International
Egiptul a reușit să exporte 45.000 de tone de căpșuni la o valoare de 129 de milioane de dolari în 6 luni
Exporturile agricole de legume și fructe ale Egiptului, în perioada de 6 luni din septembrie 2023 până în februarie 2024, au arătat că Egiptul a reușit să exporte 45.000 de tone de căpșuni la o valoare de 129 de milioane de dolari.
Exporturile Egiptului de căpșuni au reprezentat 2% din volumul exporturilor egiptene și 6% din valoarea exporturilor, scrie publicația Egypt Today.
Exporturile agricole ale Egiptului de legume și fructe în perioada de 6 luni din septembrie 2023 până în februarie 2024 s-au ridicat la aproximativ 2,82 milioane de tone, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.
Arabia Saudită, Rusia și Marea Britanie au fost printre principalele țări care au importat legume și fructe din Egipt.
Ministrul Agriculturii din Egipt, Al Sayed Al Qusair, a declarat în timpul unei reuniuni a cabinetului, că „Egiptul a exportat cea mai mare cantitate de produse agricole din istoria sa în 2023, deoarece s-a ridicat la 7,5 milioane de tone, generând venituri în valoare de 8,8 miliarde de dolari”.
Ministrul a subliniat că „Egiptul s-a clasat pe primul loc la exporturile de portocale și căpșuni congelate. În acest context, el a clarificat că valoarea mărfurilor proaspete a ajuns la 3,7 miliarde de dolari, în timp ce cea a alimentelor procesate a înregistrat 5,1 miliarde de dolari”.
Al Qusair a adăugat că „2023 a marcat exportul a 400 de produse agricole în 160 de țări, menționând că în ultimul deceniu, exporturile agricole ale Egiptului au intrat pe 93 de noi piețe”.
Situația în anul 2023
Egiptul a înregistrat, până în septembrie 2023, un deficit comercial cu 10,3% mai mare față de septembrie 2022. Valoarea exporturilor a scăzut cu 33,7%, ajungând la valoarea de 2,94 miliarde USD în luna septembrie. Această scădere este atribuită reducerii exporturilor de mărfuri cheie, precum: îmbrăcăminte (scădere de 11,1%), produsele petroliere (68,2%), îngrășămintele (65,9%) și materialele plastice în forme primare (36,5%). În schimb, au crescut valorile exporturilor de țiței (81,3%), preparate comestibile diverse (32,4), produse din fier (157,2%).
Încă din 2004 Egiptul înregistrează deficit comercial, cauzele principale fiind importurile crescute, în special de petrol și grâu.
Principalii parteneri comerciali ai Egiptului sunt statele europene (40% din totalul exporturilor și 32% din totalul importurilor) și țările arabe. Exporturile către Africa au crescut cu 10%, ajungând la 5,5 miliarde USD. Altele includ: Turcia, Statele Unite ale Americii, China și India.
Exporturile majore sunt petrolul și alte produse minerale, chimicale, produse agricole, animale și textile. Egiptul importă produse minerale și chimice, produse agricole, animale și produse alimentare, mașini și echipamente electrice și metale comune.
Exporturile către UE au ajuns la un total de aproximativ 8 miliarde USD, comparativ cu 4 miliarde USD în 2021, înregistrând o creștere de 100%.Structura exporturilor
Cel mai mare volum de exporturi majore constă în petrol și produse minerale (32% din volumul total al exporturilor) dar și produse chimicale (12%), produse agricole și animale (11%), textile (10,5%, majoritar bumbac). Alte produse pe care le exportă Egiptul sunt: metale, mașinării și aparate electrice, produse alimentare, băuturi și tutun. Principalii parteneri pentru export sunt Italia, Spania, Franța, Arabia Saudită, India și Turcia, dar și SUA, Brazilia și Argentina.
Schimburile comerciale dintre Egipt și țările din Bazinul Nilului s-au ridicat la 3 miliarde de dolari în 2022, potrivit buletinului său anual. Țările din bazinul Nilului includ Sudan, Etiopia, Uganda, Congo, Kenya, Tanzania, Rwanda, Burundi, Eritreea și Sudanul de Sud. Exporturile către aceste țări au crescut la 1,7 miliarde USD în 2022, Sudanul fiind principala destinație pentru exporturile egiptene, cu o valoare de 929,2 milioane USD. Principalele produse exportate în Sudan au fost îngrășămintele, materialele plastice și derivatele lor și materiile prime pentru industria plasticului. Kenya a fost a doua cea mai mare piață pentru exporturile egiptene, cu o valoare de 355,7 milioane USD în 2022, în scădere de la 382,0 milioane USD în 2021. Principalele produse exportate în Kenya au fost produse din hârtie și celuloză, materiale plastice și derivate ale acestora, precum și mașini electrice, aparate electrocasnice și componentele asociate.
Schimburile comerciale cu Africa au crescut cu 10%, ajungând la 6 miliarde USD. Principalele produse exportate către Africa sunt cimentul, marmura, polietilenă și fertilizatori (fosfați).
În iulie 2023 valoare exporturilor din industria alimentara era cu 64 % mai mare față de iulie 2022. Țările arabe au fost importatorii principali, cu importuri de 55% (2,34 miliarde USD) din exporturile de alimente din Egipt. Uniunea Europeană este al doilea importator al produselor alimentare egiptene, cu un procent de 17 % (740 milioane USD). Țările africane non-arabe au importat produse alimentare in valoare de 380 milioane USD, cu o creștere de 21%.
