Connect with us

India ar putea furniza hrană pentru animale la nivel global

organic animal feed thumb 1 - Moldova Invest

International

India ar putea furniza hrană pentru animale la nivel global

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În contextul comerțului agricol global, uleiurile vegetale își demonstrează potențialul ca marfă de export prosperă în India

Asociația Extractorilor Solvenți din India, organizație reprezentativă pentru industrie, raportează o creștere semnificativă a exporturilor de uleiuri vegetale, cu o creștere remarcabilă de 103% în câștigurile din exporturile de uleiuri vegetale ale Indiei în anul fiscal 2022-23. În ceea ce privește valoarea, exporturile de uleiuri vegetale din India au înregistrat o creștere semnificativă de 103,33%, împreună cu o creștere de 82,58% în tonaj.

Conform datelor furnizate de Asociația Extractorilor Solvenți, exporturile de uleiuri vegetale ale țării au crescut la 43,36 lakh de tone, evaluate la 11.401,30 de crore de rupii, în 2022-23, față de 23,74 lakh de tone, evaluate la 5.607,09 crore de rupii, în anul fiscal anterior.

Uleiurile vegetale, un produs secundar obținut din semințe oleaginoase precum soia, rapiță, semințe de bumbac și floarea-soarelui, rămân în mod obișnuit în umbră. Cu toate acestea, componentele lor bogate în proteine, cunoscute sub numele de praf de ulei, au devenit alegeri preferate pentru hrana animalelor datorită eficienței lor din punct de vedere al costurilor.

În plus, uleiurile vegetale sunt utilizate în producția de îngrășăminte organice și azotate. Spre deosebire de îngrășămintele sintetice, cele obținute din uleiurile vegetale reduc riscul de scurgere a substanțelor nutritive, asigurând o aprovizionare constantă cu nutrienți pentru sol. Mai mult decât atât, ele stimulează activitatea microbială, facilitând descompunerea materiei organice.

Exportul de uleiuri vegetale: Un segment profitabil?

Se preconizează că piața globală a hranei pentru animale va înregistra o creștere semnificativă, ajungând la 649,6 miliarde de dolari până în 2032, în comparație cu 432,6 miliarde de dolari în 2022, cu o Rată Anuală Compusă de Creștere (RACCC) estimată la 4,2% de la 2023 până în 2032, conform datelor furnizate de Precedence Research.

În plus, piața globală a exporturilor de uleiuri vegetale, estimată la 56,8 miliarde de dolari în 2022, este prognozată să se extindă la 72,2 miliarde de dolari până în 2027, conform datelor furnizate de Mordor Intelligence. Acest lucru implică faptul că în jur de 140 de milioane de tone de uleiuri vegetale vor fi comercializate la nivel mondial în 2022.

Este important să se observe că cuantificarea pieței globale a hranei pentru animale rămâne dificilă din cauza factorilor dinamici precum variațiile în producția de culturi, schimbările în modelele de cerere, accentul crescut pe sursele durabile, fluctuațiile economice și evenimentele geopolitice, așa cum au evidențiat experții din industrie.

“Dar industria indiană a uleiurilor vegetale înflorește. Este cu adevărat o poveste de succes ‘făcută în India, făcută pentru lume’. Acest segment ar trebui să înregistreze o creștere suplimentară”, a menționat BV Mehta, Director Executiv al Asociației Extractorilor Solvenți din India.

India deține avantaje care o poziționează bine pentru a profita de creșterea cererii de uleiuri vegetale. Fiind cel mai mare producător global de semințe oleaginoase, contribuind cu aproape 20% la producția mondială, țara se mândrește cu o bază de producție semnificativă. În plus față de această capacitate de producție semnificativă, condițiile meteorologice favorabile și o structură de cost competitivă consolidează poziția Indiei ca un jucător important pe piața globală a uleiurilor vegetale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Localitatea DĂNCENI din Republica Moldova, model de dezvoltare rezilientă și sustenabilă

“Uleiurile vegetale indiene au o cerere puternică în Vietnam, Coreea de Sud, Bangladesh, Nepal, Franța, Thailanda, Taiwan, SUA, Germania și Țările de Jos”, a declarat Vijay Kalantri, președintele MVIRDC WTC Mumbai.

India beneficiază și de un avantaj geografic datorită proximității față de consumatorii importanți. Uleiurile vegetale reprezintă o sursă semnificativă de venituri în valută străină.

O familie, multe semințe

Printre exporturile de uleiuri vegetale ale Indiei, soia ocupă prima poziție, având o cotă de peste 60%. Alte segmente semnificative din portofoliul de export includ uleiul de alune, uleiul de rapiță, făina de tărâțe de orez dezulemate (DORB) și făina de semințe de bumbac. Kalantri subliniază că țara exportă prafuri de ulei provenite dintr-o varietate de surse, inclusiv soia, alunele, semințele de ricin, muștar, semințele de rapiță și alte semințe oleaginoase.

