International
Industria chimică și farmaceutică din Germania într-un moment de cumpănă
Rezultatele semestriale pentru industria chimico-farmaceutică sunt îngrijorătoare
Cifrele pentru prima jumătate a anului sunt dezamăgitoare, iar costurile de producție din Germania nu sunt competitive. Așa comentează președintele Asociației Industriei Chimice(VCI), Markus Steilemann, despre situația actuală.
Rezultatele semestriale pentru industria chimică și farmaceutică sunt foarte slabe. Speranțele că o redresare ar începe după o iarnă blândă și prețuri semnificativ mai mici la gaz și electricitate nu s-au împlinit. Dimpotrivă: Cererea de produse chimice este în scădere. Cifrele pentru prima jumătate a anului sunt un motiv de preocupare, iar costurile de producție din Germania nu sunt competitive, spune Markus Steilemann, președintele Asociației Industriei Chimice, comentând situația actuală. Prin urmare, VCI își corectează în scădere prognoza anuală.
Producția în primele șase luni ale anului a fost cu 10,5 la sută mai mică decât în 2022. Dacă este exclus domeniul farmaceutic, scăderea producției a fost de până la 16,5 la sută. La o medie de 77 la sută, capacitățile au fost subutilizate. Producția farmaceutică a rămas stabilă față de anul precedent, dar și aici sunt deja semne clare de încetinire.
Producția la sortimentele de bază e în declin. Producția de materii prime anorganice a fost cu aproximativ 26 la sută mai mică față de un an mai devreme. Produsele petrochimice au scăzut cu 21 la sută, polimerii au scăzut, de asemenea, brusc, cu 19 la sută. În timp ce producția de produse chimice de consum, precum și de produse de igienă și de protecție a suprafețelor a fost redusă semnificativ, cu 12 la sută, produsele chimice fine și de specialitate au cunoscut o scădere de 6 la sută.
Comenzile din industria chimică și farmaceutică se prăbușesc
Comenzile primite de industria chimică și farmaceutică au scăzut aproape continuu de peste un an, comenzile s-au redus, iar vânzările din industrie au scăzut brusc în țară și în străinătate. La 114 miliarde de euro, vânzările din industria chimică și farmaceutică în prima jumătate a anului au fost cu 11,5% sub nivelul anului precedent. Vânzările interne au scăzut cu 15,5%. Vânzările în străinătate au scăzut, de asemenea, brusc, cu 8,5%.
Scăderea vânzărilor în prima jumătate a anului este însoțită de situația continuă dificilă a câștigurilor companiilor. Potrivit unui sondaj efectuat de membri, aproape două treimi dintre companii raportează scăderi ale profiturilor. Creșterea prețurilor la materii prime a contribuit la situația slabă a câștigurilor. În contextul costurilor de producție persistent ridicate, prețurile produselor chimice au fost sub presiune. În general, totuși, acestea au fost încă cu 5 la sută mai mari în prima jumătate a anului decât cu un an mai devreme.
Nicio speranță pentru a doua jumătate a anului
VCI se așteaptă la o scădere a producției de 8 la sută pentru 2023 în ansamblu. Dacă este exclusă afacerea farmaceutică, producția chimică este probabil să scadă cu 11 la sută. Odată cu scăderea generală a prețurilor, vânzările din industrie sunt estimate să scadă cu 14% în ansamblu. Exporturile se estimează că se vor reduce cu 12 la sută, iar vânzările interne cu 17 la sută.
Provocările pentru companii sunt mari. Criza economică nu este cea mai mare problemă. Deficitele structurale din Germania ca locație sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare, potrivit sondajului actual al membrilor. Încrederea în Germania este în scădere. Nu vrem să părem excesiv de pesimiști. Dar, combinația dintre prețurile ridicate la energie, impozitul mare pe profit, infrastructură slabă, deficitul de muncitori calificați, restanțe în digitalizare și ”nebunie” birocratică subminează încrederea antreprenorilor noștri, spune Steilemann. Aproape 90 la sută dintre companii apreciază prețurile la energie ca fiind foarte ridicate.
Nu e de mirare: industria chimică depinde de prețurile competitive ale energiei electrice. Chiar dacă costurile cu energia electrică au scăzut, acestea sunt încă peste nivelurile de dinaintea crizei(acestea constituiau deja un dezavantaj major). De aceea, luptăm pentru un preț al energiei electrice pentru industrie rezonabil, ca o punte către viitor, până când vom avea suficientă energie din surse regenerabile. Acesta este singurul mod în care putem supraviețui în competiția internațională, spune Steilemann.
Eliminarea compensațiilor pentru energie electrică va adăuga alte probleme pentru companiile industriale mari consumatoare de energie: 1,5 miliarde de euro mai mult pe an în taxa pe energie electrică reprezintă o povară suplimentară pentru industria deja aflată în dificultate.
Germania nu își valorifică punctele forte
Potrivit sondajului VCI, 80% dintre companii apreciază birocrația și legislația nefavorabilă ca fiind un dezavantaj semnificativ. Niciodată până acum nu a fost înregistrat un asemenea procent. O atitudine asemănătoare este constatată față de expansiunea energiilor regenerabile.
În cele din urmă, situația actuală pune în pericol atât transformarea către neutralitatea climatică, cât și competitivitatea economiei germane. Suntem prima piesă de domino care se clătina. Dacă lucrurile sunt rele pentru noi, în curând vor fi afectați și alții, explică Markus Steilemann. Menținerea unei industrii chimice puternice în Germania este necesară pentru ca schimbarea structurală să aibă succes. Produsele chimice pentru înalta tehnologie trebuie să fie prioritizate, de exemplu pentru tehnologia bateriilor, dar și pentru cipuri și semiconductori și pentru tranziția la energie și mobilitate.
Politicienii trebuie să acționeze în loc să se certe
Deficitele economice și structurale din Germania nu pot fi contestate. De aceea, coaliția trebuie să acționeze cât mai repede posibil pentru ca Germania să nu devină candidată la retrogradare, a spus Steilemann. Trebuie să ne unim eforturile astfel încât economia germană să poată concura la nivel global pentru piețele viitorului.
Din punctul de vedere al VCI, o reformă constă în: o aprovizionare sigură cu energie și materii prime, precum și prețuri competitive pentru electricitate și gaz; ”nebunia” birocratică trebuie să înceteze pentru a permite rapiditatea necesară a procedurilor de aprobare; o dereglementare națională și europeană care să creeze spațiu pentru găsirea de soluții antreprenoriale la provocările viitoare; transformarea Germaniei într-o destinație atractivă pentru muncitorii și investitorii autohtoni și străini, precum și pentru producția și importurile interne; Germania să joace cartea europeană mai puternic. Doar o Europă puternică din punct de vedere economic va fi ascultată și pe plan internațional.
