Connect with us

Grupul italian de utilităţi ENEL analizează noi vânzări de active din afara Italiei, inclusiv în ROMÂNIA

ENEL PIGNOLONI CARLO - Moldova Invest

International

Grupul italian de utilităţi ENEL analizează noi vânzări de active din afara Italiei, inclusiv în ROMÂNIA

Grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, scopul fiind acela de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro

De asemenea, se are în vedere finanţarea de noi investiţii, au dezvăluit pentru Bloomberg mai mult surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Planul ar putea implica vânzarea de participaţii în ţări precum România, Grecia, Australia şi Columbia. Deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens, iar vânzările ar putea să sufere modificări şi chiar să fie anulate, au adăugat sursele.

Vânzarea de active ar putea ajuta la reducerea datoriilor Enel, care la finele lunii septembrie se ridicau la suma record de 69,7 miliarde de euro. Enel are drept obiectiv reducerea datoriilor până la 58-62 de miliarde de euro la finele acestui an.

De asemenea, vânzarea de active face parte din strategia Enel de rotaţie a activelor în ideea de a creşte finanţarea pentru noi investiţii. Potrivit directorului general de la Enel, Francesco Starace, va prezenta planul de afaceri al grupului pe perioada 2023-2025 în data de 22 noiembrie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Industria de apărare din Serbia a construit o bombă de mare precizie ce poate fi lansată de pe vehicule aeriene fără pilot

Companiile europene de utilităţi sunt supuse unor presiuni crescute după ce criza gazelor a dus la explozia preţurilor pe piaţa de energie. Unii dintre cei mai mari producători de energie de pe continent au probleme cu finanţarea şi chiar şi Enel discută o linie de credit garantată de stat în valoare de mai multe miliarde de euro.

Enel ar putea strânge undeva între 15 şi 20 de miliarde de euro din vânzarea de active de pe pieţele emergente, susţin analiştii de la Goldman Sachs într-un raport publicat în data de 7 noiembrie.

Grupul italian a făcut deja anunțul cu privire la vânzări de active cu un impact estimat de aproape patru miliarde de euro asupra datoriilor grupului. În tranzacţiile anunţate până acum se incluse vânzarea întregii participaţii la divizia din Rusia, o reţea de distribuţie şi o centrală pe gaze din Brazilia, afacerile din domeniul transportului de electricitate din Chile şi o participaţie la operatorul de reţele inteligente Gridspertise.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Revista SCIENCE a desemnat medicamentele antidiabet care luptă împotriva obezităţii drept „descoperirea anului”

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Din informațiile apărute în presa din Grecia, Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) scanează piața românească și că urmează o achiziție majoră, care va viza activele din România ale grupului italian Enel.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei la NATO

Valoarea achizitiei se ridică la 1,3 miliarde, dar în contextul unei crize energetice neclare, există anuite dubii.

PPC anunțase, în luna septembrie, că se pregătește să cumpere active în România. PPC are o capitalizare de 2,28 miliarde, după o consolidare realizată pentru a putea duce la capăt planurilor privind achiziția companiei italiene de energie care operează în România.

CEO-ul PPC, Giorgos Stassis, a precizat că nu este exclusă o posibilitate de achiziție în România, una dintre cele două piețe (alături de Bulgaria) în care compania urmărește să se extindă cu accent pe sursele de energie regenerabilă.

Giorgos Stassis a ocupat, anterior, funcția de CEO al Enel România, de unde a plecat la Compania Publică de Electricitate a Greciei.

Potrivit Reuters, Public Power Corp a negat ulterior informațiile din presa elenă potrivit cărora ar fi aproape de a cumpăra 70% din compania de electricitate Enel România și că ar fi semnat un memorandum de înțelegere în acest sens cu grupul italian Enel.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top