Connect with us

Egiptul își consolidează stocurile: O achiziție masivă de 240.000 de tone de grâu românesc

Egipt grau - Moldova Invest

International

Egiptul își consolidează stocurile: O achiziție masivă de 240.000 de tone de grâu românesc

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Egiptul își consolidează stocurile: O achiziție masivă de 240.000 de tone de grâu românesc. Autoritatea de Aprovizionare a Egiptului (GASC) a cumpărat 240.000 tone de grâu românesc. În total, ultima licitație internațională ce a avut loc recent, egiptenii au contractat 460.000 tone de grâu din România, Bulgaria și Ucraina. Rușii nu au reușit să vândă nici un gram de această dată.

Egiptul își consolidează stocurile: O achiziție masivă de 240.000 de tone de grâu românesc

GASC a cumpărat, în urma ultimei licitații, 240.000 tone de grâu românesc, din care 180.000 de tone, livrat în loturi de câte 60.000 de tone, la prețul de 269,65 dolari/tonă Cost&Freight, cu livrare pe 1-10 august și 60.000 de tone la același preț, cu livrare în perioada 11-20 august potrivit APK-inform.

Este crucial să recunoaștem importanța recentei licitații internaționale de grâu desfășurate de Autoritatea Generală pentru Furnizarea Produselor de Consum (GASC) din Egipt. Această licitație reprezintă un moment esențial pe piața globală a cerealelor, unde Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, joacă un rol crucial în definirea dinamicii pieței.

Punctul central al acestei licitații a fost achiziția a 240.000 de tone metrice de grâu românesc de către GASC. Această achiziție semnificativă subliniază dependența continuă a Egiptului de grâul românesc, evidențiind încrederea țării în calitatea și fiabilitatea producției agricole românești. Detaliile achiziției reflectă o abordare strategică a GASC, cu 180.000 de tone metrice urmând să fie livrate în loturi de câte 60.000 de tone fiecare, programate pentru livrare între 1 și 10 august. Celelalte 60.000 de tone metrice vor urma un model similar, cu livrare programată între 11 și 20 august. Prețul, stabilit la 269,65 dolari pe tonă Cost & Freight, reflectă dinamica competitivă a pieței și se aliniază obiectivelor de achiziție ale Egiptului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

La licitație s-au achiziționat:

  • 180.000 t cereale românești, livrare 1-10 august, 269,65 dolari/t C&F, operatori: CHS, AMS Ameropa, LDC;
  • 120.000 t grâu ucrainean, livrare 11-20 august, 269,65 dolari/t C&F, operatori: LDC, ADM;
  • 100.000 t cereale bulgărești, livrare 1-10 august, 264,95 dolari/t C&F, operatori: Buildcom, Cargill;
  • 60.000 t cereale românești, livrare 11-20 august, 269,65 dolari/t C&F, operator: AMS Ameropa.

La licitația recentă organizată de Autoritatea de Aprovizionare a Egiptului (GASC), achizițiile au fost diverse și semnificative. Cele 180.000 de tone de cereale românești, cumpărate în loturi de câte 60.000 de tone, indică o încredere constantă în calitatea și fiabilitatea producției agricole din România. Acestea vor fi livrate într-o perioadă crucială, între 1 și 10 august, către operatorii CHS, AMS Ameropa și LDC, la un preț competitiv de 269,65 dolari pe tonă C&F.

De asemenea, decizia de a achiziționa 120.000 de tone de grâu de origine ucraineană evidențiază diversificarea sursei de aprovizionare a Egiptului. Cu o livrare planificată în intervalul 11-20 august, către LDC și ADM, acest grâu aduce o contribuție esențială la necesitățile de aprovizionare ale Egiptului în acea perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Într-un parteneriat transatlantic Lockheed Martin și Aerostar Bacău deschid în premieră europeană un centru de mentenanță pentru sistemele de rachete HIMARS și elicopterele S-70 Black Hawk

Nu trebuie neglijate nici cele 100.000 de tone de cereale de proveniență bulgară, care vor fi distribuite în loturi de 50.000 de tone fiecare către Buildcom și Cargill. Prețul atractiv de 264,95 dolari pe tonă C&F pentru livrarea în prima decadă a lunii august subliniază competitivitatea pieței bulgare în cadrul licitațiilor internaționale.

În plus, menționarea propunerilor de grâu din Federația Rusă și Franța, chiar dacă nu au fost finalizate tranzacții, arată interesul continuu al Egiptului pentru a explora opțiuni diverse de aprovizionare.

Aceste achiziții masive reprezintă o continuare a strategiei de a asigura necesarul de cereale al Egiptului în fața cererii sale crescute și variabile. Totodată, ele reflectă și o abordare pragmatică a diversificării surselor de aprovizionare, asigurând reziliența și siguranța alimentară a țării în fața fluctuațiilor pieței internaționale.

În plus față de achiziția de grâu românesc, GASC a contractat un total de 460.000 de tone metrice de grâu din diferite origini. Această strategie diversificată de aprovizionare reduce riscul și asigură o aprovizionare constantă de grâu pentru a satisface cererea semnificativă a Egiptului. Termenii de plată imediată, așa cum au fost raportați de operatorii de pe piață, subliniază angajamentul Egiptului de a-și asigura eficient și prompt aprovizionarea cu alimente.

Absența vânzărilor de grâu rusești în această licitație semnifică o dezvoltare notabilă în dinamica pieței. În timp ce Rusia a fost istoric un exportator semnificativ de grâu, factori precum problemele logistice sau dinamica prețurilor ar fi putut contribui la acest rezultat. Cu toate acestea, achiziția Egiptului din alte origini subliniază adaptabilitatea și reziliența țării în navigarea pieței globale a cerealelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iaşi va beneficia de investiţie de 100 mil. euro pentru două noi fabrici de medicamente critice, finanţate din fonduri europene

Concluzie

Achiziția de către Egipt a unei cantități semnificative de grâu românesc aduce mai multe beneficii pentru România:

  1. Creșterea exporturilor agricole: Exportul de grâu către Egipt reprezintă o oportunitate valoroasă pentru fermierii și producătorii români, generând venituri suplimentare și contribuind la dezvoltarea sectorului agricol.
  2. Consolidarea relațiilor comerciale: Achiziția de către Egipt a grâului românesc consolidează relațiile comerciale dintre cele două țări. O relație comercială robustă poate duce la noi oportunități de afaceri și cooperare în alte domenii economice.
  3. Stimularea economiei locale: Exporturile agricole crescute pot avea un impact pozitiv asupra economiei românești în ansamblu, prin generarea de locuri de muncă și creșterea veniturilor în comunitățile agricole.
  4. Promovarea calității și fiabilității: Faptul că Egiptul achiziționează grâu românesc subliniază calitatea și fiabilitatea produsului agricol românesc. Acest lucru poate consolida reputația României pe piața internațională și poate atrage și alți cumpărători.
  5. Sprijin pentru agricultura românească: Creșterea cererii externe pentru grâu românesc poate stimula investițiile în agricultură și în infrastructura asociată, precum și în tehnologii agricole moderne, contribuind la creșterea competitivității sectorului agricol românesc pe plan internațional.

Prin urmare, achiziția de către Egipt a grâului românesc aduce beneficii semnificative pentru România, atât în plan economic, cât și în ceea ce privește consolidarea relațiilor comerciale și promovarea agriculturii românești pe plan internațional.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top