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Economia germană a înregistrat o perioadă de stagnare în ultimele două trimestre, iar creșterea PIB-ului în Europa Centrală și de Est (ECE) a fost puternic influențată de performanța economică a Germaniei

Cehia ar fi țara cea mai vulnerabilă la orice șoc în economia germană, cu România urmând în clasamentul țărilor afectate. Cu toate acestea, se estimează că un astfel de impact ar fi temporar și ar avea o recuperare relativ rapidă, conform unui raport elaborat de Erste Group cu privire la influența exporturilor germane asupra țărilor din Europa Centrală și de Est (CEE).

În schimb, pentru Polonia și Slovacia, consecințele unei scăderi în creșterea economică germană ar putea să se manifeste cu o întârziere, cu impactul economic redus înregistrându-se cu un trimestru mai târziu în aceste țări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mai multe state europene nu sunt de acord cu politicile forestiere ale UE

Conform raportului menționat, ponderea exporturilor către Germania a înregistrat o scădere în întreaga regiune. Comparativ cu situația de acum două decenii, reducerea cea mai semnificativă a avut loc în Ungaria și Slovacia, în timp ce în România și Serbia, această pondere a crescut marginal.

În fiecare țară din Europa Centrală și de Est (ECE), există diferențe în ceea ce privește valoarea adăugată încorporată în exporturile germane și cererea finală, variind de la 12,5% în Cehia la 5,7% în România.

231030100049 germany shopping 092823 - Moldova Invest

Germania reprezintă aproape 6 la sută din valoarea adăugată a serviciilor și produselor exportate de România

În cazul României, procentul de 5,7% se referă la proporția valorii adăugate din România care este inclusă în exporturile către Germania și cererea finală germană, exprimată ca procent din valoarea adăugată totală a României. Acest lucru înseamnă că din totalul valorii adăugate produse în România, 5,7% este inclusă în bunuri și servicii care sunt exportate în Germania sau consumate de către germani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China a lansat nava spațială cu echipaj uman Shenzhou-18

Pentru a ilustra acest concept, să luăm ca exemplu o companie românească care produce piese auto exportate în Germania. Aceste piese sunt folosite pentru construcția mașinilor care sunt ulterior vândute în Germania și în alte țări. În acest scenariu, valoarea adăugată produsă în România este inclusă în exporturile germane.

Raportul evidențiază că valoarea adăugată în exporturile germane este de două ori mai mare decât cea din cererea finală. Prin urmare, performanța exporturilor germane pare să fie deosebit de importantă pentru regiune. În acest sens, încetinirea recentă a creșterii exporturilor germane reprezintă un factor negativ pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Est.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Turcia a lansat o platformă de vize pentru nomazii digitali din UE

Cu toate acestea, România pare să fie sensibilă la stagnarea economiei germane, deși are cea mai mică pondere a valorii adăugate brute în exporturile către Germania și cererea finală. Un posibil motiv pentru acest lucru ar putea fi faptul că producția auto din România furnizează în principal componente cu valoare adăugată redusă. Furnizorii români sunt mai mici și mai puțin integrați în lanțurile de producție, în parte din cauza poziției lor geografice. Prin urmare, în contextul unei cereri mai scăzute, producătorii germani ar putea lua în considerare reducerea comenzilor de la furnizorii mai puțin importanți și mai îndepărtați pentru a economisi costuri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top