Connect with us

Expert în război informațional din PENTAGON: ”Dacă reacția ta, când vezi ceva, este emoțională, atunci ești manipulat”

800px Maj Gen Kevin B. Kennedy Jr - Moldova Invest

International

Expert în război informațional din PENTAGON: ”Dacă reacția ta, când vezi ceva, este emoțională, atunci ești manipulat”

Conform generalului-locotenent Kevin B. Kennedy Jr., responsabil pentru războiul informațional al Forțelor Aeriene ale SUA, dacă prima ta reacție la vedrea unui lucru este una emoțională, există șanse să fii manipulat. Această afirmație, recent făcută, vizează problemele actuale de manipulare informațională cu care se confruntă societatea occidentală

Într-un efort de a răspunde rapid și eficient asaltului de informații false sau tendențioase, Departamentul american al Apărării (DoD) a introdus recent Strategia pentru Operațiuni în Mediul Informațional (Strategy for Operations in the Information Environment – SOIE).

DoD își propune să creeze un proces agil de desfășurare a echipelor specializate în operațiuni informative, inclusiv o rezervă de forțe, și să pregătească personalul competent pentru această misiune, care va include atât experți militari, cât și civili, conform orientărilor stabilite în SOIE. Această inițiativă necesită îmbunătățiri în procesul de recrutare, în formarea specialiștilor și în dezvoltarea continuă a carierei acestora.

Documentul, adoptat de Congres, a fost făcut public la data de 17 noiembrie, după un proces intern de analiză.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mecanismul de redresare și rezilență(RFR), la jumătatea drumului. Care sunt statele fruntașe în atragerea fondurilor europene?

Mediul Informațional, în care această nouă categorie de specialiști va activa, este definit ca un “ansamblu de factori (sociali, culturali, lingvistici, psihologici, tehnici și fizici), care influențează modul în care oamenii și sistemele automate acționează și care sunt afectate de informații. Acest mediu operează la nivel individual, organizațional și al sistemelor care colectează, procesează, difuzează sau utilizează informațiile.

Acești specialiști vor reprezenta forțele implicate în războiul informațional, conform definirii oferite de publicația americană Defense News: “un amestec persuasiv de sensibilizare publică, capacități electronice ofensive și defensive, precum și operații cibernetice care combină conștientizarea și manipularea datelor pentru a obține un avantaj înainte, în timpul și după evenimentele majore.”

230216 Z CO660 1045 scaled - Moldova Invest

U.S. Air Force Staff Sgt. David Zahm (right) and Master Sgt. Shaundra Andress (left) communicate about an upcoming project for the base comm office. (Air National Guard photo by: Tech Sgt. Nicholas Perez)

Conform acestei strategii, capacitatea noastră de a obține și susține avantajele informaționale în momentele și locurile pe care le selectăm este crucială pentru operațiile de succes în sfera informațională”, a subliniat secretarul Apărării Lloyd Austin în introducerea documentului. “Nu există loc pentru erori: competitorii și inamicii Americii acționează rapid în mediul informațional, încercând să compenseze avantajele noastre strategice pe termen lung pe care le avem în alte domenii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Elon Musk a anunțat realizarea primului implant cerebral de către startup-ul Neuralink 

Tehnologiile emergente au un rol fundamental atât în desfășurarea campaniilor de influență, cât și în contracararea acestora, conform indicațiilor strategice.

Inteligența artificială generativă, având abilitatea de a emula interacțiunea umană, poate furniza materiale pentru spam, tentative de phishing și furt de identitate, în timp ce automatizarea poate supraîncărca platforme precum Facebook sau X (fostul Twitter) cu conținut fals și provocator.

În acest context, generalul-locotenent Kevin B. Kennedy Jr. a subliniat importanța disciplinii în cadrul războiului informațional

Disciplina rămâne un facilitator esențial, deoarece ne concentrăm pe obținerea informațiilor și a avantajelor decizionale”, a menționat Kennedy la un eveniment desfășurat la Institutul Mitchell, săptămâna trecută. „Ne angajăm resurse din diverse domenii pentru a ne asigura că suntem pregătiți să preluăm inițiativa în ceea ce privește informațiile și, prin capacitatea noastră de a duce un război informațional, să ne impunem în conflict, să stabilim condiții pentru pace și să gestionăm consecințele post-conflictuale.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Azerbaidjanul are în plan să-și dubleze exporturile de gaze naturale către Europa

Obiectivul în războiul informațional este să obținem un efect dorit prin coordonarea eficientă a mai multor eforturi.

Dispunem de specialiști în afaceri publice instruiți în arta transmiterii mesajelor și în comunicarea cu populația americană și cu publicul global”, a explicat Kennedy. „Avem experți în domeniul cibernetic care înțeleg modalitățile de acces și de înțelegere a ceea ce se întâmplă în această sferă. Este evident că avem specialiști în informații, supraveghere și recunoaștere. Dar ceea ce contează cel mai mult în prezent nu este doar utilizarea unui nou instrument, ci înțelegerea profundă a modului în care putem pune în valoare aceste expertize, cum putem aduce împreună toate aceste capacități pentru a stabili direcția de acțiune. Conceptul se bazează pe ideea de unitate a efortului”, a subliniat Kennedy.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top