“India domină piața globală de export a făinii de alune, cu o cotă de 8%, și se clasează pe locul trei printre exportatori în 2022. Piața globală de export pentru făina de alune este de 108 milioane de dolari. India ocupă locul opt în exportul de făină de soia”, a adăugat Kalantri.

La nivel mondial, făina de soia ocupă prima poziție ca ulei vegetal cel mai consumat, contribuind cu peste 60% din consumul total de uleiuri vegetale. În urma îndeaproape se află făina de rapiță, cunoscută și sub numele de făina de canola. Al treilea ulei vegetal cel mai consumat la nivel global este făina de gluten de porumb, reprezentând aproximativ 10-15% din consumul total de uleiuri vegetale.

De ce crește cererea

Creșterea bruscă a cererii de uleiuri vegetale poate fi atribuită la diverse factori. Conform experților, creșterea populației globale și a veniturilor disponibile a sporit semnificativ cererea pentru alimente bogate în proteine, inclusiv carne și produse lactate. Deoarece uleiurile vegetale reprezintă o sursă accesibilă și bogată în nutrienți de proteină pentru hrana animalelor, ele joacă un rol crucial în strategiile de securitate alimentară în anumite regiuni. În plus, uleiurile vegetale sunt o sursă cheie de hrană în industria acvaculturii în expansiune rapidă, în special pentru speciile carnivore precum somonul și creveții.

Pe lângă acești factori, conflictul din Ucraina a perturbat lanțurile globale de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale. Un alt factor contribuitor a fost izbucnirea recentă a gripei porcine în anumite părți ale Chinei. Această epidemie nu numai că a afectat cel mai mare producător mondial de carne de porc prin decimarea populației de porci, ci și a dus la o scădere a producției de uleiuri vegetale din cauza preocupărilor legate de reducerea cererii pentru materie primă. Ca urmare, această lipsă de materie primă pentru uleiurile vegetale a creat o oportunitate de export pentru producătorii indieni.

Observatorii din industrie sugerează că creșterea bruscă a cererii de uleiuri vegetale a tensionat lanțul de aprovizionare, putând duce la creșterea prețurilor pentru această marfă.

Cu toate că Brazilia și Argentina sunt principalii producători de soia, Asociația Extractorilor Solvenți subliniază că producția semnificativă de uleiuri vegetale a Indiei are avantajul proximității față de regiunile consumatoare majore. Mulțe țări europene și SUA preferă expedierile indiene datorită statusului lor de organisme modificate genetic (OMG), conform SEA.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Se reabilitează Drumul Județean DJ 244K! Valoarea totală a investiției este de 61.755.209 lei

Acești factori contribuie la intensificarea afacerilor cu India. În plus, costurile relativ mai scăzute ale materiilor prime în producția de uleiuri vegetale din India stimulează în continuare exporturile.

De ce India este în top

India se mândrește cu un portofoliu diversificat de produse în domeniul uleiurilor vegetale, incluzând soia, rapița, pe bază de orez și uleiul de alune. Această diversitate permite exportatorilor să răspundă preferințelor variate ale clienților și cerințelor pieței. Clima tropicală și condițiile agro-climatice diverse ale țării sunt favorabile producției de uleiuri vegetale.

Mai mult, India a înregistrat progrese semnificative în cercetarea și tehnologia agricolă, rezultând în dezvoltarea unor varietăți de semințe oleaginoase cu randament ridicat și a unor metode eficiente de extracție a uleiului. Randamentele culturilor au înregistrat îmbunătățiri, iar inițiativele guvernamentale precum “Misiunea Uleiurilor Vegetale” au jucat un rol în sprijinirea acestui sector, așa cum au remarcat observatorii din industrie. Guvernul indian acordă sprijin fermierilor, inclusiv prețuri minime de sprijin și subvenții. Organizații precum Autoritatea pentru Dezvoltarea Exporturilor Produselor Agricole și Prelucrate (APEDA) sunt creditate pentru rolul lor pivotal în consolidarea exporturilor de uleiuri vegetale.

Sunil Agarwal, director la Pep Agro Industries Private Ltd din Kolkata, subliniază că India deține una dintre cele mai dezvoltate industrii în domeniul uleiurilor vegetale. Aceste firme profită de condițiile favorabile pentru a prospera.

“Exportăm praf de tărâțe de orez dezulemate în Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Bangladesh, Nepal și Bhutan. Aproximativ 80-85% din producție se duce în Vietnam. Astăzi, în Asia de Sud, țările majore producătoare de orez sunt India, Pakistan, Thailanda, Birmania și Vietnam. Consumul intern în Thailanda și Pakistan este atât de mare încât se concentrează în principal pe satisfacerea nevoilor lor interne. Birmania nu are nicio uzină de solvenți de ulei. Asta lasă doar India ca principal exportator de praf de tărâțe de orez dezulemate, și nu avem concurenți”, a afirmat Sunil Agarwal.

