Connect with us

Legea europeană care reglementează domeniul Inteligenței Artificiale, aproape de momentul adoptării

1440x810 cmsv2 6a5494ba e6fe 5e21 afb5 592ce5b952ed 8009212 - Moldova Invest

International

Legea europeană care reglementează domeniul Inteligenței Artificiale, aproape de momentul adoptării

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În cadrul AI Summit din Marea Britanie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că se poartă discuții referitoare la crearea unui birou european dedicat Inteligenței Artificiale, iar legea a ajuns în fazele finale ale procesului legislativ

„Principiile de bază ale acesteia sunt sprijinirea inovării, recoltarea beneficiilor inteligenței artificiale și concentrarea reglementării doar asupra riscurilor ridicate. Legea privind IA se află în etapele finale ale procesului legislativ. În cadrul acestui proces, discutăm despre înființarea unui Birou european pentru IA. Acest departament s-ar putea ocupa de cele mai avansate modele de AI, cu responsabilitate de supraveghere. Biroul european pentru AI ar trebui să colaboreze cu comunitatea științifică în general. Acesta ar putea contribui la promovarea standardelor și a practicilor de testare pentru sistemele de AI de frontieră. Acesta ar putea completa sectorul privat în ceea ce privește investigațiile și testele. Ar trebui să fie capabil să acționeze pe baza alertelor și să se asigure că dezvoltatorii își asumă responsabilitatea”, a spus Ursula von der Leyen. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Japonia a anunțat o nouă investiție masivă în industria semiconductorilor

Prin urmare, Biroul european pentru inteligență artificială ar trebui să impună reguli uniforme în toate cele 27 de state membre pentru cele mai avansate modele.

„Aceasta este o veste bună pentru aceste întreprinderi și pentru siguranța în Europa. Dar Biroul european pentru AI ar trebui să aibă și o vocație globală. Acesta ar trebui să fie deschis la cooperare cu entități similare din întreaga lume”, a mai afirmat președintele Comisiei Europene.

2CMH3V5V2NIMLHS4IIZG3F2Y3M scaled - Moldova Invest

Britain’s Prime Minister Rishi Sunak speaks to journalists upon his arrival for the second day of the UK Artificial Intelligence (AI) Safety Summit at Bletchley Park, in central England, November 2, 2023. Justin Tallis/Pool via REUTERS

„Cred că un cadru pentru a înțelege și a atenua riscurile sistemelor de inteligență artificială foarte complexe ar trebui să se bazeze pe 4 piloni. În primul rând, avem nevoie de o comunitate științifică înfloritoare și independentă, dotată cu mijloacele necesare pentru a evalua sistemele de inteligență artificială. Au nevoie de finanțare publică și de acces la cele mai bune resurse. În ultimii 5 ani, UE a construit cea mai mare rețea publică de supercalculatoare din lume. 

În al doilea rând, trebuie să elaborăm proceduri și standarde acceptate la nivel internațional pentru testarea siguranței AI.

În al treilea rând, trebuie să fie o procedură standard, ca fiecare incident semnificativ cauzat de erori sau de utilizarea necorespunzătoare a IA să fie raportat și monitorizat.

Și, în al patrulea rând, avem nevoie de un sistem internațional de alerte. Acești 4 piloni ar trebui să constituie un sistem eficient de guvernanță”, a mai afirmat Ursula von der Leyen cu ocazia reuniunii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China a devenit o forţă globală de neoprit în industria maşinilor electrice!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top