Connect with us

Industria IT din Polonia, în pragul unei schimbări radicale

Top 3 Predictions Shaping IT Industry in India in 2020 scaled - Moldova Invest

International

Industria IT din Polonia, în pragul unei schimbări radicale

Deși industria IT mizează pe o îmbunătățire a situației economice anul viitor, șefii companiilor de software nu cred în revenirea boom-ului care în Polonia a dus salariile programatorilor la nivel occidental

Timpul banilor ușori în IT a trecut. Atât pentru companii, cât și pentru angajați , spune Bartosz Majewski, șeful companiei de software Codibly și președinte al SoDA, organizația din industrie a Angajatorilor de Servicii IT. Potrivit acestuia, industria IT se confruntă acum cu o adevărată revoluție care o va schimba radical în următorii trei ani, forțând transformarea afacerii(inclusiv o specializare mai puternică a companiilor) și afectând și remunerarea angajaților din domeniu.
Anii de aur ai câștigurilor din IT sunt de domeniul trecutului și nu vor reveni curând, spune Konrad Weiske, vicepreședinte al SoDA și președinte al companiei listate Spyrosoft Konrad Weiske
businessman looking at maps - Moldova Invest
Discuțiile sale cu șefii companiilor de software producătoare de software (SoDA reunește deja peste 200 dintre ele), arată că o mare parte dintre acestea se vor încheia anul acesta cu o scădere a veniturilor față de 2022. Acesta este efectul economic digitializării  întreprinderilor și înseamnă nu numai mai puține proiecte noi, ci și bugete mai mici decât în ​​vremurile de boom tehnologic din timpul pandemiei și de expansiune pe piața start-up-urilor.
2023  este perioadă de stagnare și declin. Anul viitor ar trebui să fie puțin mai bun, dar nu văd motive pentru o recuperare puternică, prognozează Weiske.
El nu este singurul care este precaut cu privire la prognozele pentru 2024.
Va aduce mai degrabă stabilizare decât îmbunătățire a situației, spune Przemysław Mikus, vicepreședinte al SoDA și manager la Lika Mobile Solution. El adaugă că revenirea tradițională din trimestrul al patrulea, care de obicei aduce o creștere mare a comenzilor de la clienții mari, arată în prezent mai rău decât în ​​anii precedenți.

Suntem percepuți ca fiind foarte buni din punct de vedere tehnologic, dar nu mai suntem competitivi în ceea ce privește prețul,subliniază Przemysław Mikus

Potrivit lui Konrad Weiske, companiile IT poloneze trebuie acum să învețe să opereze cu  noi realități și să păstreze prețurile seviciilor ridicate, cu valoare adăugată mare, mai ales că unor clienți le este greu să accepte că serviciile IT Made in Poland nu mai sunt ieftine. Specialiștii IT vor trebui și ei să se adapteze noilor realități, deoarece creșterile salariale   din industrie nu au compensat creșterea inflației, iar unele companii au înghețat salariile. Drept urmare, unii angajați ar fi putut experimenta o scădere reală a salariilor în acest an.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economiile țărilor din Centrul și Estul Europei, afectate de stagnarea economiei germane

Climatul economic nefavorabil a afectat deja și va continua să afecteze nivelul de remunerare în IT

Deja în acest an, industria IT a limitat semnificativ creșterile salariale; unele companii au înghețat salariile (mărindu-le doar la promovare), iar multe companii au decis, de asemenea, să restructureze locurile de muncă, ceea ce a însemnat uneori disponibilizări. Cu toate acestea, multe companii, mizând pe redresarea din lunile următoare, rețin specialiștii fără proiecte în lucru, ceea ce aduce costuri suplimentare semnificative. De exemplu, în grupul Spyrosoft, în prima jumătate a acestui an, ponderea acestor costuri reprezintă  6% din cheltuielile totale ale firmei. După cum subliniază în unanimitate șefii SoDA, Polonia nu mai este o țară cu servicii IT ieftine. Acest lucru se vede în cele mai recente date de la Oficiul Central de Statistică, conform cărora salariul mediu brut lunar în industria TIC a fost de 12.200 de zloți(2608 de euro) în luna august a acestui an, adică cu 9,1%. cu mai mult de un an mai devreme (la o inflație de 10,1%).  Între timp, în întregul sector corporativ, salariul mediu în august a fost cu 12% mai mare decât cu un an înainte. Este adevărat că datele Oficiului Central de Statistică arată doar un fragment din industria IT, pentru că specialiștii bine plătiți nu lucrează pe contracte de muncă ci pe contracte B2B, dar și aici se vede o scădere. Acest lucru este confirmat de raportul companiei de recrutare inhirfe.io pentru trimestrul trei al acestui an, care a indicat aproape o scădere trimestrială cu 5%  a numărului de locuri de muncă în IT (la aproape 18.000), cu o ușoară creștere a remunerației maxime pentru cele mai populare trei limbaje de programare: Java, JavaScript și Python. Inhire.io atrage atenția și asupra scăderii nivelului salariului oferit pentru pozițiile cele mai bine plătite  în trimestrul al treilea. Nicio ofertă nu a depășit 29.000 de zloți(6304 de euro) pe  lună.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Trade Volume Between Egypt and China Surpasses $16.2 Billion in 2022

Soluția depășirii dificultăților este optimizarea valorii de business a serviciilor IT

Anul viitor, deși companiile de IT plănuiesc creșteri, va fi și greu să crești salariile peste inflație. De aici și opinia generală rezultată în urma dezbaterilor din cadrul conferinței SoDA despre schimbările necesare în modelele de business ale companiilor, care ar trebui să se concentreze mai mult pe propriile produse și semifabricate, dar și pe specializarea companiilor   de software. După cum subliniază Bartosz Majewski, factorul cheie nu va fi serviciul IT în sine, ci valoarea sa de afaceri. Prin urmare, companiile ar trebui acum să se adapteze specializărilor din industrie, să înțeleagă condițiile în care se desfășoară o anumită afacere, să cunoască cadrul de  reglementare din diverse sectoare și de pe  diverse piețe, pentru a deveni un consilieri capabili să furnizeze soluții IT pentru clienții lor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada A7 Bacău-Pașcani prinde contur


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top