Connect with us

Japonia a anunțat o nouă investiție masivă în industria semiconductorilor

japonia semiconductori - Moldova Invest

International

Japonia a anunțat o nouă investiție masivă în industria semiconductorilor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Marți, guvernul nipon a dezvăluit planurile pentru o investiție în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru a susține Rapidus, o companie japoneză, în producția locală a următoarei generații de semiconductori.

Această mișcare reprezintă un sprijin esențial pentru eforturile Țării Soarelui Răsare, de a-și dezvolta sectorul strategic al semiconductorilor.

„Proiectul Rapidus este extrem de important (deoarece implică) semiconductori de ultimă generație care pot avea un impact asupra competitivității industriei japoneze în ansamblu”, a declarat presei Hidemichi Shimizu, un oficial din cadrul Ministerului Economiei.

Această nouă injecție de până la 590 de miliarde de yeni (echivalentul a 3,6 miliarde de euro) se alătură celor 330 de miliarde de yeni anunțate anterior de către guvernul japonez pentru Rapidus, un consorțiu public-privat asociat cu compania americană IBM. Construcția primei uzine Rapidus a început în septembrie anul trecut pe insula Hokkaido din nordul Japoniei. Fondată în 2022, compania japoneză, la care participă și mari grupuri private precum Toyota și Sony, are ca scop sprijinirea obiectivului Japoniei de a revitaliza industria sa de semiconductori prin investiții masive.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Încălzirea globală va duce la scăderea veniturilor medii cu 20% până în 2050

Guvernul japonez intenționează să investească până la 4000 de miliarde de yeni (aproximativ 25 de miliarde de euro) în următorii trei ani, cu scopul de a tripla vânzările de cipuri „made in Japan” până în 2030 la peste 15.000 de miliarde de yeni (peste 90 de miliarde de euro) pe an. Tokyo speră să accelereze activitățile de cercetare și dezvoltare și producția de semiconductori de ultimă generație în Japonia, care se află în urma vecinilor săi taiwanezi și sud-coreeni în acest domeniu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cine este noul Gazprom al Europei? Furnizează peste 30% din gazele de pe bătrânul continent

În cadrul acestei strategii, Japonia a inaugurat în februarie prima fabrică de pe teritoriul său a gigantului taiwanez din domeniul semiconductorilor, TSMC, o instalație care a costat echivalentul a 8 miliarde de euro și care a beneficiat de o subvenție de peste 40% din partea guvernului japonez.

De asemenea, TSMC a confirmat recent că va construi o a doua mega-fabrică în Japonia, iar această inițiativă va primi un sprijin financiar semnificativ din partea Tokyo și a unor companii private japoneze precum Sony și Toyota. Compania taiwaneză ia în considerare, de asemenea, construirea unei a treia sau chiar a patra fabrici gigantice în Japonia pe termen lung, conform informațiilor din presă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Serviciile polone au dat buzna în casa fostului Ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, președintele partidului naționalist Polonia Suverană. Patryk Jaki: 'Acțiune de tip mafiot!'

TSMC, care are printre clienți giganți precum Apple și Nvidia, controlează peste jumătate din producția mondială de cipuri, utilizate în toate domeniile, de la smartphone-uri și mașini conectate la rachete și inteligență artificială (AI).

Alți producători de cipuri japonezi și americani primesc subvenții generoase de la Tokyo pentru a-și dezvolta tehnologiile.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top