International
Extinderea U.E. în contextul războiului din Ucraina, subiect controversat pe agenda reuniunilor din Granada
Reuniunile de la Granada au început pe 5 octombrie prin întâlnirea reprezentanților a 46 de state europene care fac parte din Comunitatea Politică Europeană, o organizație consultativă fondată în urmă cu un an la Praga, ca răspuns la atacul rusesc asupra Ucrainei
Țările candidate la Uniunea Europeană sunt, în general, interesate în primul rând de informații privind data când vor începe negocierile, când vor fi finalizate și când vor deveni membri cu drepturi depline ai Europei unite. Cu toate acestea, joi dimineață, la sosirea în însorita Granada, președintele ucrainean avea o altă preocupare.
Statele Unite au intrat într-o perioadă electorală dificilă. Se aud voci contradictorii de acolo. Unele dintre ele sunt foarte neobișnuite, a spus Volodymyr Zelensky.
Cu o zi înainte, a fost înregistrată o premieră în istoria SUA; Kevin McCarthy a fost destituit din funcția de Președinte al Camerei Reprezentanților SUA, din cauza unei revolte în propriul său partid. Acesta este un semnal al unei crize profunde în Partidul Republican, divizat între fracțiunea moderată și aripa radicală condusă de Donald Trump, care se opune sprijinului suplimentar pentru Ucraina. În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, liderii țărilor UE și țările aspirante la aderare s-au reunit în Andaluzia pentru a discuta despre Comunitatea Politică Europeană, inițiativa lansată acum un an de Emmanuel Macron. Scopul acesteia este să consolideze un front comun împotriva Rusiei. Cu toate acestea, în afara sprijinului pentru Ucraina, există și alte fisuri în această structură.
Demersurile de a organiza o întâlnire între președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, s-au soldat cu un eșec
Aflați în Granada, președintele Macron, cancelarul Olaf Scholz și președintele Consiliului European, Charles Michel, intenționau să organizeze o întâlnire între președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan. Scopul era să se pună capăt epurării etnice după ce azerii au ocupat Nagorno-Karabah. Cu toate acestea, Aliyev și protectorul său, președintele turc Recep Erdogan, nu au apărut în Andaluzia. De asemenea, nu există nicio șansă de a soluționa conflictul din ce în ce mai intens dintre Serbia și Kosovo, deoarece președintele acestei țări a fost înlocuit de un președinte indecis, Vjosa Osmani.
Planurile de extindere a UE, deși încă ambițioase, încep să fie privite cu mai multă rezervă
Charles Michel, președintele Consiliului European, reiterează că unele dintre cele opt țări (șase țări balcanice plus Ucraina și Moldova) care doresc cu tărie să adere la o Europă unită ar putea deveni membre până în 2030. Cu toate acestea, acum, această dată este interpretată mai mult ca un moment de pregătire a Uniunii pentru extindere, decât ca începutul propriu-zis al procesului. Chiar și aceste pregătiri comune nu sunt fără controverse serioase, mai ales în cazul Poloniei. Surse diplomatice înalte de la Berlin spun că, din cauza lipsei de pregătire a autorităților poloneze de a participa pentru prima dată la negocierile privind reconstrucția UE, Germania inclină spre conceptul tradițional francez al Europei cu viteze diferite.
Extinderea UE în mai multe etape câștigă adepți
Există opinia că Europa nu va putea să înlocuiască SUA în ceea ce privește sprijinul pentru ucraineni.
În ceea ce privește Ucraina și alte țări candidate, acestea se confruntă cu provocări similare. Ideea unei aderări treptate a noilor țări în UE devine din ce în ce mai populară în Comisia Europeană, cu sprijinul mai multor țări, printre care Franța. Conform acestui concept, Kievul ar fi inițial admis pe piața unică. Cu toate acestea, acordul de asociere actual permite încă ucrainenilor să se bucure de majoritatea libertăților pieței unice. Astfel, este dificil de evitat impresia că acesta este un mod de a întârzia extinderea efectivă a Uniunii. Aspectul financiar este, de asemenea, semnificativ aici, deoarece costul aderării Ucrainei în prima fază se va ridica la aproape 186 de miliarde de euro, făcând din multe țări, inclusiv Polonia, plătitori net la bugetul UE.
Trebuie precizat că Polonia este deja plătitor net la bugetul UE, pentru că nu primește subvenții în urma deschiderii procedurii de infringement, din cauza acuzațiilor de încălcare a statului de drept. Este posibil ca prim-miniștrii Poloniei și Ungariei să respingă concluziile summitului, pentru a-și exprima opoziția față de reforma adoptată în domeniul migrației.