Connect with us

Europa renunță la carnea de porc din cauza prețurilor. Care impactul în România?

pret carne de porc ue - Moldova Invest

International

Europa renunță la carnea de porc din cauza prețurilor. Care impactul în România?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Europa se confruntă cu o reducere a producției de carne de porc din cauza scăderii prețurilor și a cantităților mai mici produse. Această tendință se manifestă inclusiv în România, unde prețurile la producător au înregistrat o descreștere, dar mai puțin accentuată decât media UE

Se estimează că producția de carne de porc din UE va cunoaște o scădere de 6,6% în acest an comparativ cu 2022, după ce prima jumătate a anului a înregistrat o diminuare de 8,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Reduceri semnificative s-au observat în Germania (cu minus 210.000 tone sau 9,4%), Danemarca (cu minus 180.000 tone sau 21,5%) și Spania (cu minus 150.000 tone sau 5,8%), fapt ce a determinat creșterea semnificativă a prețurilor în întreaga Europă, conform ultimei analize realizate de Comisia Europeană.

Abia din luna iulie, prețurile de producție din UE au început să scadă odată cu ieftinirea furajelor. Cu toate acestea, producătorii au reușit să își mențină marjele, indicând faptul că greutatea carcaselor ar putea crește în a doua jumătate a anului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Centrul de Excelență Vaslui va benficia de 120.000 de lei pentru finanțarea activităților din acest an

În ceea ce privește comportamentul consumatorilor, cererea în UE rămâne stabilă, dar datorită ofertei reduse se preconizează o scădere a consumului pe cap de locuitor în UE (-5%, la 30,4 kg). Pe lângă reducerea ofertei, modul în care consumatorii reacționează la creșterea prețurilor joacă un rol important. Concluzia analiștilor Comisiei este că europenii vor reduce consumul de carne de porc, optând pentru alte tipuri de carne, cum ar fi cea de pasăre.

În România, sacrificările în perioada ianuarie-iulie 2023 au scăzut cu doar 2,5% în ceea ce privește numărul de capete, în timp ce prețurile au înregistrat o scădere sub pragul de 250 de euro pentru 100 de kilograme de carne tip S. Prețurile medii la poarta fermei erau, astfel, la data de 25 septembrie (ultimele date disponibile), cu 10% sub media din aceeași perioadă a anului precedent și cu 6,7% sub media ultimei luni. În Europa, în schimb, prețurile sunt, în medie, cu 6% mai mari decât în 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul cărnii a crescut, la nivel european, cu 3,3% față de anul trecut

Există însă state membre, cum ar fi Ungaria sau Suedia, unde carnea de porc este mai accesibilă decât anul trecut.

Exporturile au cunoscut o descreștere semnificativă, prețurile ridicate ale producătorilor europeni determinând o scădere de 20% în prima jumătate a anului. Prognozele nu sunt optimiste nici pentru finalul anului. În total, se estimează că exporturile UE vor scădea cu 16% în 2023, iar doar în cazul în care prețurile vor continua să scadă, se vor putea regăsi anumite cote de piață în 2024, ceea ce ar conduce la o creștere de 5% în acel an.

În 2023, UE a pierdut cote pe piețele cu valoare ridicată (SUA, Japonia, Australia) și pe cele cu valoare redusă (de exemplu, Filipine), datorită unei concurențe mai puternice în privința prețurilor. De asemenea, China a avut nevoie de mai puține importuri, după redresarea producției locale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, proiect în valoare de 3,3 MILIARDE de lei, vor debuta în această PRIMĂVARĂ. Primul contract de lucrări pregătitoare a fost semnat!

Singura piață care a înregistrat o ușoară creștere a fost cea britanică, cu 2,4% în perioada ianuarie-iunie.

Într-o tendință descendentă se află și importurile, în condițiile în care Marea Britanie, care asigură aproximativ trei pătrimi din importurile UE, a produs mai puțin. Importurile UE de carne de porc din Regatul Unit au scăzut cu aproape 19% în prima jumătate a anului 2023, după o creștere de aproape 28% în 2022. Pe termen scurt, nu se anticipază o înlocuire a cărnii provenite din Marea Britanie cu carne din alte surse, astfel că importurile de carne de porc din UE ar putea să scadă cu 20% în 2023.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top