Connect with us

În zona inferioară a minei Čukaru Peki din Serbia se găsesc 16 milioane de tone de cupru și 333 de tone de aur

Rakita panorama Copy - Moldova Invest

International

În zona inferioară a minei Čukaru Peki din Serbia se găsesc 16 milioane de tone de cupru și 333 de tone de aur

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Gruparea minieră Zijin Mining doo Bor a depus o cerere către ministerul competent pentru a lua decizii cu privire la necesitatea evaluării impactului asupra mediului în proiectul de exploatare a resurselor minerale de cupru și aur existente în mina Čukaru Peki – depozitul inferior

În documentul elaborat de Dvoper doo din Belgrad și Institutul Minier, se amintește că proiectul zonei miniere superioare a fost finalizat și pus în funcțiune la sfârșitul lunii iunie 2021. Se menționează că zona minieră inferioară a minei este formată din depozite de porfir cu un corp mineral de proporții uriașe și materii prime în care conținutul de cupru în minereu depășește 0,30%, în cantitate

de 2.049,55 milioane de tone, cu o cantitate de metal de cupru de 15,70 milioane de tone, conținutul mediu de cupru în minereu fiind de 0,77% și metalul însoțitor, aurul, în sumă de 332,64 tone, cu o conținut mediu de aur de 0,16 grame pe tonă.

“Proiectul zonei miniere inferioare include construirea unei mine subterane, a unei instalații de prelucrare a minereului și depozitarea sterilului la suprafață, construcția unor facilități auxiliare cum ar fi sistemul de ventilație, sistemul de eliminare a prafului, centrul de comandă și depozitul, instalația de alimentare și distribuție a energiei electrice, sistemul de alimentare cu apă și drenaj, sistemul de comunicare și instalația pentru protecția mediului înconjurător”, se menționează în proiect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia, model de urmat pentru România în dezvoltarea sistemului feroviar

Se adaugă că exploatarea depozitului inferior va fi subterană. Se estimează că producția va începe în 2024. Durata totală de producție a minei va fi de 41 de ani, iar în același timp, exploatarea depozitului superior se va încheia în următorii zece ani.

Având în vedere proporțiile corpului mineral în zona inferioară, pentru a reduce investițiile inițiale și problemele legate de excavare, se planifică împărțirea exploatării în trei faze. Faza I se referă la corpul mineral până la nivelul -800 m, faza II la corpul mineral de la nivelul -1.300 m, iar faza III de la -1.800 m la -1.300 m. Corpul mineral sub nivelul -1.300 m este adânc acoperit și va fi excavat după cercetări suplimentare, ca o resursă suplimentară înlocuitoare, se menționează în cerere.

Instalația de prelucrare a minereului în faza I a dezvoltării minei va fi în imediata apropiere a gurii de export a minei. Construcția instalației de flotație pentru faza II a dezvoltării minei este prevăzută la o distanță de aproximativ 1 km de depozit către satul Slatina, iar la 5-7 km la nord-est se preconizează construcția unui nou depozit de flotație în zona localității Oštrelj.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de peste 23 de milioane de lei pentru construirea Bazinului de Înot din Lunca Dornelor

Bazându-se pe resursele din zona inferioară, producția în faza I a fost stabilită la 45 kt pe zi, adică 14,85 Mt pe an. Volumul de producție în faza II este de 90 kt pe zi, adică 29,70 Mt pe an, în timp ce în faza III crește suplimentar la 135 kt pe zi, adică 44,55 Mt pe an.

Produsul final al minei va fi concentrat de cupru. Calitatea concentratului de cupru este bună (21%) cu un conținut de aur cuprins între 2,42 g/t și 4,41 g/t. Un nou concentrator de flotație va fi construit în faza I, iar locația fabricii este prevăzută la est de zona minieră și la 170 m est de gura de producție. A doua flotație va fi construită în faza II, iar locația fabricii este prevăzută la 0,5 km est de zona minieră și la 1 km vest de drumul nr.166.

În flotație se utilizează procedeul de flotație preferențială a cuprului – măcinare repetată și concentrarea concentratului gros de cupru.

Pe parcursul duratei de producție, mina va genera în total 1.083,53 Mt de steril flotant, inclusiv în faza III, iar depozitul este planificat în valea râului Kriveljske, la aproximativ 5 km nord-est de mină, în aval de depozitul de flotație Veliki Krivelj.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: "Tot ce sunt, datorez Moldovei!"

Dezvoltarea planificată a activităților miniere și construcția facilităților conexe ale minei Čukaru Peki – depozitul inferior va implica relocarea întregii așezări Oštrelj și a unor părți din așezarea Slatina, se menționează în document.

Pentru această investiție, în septembrie, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Zijin și Ministerul Sârb pentru Minerit. Prin Memorandumul privind dezvoltarea zonei inferioare a minei Čukaru Peki, Zijin Mining a confirmat intenția de a investi încă 3,8 miliarde de dolari în Serbia, a anunțat Ministerul. În același timp, a fost semnat un Memorandum privind dezvoltarea proiectului unei centrale solare de 300 MW destinată companiei.

“Mulțumită Memorandumului de astăzi, care implică 3,8 miliarde de dolari noi investiții, Serbia va deveni unul dintre cei mai mari producători europeni de cupru și aur, și va crea oportunitatea pentru investiții suplimentare, desigur, cu angajamentul de a aplica cele mai înalte standarde de protecție a mediului”, a declarat ministrul Dubravka Đedović Handanović.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top