Connect with us

Forumul de Afaceri România-China 2024: Noi oportunități de investiții și consolidarea parteneriatelor economice dintre cele două state

CCIR 1513x1011 1 - Moldova Invest

International

Forumul de Afaceri România-China 2024: Noi oportunități de investiții și consolidarea parteneriatelor economice dintre cele două state

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat luni, 1 iulie a.c., la Forumul economic România – China, organizat de CCIR în colaborare cu Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (CCPIT) al provinciei Zhejiang.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul vizitei vice guvernatorului provinciei Zhejiang, dl. Xu Wenguang, care a fost însoțit de o delegație formată din reprezentanți ai unor companii chineze de renume, active în diverse domenii. Partea română a fost reprezentată de 47 de companii selectate de CCIR, în colaborare cu CCI Brașov.

Moldova Invest îți recomandă și ...   MVN Ungaria preia o participație de 5% din zăcământul de gaze Shah Deniz. Budapesta exprimă interes pentru gazele din Marea Neagră și divizia de furnizare a E.ON România

În cadrul forumului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a realizat o analiză detaliată a legăturilor economice dintre România și partenerii chinezi.

„Relațiile bilaterale România – China merg pe un trend pozitiv, anul trecut s-au înregistrat 7.616 mld. euro în schimburi comerciale, la care adăugăm 309 mil. euro în servicii. Intenționăm ca în viitor să mizăm mai mult pe servicii. De asemenea, la nivelul lunii martie 2024, s-au înregistrat 13.697 firme cu capital chinez în România, cu 357 mil. euro capital subscris. Totodată, BNR a anunțat recent un total de 307 mil. euro de investiții directe chineze, în România. Iată că aceste cifre relevă un potențial semnificativ care trebuie valorificat prin implicare activă din partea celor două comunități de afaceri”, a declarat Mihai Daraban.

Dl. Xu Wenguang, vice guvernatorul provinciei Zhejiang a declarat: „Pot spune cu mândrie, că din punct de vedere economic, provinciei Zhejiang este pe locul 4 în China. (…) La nivelul anului 2023, cifra schimburilor comerciale dintre provinciei Zhejiang și România a fost de 2.3 mld. $. Până la finalul anului trecut România a investit în China, în 96 de întreprinderi. Totodată, anul acesta marchează al 75-lea an de relații bilaterale România – China, astfel că putem vorbi de o istorie de colaborare și tradiție economică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Statele Unite vor redirecţiona comenzile de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina

În cadrul evenimentului a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare între CCIR și CCPIT, lucru care întărește interesul comun al celor două părți pentru diversificarea colaborării bilaterale, dezvoltarea economică și intensificarea schimburilor comerciale, ca prioritate comună.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top