India beneficiază de un excedent în producția internă de semințe oleaginoase comparativ cu consumul, creând un excedent de export. Piața internă generoasă pentru uleiuri vegetale din India acționează ca o protecție împotriva fluctuațiilor globale ale prețurilor, asigurând o furnizare constantă de materii prime pentru export. Acești factori contribuie la eficiența costurilor exporturilor de uleiuri vegetale ale Indiei pe plan global, în special în comparație cu expedierile din alte țări exportatoare majore.

Experții agricoli subliniază că India și-a diversificat destinațiile de export pentru uleiurile vegetale, ajungând în țări precum China, Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. Această diversificare minimizează dependența de o singură piață. În plus, India a stabilit mai multe acorduri de liber schimb (ALS) cu numeroși parteneri ASEAN, conducând la reduceri tarifare și dovedindu-se avantajoase pentru comercianții din regiune.

Conform lui Sunil Agarwal de la Pep Agro Industries, ALS-urile ASEAN au fost deosebit de benefice pentru exportatori precum el. Unii comercianți prevăd o creștere a cererii pentru uleiurile vegetale în diverse regiuni noi.

Zone regionale de interes

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce s-a discutat la cea de-a 15-a ediție a Davosului de Vară?

Cererea pentru extractul de tărâțe de orez dezulemate a crescut treptat, spune Rishi Agarwal, director general al Hemraj Oil Industries Limited.

“Acum 6-7 ani, exporturile se făceau doar către Vietnam și Bangladesh. Dar în ultimii ani, au fost exportate cantități semnificative către Thailanda, Filipine, Myanmar, Cambodgia și alte țări. Unul dintre principalele piețe neexploatate pentru marfa noastră se află în Orientul Mijlociu – țări precum Oman, Turcia, Arabia Saudită… unde poate fi folosit pe scară largă ca ingredient pentru hrana de cămilă”, a declarat el.

Rajasthan s-a poziționat ca un exportator important de uleiuri vegetale în India, alături de alte regiuni cheie precum Madhya Pradesh, Gujarat și Maharashtra. Aceste zone au cunoscut progrese semnificative atât în producția, cât și în exporturile de uleiuri vegetale. Regiunile incluse în categoria “centurii orezului” contribuie semnificativ la producția de praf de tărâțe de orez dezulemate (DORB).

Potrivit lui Sunil Agarwal, director la Pep Agro Industries din Kolkata, industria uleiurilor vegetale pe bază de orez are o prezență extinsă în întreaga India și este semnificativ mai mare decât sectorul pe bază de soia, concentrat în principal în statele Madhya Pradesh, Maharashtra și Rajasthan.

Posibile obstacole

Cu toate acestea, sectorul uleiurilor vegetale se confruntă cu provocarea schimbărilor climatice, deoarece producția de semințe oleaginoase depinde în mare măsură de muson, care a devenit tot mai erratic în ultimii ani. Pentru a asigura o furnizare constantă și uleiuri vegetale de înaltă calitate, experții subliniază necesitatea de a face agricultura cu semințe oleaginoase rezistentă la schimbările climatice.

Comercianții de uleiuri vegetale subliniază faptul că prioritățile interne conduc uneori guvernul să impună restricții severe asupra produselor agricole, afectând negativ exportatorii. Preluarea recentă a interdicției privind exporturile de praf de tărâțe de orez dezulemate până la 31 martie, implementată pentru a stimula disponibilitatea internă și a controla prețurile laptelui, a ridicat îngrijorări printre actorii din industrie.

Asociația Extractorilor Solvenți susține că această interdicție are un impact minim asupra prețurilor pentru hrana și laptele animalelor, deoarece doar aproximativ 25% din extracția de tărâțe de orez este utilizată în hrana pentru bovine, în timp ce restul are diverse aplicații, inclusiv uleiuri comestibile, cosmetice și farmaceutice.

Sunil Agarwal de la Hemraj Oils remarcă că interdicția la export a redus așteptările sale pentru o creștere robustă a exporturilor și a redus utilizarea capacității de producție la 30-35% în Bengalul de Vest. Cu toate că există acorduri comerciale cu mai multe țări, barierele netarifare (BNT-uri) reprezintă o provocare semnificativă pentru exporturile de uleiuri vegetale.

Multe țări importatoare ridică preocupări cu privire la reziduurile de pesticide și contaminanți, ceea ce duce la restricții privind importurile din India. Armonizarea standardelor, îmbunătățirea testelor proactive în laboratoarele indiene și monitorizarea regulată a produselor agricole pentru reziduuri de pesticide sunt cruciale pentru conformitatea cu standardele de siguranță pe piața de export.

Deși guvernul a luat măsuri pentru a negocia condiții favorabile în Acordurile de Liber Schimb (ALS-uri) pentru a reduce tarifele și BNT-urile în piețele cheie, există un consens că sunt necesare eforturi suplimentare în această direcție.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top