International
Industria IT din Polonia, în pragul unei schimbări radicale
Deși industria IT mizează pe o îmbunătățire a situației economice anul viitor, șefii companiilor de software nu cred în revenirea boom-ului care în Polonia a dus salariile programatorilor la nivel occidental
Suntem percepuți ca fiind foarte buni din punct de vedere tehnologic, dar nu mai suntem competitivi în ceea ce privește prețul,subliniază Przemysław Mikus
Potrivit lui Konrad Weiske, companiile IT poloneze trebuie acum să învețe să opereze cu noi realități și să păstreze prețurile seviciilor ridicate, cu valoare adăugată mare, mai ales că unor clienți le este greu să accepte că serviciile IT Made in Poland nu mai sunt ieftine. Specialiștii IT vor trebui și ei să se adapteze noilor realități, deoarece creșterile salariale din industrie nu au compensat creșterea inflației, iar unele companii au înghețat salariile. Drept urmare, unii angajați ar fi putut experimenta o scădere reală a salariilor în acest an.
Climatul economic nefavorabil a afectat deja și va continua să afecteze nivelul de remunerare în IT
Deja în acest an, industria IT a limitat semnificativ creșterile salariale; unele companii au înghețat salariile (mărindu-le doar la promovare), iar multe companii au decis, de asemenea, să restructureze locurile de muncă, ceea ce a însemnat uneori disponibilizări. Cu toate acestea, multe companii, mizând pe redresarea din lunile următoare, rețin specialiștii fără proiecte în lucru, ceea ce aduce costuri suplimentare semnificative. De exemplu, în grupul Spyrosoft, în prima jumătate a acestui an, ponderea acestor costuri reprezintă 6% din cheltuielile totale ale firmei. După cum subliniază în unanimitate șefii SoDA, Polonia nu mai este o țară cu servicii IT ieftine. Acest lucru se vede în cele mai recente date de la Oficiul Central de Statistică, conform cărora salariul mediu brut lunar în industria TIC a fost de 12.200 de zloți(2608 de euro) în luna august a acestui an, adică cu 9,1%. cu mai mult de un an mai devreme (la o inflație de 10,1%). Între timp, în întregul sector corporativ, salariul mediu în august a fost cu 12% mai mare decât cu un an înainte. Este adevărat că datele Oficiului Central de Statistică arată doar un fragment din industria IT, pentru că specialiștii bine plătiți nu lucrează pe contracte de muncă ci pe contracte B2B, dar și aici se vede o scădere. Acest lucru este confirmat de raportul companiei de recrutare inhirfe.io pentru trimestrul trei al acestui an, care a indicat aproape o scădere trimestrială cu 5% a numărului de locuri de muncă în IT (la aproape 18.000), cu o ușoară creștere a remunerației maxime pentru cele mai populare trei limbaje de programare: Java, JavaScript și Python. Inhire.io atrage atenția și asupra scăderii nivelului salariului oferit pentru pozițiile cele mai bine plătite în trimestrul al treilea. Nicio ofertă nu a depășit 29.000 de zloți(6304 de euro) pe lună.
Soluția depășirii dificultăților este optimizarea valorii de business a serviciilor IT
Anul viitor, deși companiile de IT plănuiesc creșteri, va fi și greu să crești salariile peste inflație. De aici și opinia generală rezultată în urma dezbaterilor din cadrul conferinței SoDA despre schimbările necesare în modelele de business ale companiilor, care ar trebui să se concentreze mai mult pe propriile produse și semifabricate, dar și pe specializarea companiilor de software. După cum subliniază Bartosz Majewski, factorul cheie nu va fi serviciul IT în sine, ci valoarea sa de afaceri. Prin urmare, companiile ar trebui acum să se adapteze specializărilor din industrie, să înțeleagă condițiile în care se desfășoară o anumită afacere, să cunoască cadrul de reglementare din diverse sectoare și de pe diverse piețe, pentru a deveni un consilieri capabili să furnizeze soluții IT pentru clienții lor.