Connect with us

Marile Patronate din UE solicită un Pact Industrial pentru susținerea tranziției verzi

60ef885fa310efa1e3aea878 - Moldova Invest

International

Marile Patronate din UE solicită un Pact Industrial pentru susținerea tranziției verzi

Sectoarele de afaceri din Uniunea Europeană solicită autorităților de la Bruxelles să alăture Pactului Verde un Pact Industrial, subliniind necesitatea decarbonizării fără a compromite industrializarea și asigurând că întreprinderile dispun de resursele necesare pentru a investi în această transformare

Marele patronate din UE, printre care se numără și Confederația Patronală Concordia, alături de BusinessEurope, susțin că transformarea Pactului Verde într-o strategie de creștere care să atingă obiectivele “Fit for 55” pentru 2030 trebuie să fie dublată de un Pact Industrial. Acest lucru este crucial pentru a garanta că tranziția către o economie verde și digitală va conduce la succes economic durabil și la bunăstare socială.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul american BLACKSTONE și-a dublat ponderea investițiilor pe piața imobiliară europeană în 2023, profitând de situația complicată în care se află aceasta

Reprezentanții marilor patronate din UE afirmă că angajamentul companiilor europene în dezvoltarea unei economii verzi și în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică trebuie să fie echilibrat cu menținerea capacității industriale și a mijloacelor financiare necesare pentru a susține această transformare profundă.

Pentru a susține aceste obiective, BusinessEurope îndeamnă Președinția belgiană a UE să adopte câteva propuneri cheie pentru a spori competitivitatea companiilor europene:

  • Revizuirea pieței de energie electrică și abordarea diferențelor de cost structural al energiei între UE și principalii săi competitori.
  • Promovarea dezvoltării tuturor tehnologiilor care contribuie la decarbonizare, inclusiv a celor cheie pentru sectoarele greu de decarbonizat, pentru a stimula investițiile transformative în toate sectoarele și lanțurile de valoare.
  • Stabilirea unui cadru de guvernanță economică favorabil investițiilor și creșterii economice.
  • Adoptarea unei politici sociale echilibrate în UE, concentrându-se pe reducerea deficitului de forță de muncă și pe adaptarea mai bună a programelor de studii la nevoile întreprinderilor, acordând o atenție specială competențelor necesare pentru tranziția ecologică și digitală.
  • Inițierea unor discuții extinse cu partenerii sociali europeni pentru a identifica factorii structurali care subminează competitivitatea și investițiile industriale în Europa, deschizând astfel calea către un Pact Industrial susținut de liderii europeni, angajatori și angajați.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Zhongzhi Enterprise Group, una dintre cele mai importante ”shadow bank” din China a intrat în faliment cu o datorie de 64 de miliarde de dolari

De asemenea, se consideră că o acțiune prioritară în prima jumătate a anului 2024 trebuie să vizeze reducerea împovărării reglementărilor pentru companiile europene. Se remarcă faptul că dezvoltarea acestora este încetinită de reglementare excesivă și de proceduri complexe, care descurajează inovarea și investițiile. Totodată, se subliniază necesitatea îmbunătățirii funcționării pieței unice europene, eliminând obstacolele pentru mobilitatea transfrontalieră și uniformizând aplicarea reglementărilor UE.

În același timp, oficialii BusinessEurope subliniază importanța menținerii unui echilibru între securitate și stimularea economiei europene. Aceștia susțin că Uniunea Europeană reprezintă doar 6% din populația mondială, iar 85% din creșterea economică viitoare va avea loc în afara UE. Astfel, se subliniază că o deschidere către lume este esențială pentru a obține o autonomie strategică și pentru a nu pierde din puterea economică sau politică în contextul global.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Elon Musk a anunțat realizarea primului implant cerebral de către startup-ul Neuralink 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top