Deficitul comercial al Egiptului a atins o creștere de 10,3% în septembrie, ajungând la 3,24 miliarde dolari, comparativ cu 2,84 miliarde dolari în aceeași lună a anului trecut (potrivit Agenției Centrale pentru Mobilizare Publică și Statistică).
Cu toate acestea, în cursul anului financiar 2022-2023, deficitul comercial al țării a scăzut cu 23,59 la sută, în principal din cauza scăderii importurilor produselor non-petroliere.
Structura importurilor în Egipt
Valorile importurilor au scăzut cu 16,5%, totalizând 6,08 miliarde dolari în septembrie 2023, o scădere de la 7,28 miliarde dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea importurilor include mărfuri precum: grâul în scădere cu 8,8%, medicamente și produse farmaceutice cu 0,1%, materialele plastice sub forme primare cu 39,1% și chimicale organice și anorganice cu 38,0%.
Cu toate acestea, importurile pentru anumite mărfuri au cunoscut o creștere, cum ar fi: produse petroliere cu 14,9%, forme primare de fier sau oțel cu 27,0%, gaze naturale lichefiate cu 27,2% și autovehicule cu 156,6%. Egiptul importă gaz din Israel pentru a îl lichefia și exporta în Europa.
În timpul anului fiscal care s-a încheiat la 30 iunie 2023, importurile egiptene au scăzut cu 18,92%, până la 70,78 miliarde USD. Banca Centrală a atribuit scăderea globală a importurilor în principal scăderii importurilor de vehicule de pasageri, piese de schimb și accesorii pentru mașini și tractoare, polimeri de propilenă și telefoane mobile.
Scăderea importurilor de accesorii și piese de schimb auto a condus la o scădere cu 65,5% a vânzărilor de mașini în Egipt în primele opt luni ale anului 2023. Importurile de mașini de pasageri au scăzut la 1,91 miliarde de dolari în 2022, de la 3,66 miliarde de dolari în anul precedent.
De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, la începutul anului 2022, și după impactul economic provocat, Egiptul a fost martor la o creștere a mărfurilor blocate în locațiile logistice din întreaga țară, urmată de o penurie de valută străină. La apogeul său în octombrie 2022, stocul de mărfuri a ajuns la 15 miliarde de dolari.
Inițiativa ”Mașini fără vamă”, pentru expații egipteni, a generat venituri de aproximativ 460 milioane USD de la lansare. Aceasta permite expaților să importe în Egipt un vehicul de uz personal fără taxe vamale sau alte taxe și joacă un rol important în strategia Egiptului de a asigura 191 de miliarde de dolari în valută, încercând să elimine deficitul de valută.
Programe de promovare a exporturilor și internaționalizare a companiilor
Din 2008 (cu o suspendare temporară din 2012 până în 2013) Egiptul a întreprins un program multianual de reformă a reglementărilor, activitatea egipteană de reformă și dezvoltare a reglementărilor (ERRADA). Inițiativa este supravegheată de Ministerul Comerțului și Industriei și este stabilită ca o prioritate în agenda guvernamentală pentru reforma mediului de afaceri.
Guvernul se concentrează pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. Ajutorul guvernului constă în digitalizare, reducerea impozitelor, împrumuturi avantajoase cu 5% dobândă, dezvoltarea incubatoarelor, inclusiv afacerile informale în sectorul afacerilor formale (60% din întregul sector) prin noua lege a IMM-urilor, legea fuziunii treptate, asistență de calitate și creare de conturi fiscale, proceduri de micro-finanțare, sprijin pentru depășirea falimentului și finanțarea pentru datorii a IMM-urilor.
Programul de dezvoltare a exporturilor (EDP) a fost dezvoltat pentru a crește oportunitățile pentru ca produsele egiptene să pătrundă pe piețele internaționale și pentru a sprijini strategia de exporturi industriale a Egiptului, care consolidează direct economia egipteană în contextul realizării viziunii și obiectivelor programului guvernamental egiptean și strategiei de dezvoltare și viziunea Egiptului pentru 2030.
Instituţii care gestionează şi promovează comerţul exterior
Egyptian Commercial Service, organizația guvernamentală pentru promovarea comerțului, funcționează în cadrul Ministerului Comerțului și Industriei, și contribuie la dezvoltarea economică și socială a Egiptului prin promovarea exporturilor și atragerea investițiilor străine.
Organizația Generală pentru Controlul Exporturilor și Importurilor este o organizație de furnizori de servicii care lucrează pentru a proteja consumatorul și a păstra reputația Egiptului prin examinarea exporturilor și importurilor de mărfuri cu cele mai recente metode și echipamente științifice, precum și prin pregătirea statisticilor privind exporturile și importurile. Organizația lucrează cu Ministerul Comerțului și Industriei într-un sistem de cooperare al cărui obiectiv principal este acela de a facilita circulația comerțului, de a încuraja industriile egiptene, de a dezvolta exporturile de toate tipurile și de a le crește competitivitatea și capabilitățile pe toate piețele globale.
Se observă că în primul trimestru al anului 2024, Egiptul a exportat 1.199.916 tone de citrice. În 2023, dimensiunea exporturilor de portocale ale Egiptului către Uniunea Europeană (UE) a înregistrat peste 500.000 de tone.
În plus, între octombrie 2022 și februarie 2023, Egiptul a fost cel mai mare exportator de portocale în țările din Asia de Sud-Est (Malaezia, Thailanda, Singapore, Indonezia și Cambodgia) în acea perioadă.