Europa ar putea fi nevoită să achiziționeze în această vară cel puțin 100 de nave încărcate cu gaze naturale lichefiate (GNL), în valoare de aproximativ șase miliarde de dolari la prețurile actuale, pentru a suplini scăderea stocurilor de gaze
Potrivit unui raport Reuters, citat de Agerpres, această necesitate survine ca urmare a scăderii rapide a stocurilor din facilitățile de depozitare ale Uniunii Europene, care sunt acum pline doar în proporție de 59%, comparativ cu 75% în aceeași perioadă a anului trecut.
În contextul condițiilor meteorologice nefavorabile și al întreruperii livrărilor de gaze din Rusia, analiștii estimează că stocurile vor continua să scadă până la 30-35% din capacitate până la finalul lunii martie 2025, iar acest lucru va obliga Europa să achiziționeze încă 12 miliarde de metri cubi de gaze de pe piața globală.
Acest deficit de gaze ar putea fi echivalat cu aproximativ 120 de nave încărcate cu GNL, ceea ce se traduce într-o cheltuială de aproximativ șase miliarde de dolari, la prețurile actuale. Prețul gazelor în Europa a crescut considerabil în ultima perioadă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, din cauza condițiilor meteo severe și a reducerii livrărilor din Rusia, dar și din cauza sancțiunilor impuse acestui stat.
Pe piața europeană, cotele futures pentru gaze naturale la hub-ul TTF de la Amsterdam au ajuns la aproximativ 49 euro pentru un MWh, mult sub nivelul de 300 euro pe MWh înregistrat în august 2022, în urma crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei. Totuși, în acest an, analiștii de la Energy Aspects estimează că prețul gazelor va ajunge la 49,50 euro pentru un MWh, în timp ce Rabobank preconizează un preț de 34-37 euro/MWh, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de 2024.
În acest context, necesitatea ca UE să suplimenteze stocurile de gaze va influența piața globală, redirecționând navele de GNL destinate inițial către Asia către Europa, ceea ce va avea implicații semnificative asupra prețurilor și disponibilității gazelor la nivel mondial.