Connect with us

Lupta împotriva fraudei din domeniul TVA facilitată de noile norme ale UE intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024

- Moldova Invest

International

Lupta împotriva fraudei din domeniul TVA facilitată de noile norme ale UE intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Noile norme de transparență care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 au fost implementate în Uniunea Europeană pentru a sprijini eforturile statelor membre în combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Aceste reguli furnizează informații esențiale administrațiilor fiscale ale statelor UE, permițându-le să identifice mai eficient fraudele în ceea ce privește TVA, concentrându-se în special pe comerțul electronic – un sector predispus la abateri și fraude

Fraudele din comerțul online, în care unii vânzători oferă bunuri și servicii consumatorilor UE fără a se înregistra pentru TVA sau declarând sume subevaluate pentru vânzările online, au generat lacune semnificative în veniturile fiscale necesare pentru finanțarea serviciilor publice esențiale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest angajează ASISTENT MANAGER, cu atribuții în organizarea evenimentelor business/corporate

Noile norme propuse joacă un rol crucial în lupta împotriva fraudei din domeniul TVA, care afectează guvernele UE, generând pierderi anuale de miliarde de euro. Aceste reguli vizează valorificarea informațiilor colectate de furnizorii de servicii de plată, cum ar fi băncile și companiile de carduri de credit, pentru a facilita identificarea și combaterea mai precisă a comportamentului fraudulos din comerțul electronic.

Sistemul nou consolidează rolul cheie al furnizorilor de servicii de plată (PSP), care facilitează peste 90% din achizițiile online în UE, impunând monitorizarea beneficiarilor plăților transfrontaliere începând cu 1 ianuarie și transmiterea informațiilor despre cei care primesc mai mult de 25 de plăți transfrontaliere pe trimestru către administrațiile statelor membre începând cu 1 aprilie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 80 de proiecte transfrontaliere între România și Republica Moldova, realizate în ultimii patru ani

Aceste informații vor fi colectate și centralizate într-o nouă bază de date europeană, CESOP (Sistemul electronic central de informații referitoare la plăți), dezvoltată de Comisia Europeană, și vor fi disponibile statelor membre prin intermediul Eurofisc, rețeaua UE de specialiști în combaterea fraudei în domeniul TVA. Acest sistem va permite statelor membre să analizeze și să identifice mai eficient vânzătorii online care nu respectă obligațiile în materie de TVA, inclusiv întreprinderile care nu sunt situate pe teritoriul UE. Funcționarii Eurofisc vor avea autoritatea de a iniția măsuri la nivel național pentru a combate aceste practici frauduloase, inclusiv cererea de informații, audituri sau radierea numerelor de TVA. Asemenea dispoziții, deja în vigoare în anumite state membre și în alte țări, au avut un impact semnificativ în reducerea fraudei din sectorul comerțului electronic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Waze va facilita căutarea parcărilor subterane și navigarea prin sensurile giratorii: Descoperă când vei beneficia de aceste îmbunătățiri!


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top