Connect with us

Eurostat a anunțat că România și Bulgaria au cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental!

Eurostat - Moldova Invest

International

Eurostat a anunțat că România și Bulgaria au cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental!

Conform datelor Eurostat, în primul trimestru din 2023, deficitul guvernamental s-a situat la 3,2% din PIB în zona euro și la 3% din PIB în Uniunea Europeană. Ungaria și România au înregistrat cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental în acest trimestru.

Ungaria a avut un deficit guvernamental de 11,1% din PIB, iar România a înregistrat un deficit de 6% din PIB. Aceste cifre plasează cele două țări în fruntea clasamentului deficitelor guvernamentale în rândul statelor membre UE.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Exporturile de mărfuri ale Arabiei Saudite au rămas constante la 24,34 miliarde de dolari în iulie

Este important de menționat că majoritatea statelor membre UE continuă să înregistreze deficit guvernamental, iar măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie au avut un impact semnificativ asupra finanțelor publice în ultimul semestru din 2022 și în primul trimestru din 2023.

Pe de altă parte, doar trei state membre ale UE au înregistrat un excedent guvernamental în primul trimestru din 2023: Irlanda cu 3,1% din PIB, Danemarca cu 3% din PIB și Portugalia cu 2,8% din PIB.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ungaria dorește să achiziționeze o cantitate mai mare de gaze naturale din România

Datele arată că în primul trimestru din 2023, veniturile guvernamentale totale au reprezentat 45,4% din PIB în UE, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale au reprezentat 48,5% din PIB. Aceste cifre au înregistrat scăderi față de trimestrul precedent, datorită reducerii cheltuielilor totale și creșterii PIB-ului nominal.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top