Connect with us

Marșul trupelor Wagner spre Moscova a crescut cotaţia grâului la nivel mondial și a scumpit gazele!

luptatori wagner - Moldova Invest

International

Marșul trupelor Wagner spre Moscova a crescut cotaţia grâului la nivel mondial și a scumpit gazele!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Rebeliunea armată din Rusia, care a reprezentat o amenințare majoră la adresa președintelui Vladimir Putin, a determinat creșterea cotațiilor grâului la bursele internaționale.

La bursa de cereale de la Chicago, prețurile futures la grâu au înregistrat o creștere de 1,3%, ajungând la 7,5625 dolari per buhel, pe fondul evaluării implicațiilor evenimentelor din Rusia. Începând de la începutul lunii, prețul grâului a crescut cu 27% din cauza secetei care afectează culturile de grâu din SUA și a escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, ceea ce reduce șansele unei prelungiri a acordului care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră.

Rusia este așteptată să rămână cel mai mare exportator mondial de grâu în acest sezon și în sezonul următor, iar orice perturbare a livrărilor sale va avea un impact semnificativ la nivel global. Moscova a câștigat o influență tot mai mare pe piața globală a grâului, în urma invadării Ucrainei, inclusiv prin limitarea exporturilor efectuate de Ucraina prin porturile sale de la Marea Neagră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Studiu: Companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor; în România se temperează activitatea în piaţa de birouri

“În condiţiile în care Putin pare să fii rămas la conducere, riscurile imediate la adresa pieţelor globale par acum mult mai reduse. Ce rămâne sub semnul întrebării totuşi este perspectiva unei noi prelungiri a acordului internaţional privind exporturile de cereale ale Ucrainei”, susţine Erik Meyersson, analist la banca suedeză SEB AB, într-un raport trimis clienţilor.

Cu toate acestea, banca estimează că există o probabilitate redusă a unei noi prelungiri a acordului la mijlocul lunii iulie. “Evenimentele recente din Rusia afectează în mod negativ probabilitatea unei prelungiri şi deci pun presiuni pentru creşterea preţurilor la cereale”, a adăugat Meyersson.

Cotațiile gazelor naturale de referință pe piața europeană au înregistrat o creștere semnificativă în urma îngrijorărilor legate de rebeliunea din Rusia și de posibilele perturbări ale aprovizionării pe o piață deja volatilă, conform Bloomberg.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Arabia Saudită și planul "Vision 2030", care își propune să transforme fundamental economia

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, cotațiile futures pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au înregistrat o creștere de 13%, atingând nivelul de 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.

În ultima lună, prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30% din cauza opririlor prelungite de producție din Norvegia, care au contracarat cererea redusă. Fluctuațiile de preț au fost accentuate în luna iunie, iar rebeliunea armată din Rusia nu va face decât să perturbe și mai mult piețele.

Tom Marzec-Manser, analist la ICIS, susține că riscurile geopolitice din Rusia sunt acum semnificativ mai mari, generând incertitudine cu privire la evoluția situației interne în săptămânile următoare. Acest aspect este un factor care influențează creșterea cotațiilor gazelor.

Cu toate că Europa a redus semnificativ dependența de gazele rusești livrate prin conducte, Rusia rămâne un furnizor important de gaze lichefiate. De asemenea, Europa importă cantități semnificative de gaze lichefiate din alte țări producătoare, cum ar fi SUA, aceasta jucând un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost inaugurată „Mammoth”, cea mai mare instalație de captare a CARBONULUI din lume

Există și alți factori care exercită presiuni noi asupra pieței. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate din cauza lucrărilor de mentenanță efectuate la mai multe facilități.

Există semnale că situația în Rusia începe să se calmeze, autoritățile de la Moscova ridicând regimul contra-terorist introdus sâmbătă, iar Bursa de Valori de la Moscova operând în mod normal.

Deocamdată, impactul asupra piețelor, în general, și asupra altor mărfuri concentrate pe Rusia, este limitat, conform analistului Ole Sloth Hansen de la Saxo Bank A/S.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top