Connect with us

Moștenirea lui Henry Kissinger, o figură cheie a ”establishmentului” de la Washington care a militat mereu pentru pace

skynews henry kissinger us 6377138 1 - Moldova Invest

International

Moștenirea lui Henry Kissinger, o figură cheie a ”establishmentului” de la Washington care a militat mereu pentru pace

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În 1943, Kissinger a obținut cetățenia americană și a servit în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi a urmat studii la Universitatea Harvard, unde și-a obținut doctoratul în 1954

În anii ’70, în timpul Războiului Rece, a fost implicat în numeroase evenimente cu semnificație istorică în calitate de consilier pentru securitate și secretar de stat în administrația lui Richard Nixon. Kissinger a fost responsabil, printre altele, de stabilirea relațiilor diplomatice ale SUA cu China comunistă, discuțiile semnificative SUA și URSS despre controlul armelor. De asemenea, a avut un rol important în încheierea păcii cu Vietnamul de Nord, punând astfel capăt războiului din Vietnam. După demisia lui Nixon din funcție din cauza scandalului Watergate în 1974, Kissinger a fost secretar de stat în administrația succesorului său, Gerald Ford. Deși rolul său ca principal arhitect al diplomației americane a început să scadă, opinia sa a fost luată în considerare până la sfârșitul vieții în probleme de politică externă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FMI mizează în continuare pe o creştere economică mondială de 3,2% în acest an

download 1 1 - Moldova Invest

În 1967, Kissinger a acționat ca intermediar pentru Departamentul de Stat în Vietnam. Folosindu-și contactele în administrația lui Lyndon Johnson, a furnizat informații despre negocierile pentru pace echipei lui Richard Nixon, care candida în acel moment la președinția SUA. Atunci când promisiunea lui Nixon de a încheia războiul din Vietnam l-a ajutat să câștige alegerile prezidențiale, noul președinte al SUA l-a numit pe Kissinger consilier pentru securitate națională.

Cu toate acestea, procesul de “vietnmizare” a războiului din Vietnam, adică transferul responsabilității către forțele armate ale Vietnamului de Sud, a fost lung, sângeros și a fost însoțit de bombardamente masive în Vietnamul de Nord și în țara vecină, Cambodgia. În 1972, Kissinger a declarat că “pacea este la îndemână“. Cu toate acestea, Acordurile de la Paris din ianuarie 1973 s-au dovedit a fi doar un preludiu la ocuparea Vietnamului de Sud de către partea nordică comunistă doi ani mai târziu. În 1973, Kissinger a devenit secretar de stat al SUA. Deoarece a combinat această poziție cu cea de consilier pentru securitate națională a președintelui SUA, a obținut astfel controlul complet asupra politicii externe a țării. Ca șef al diplomației, era cunoscut pentru implicarea sa personală în rezolvarea crizelor și în “diplomația pendulului“. Astfel, călătorind timp de 32 de zile între Ierusalim și Damasc, a contribuit la înțelegerea dintre Israel și Siria cu privire la Înălțimile Golan, teritoriu ocupat de Israel. Pentru a diminua influența URSS în lume, Kissinger a facilitat stabilirea relațiilor diplomatice cu China (înainte de aceasta, s-a întâlnit în secret cu prim-ministrul Chinei de atunci, Zhou Enlai). Prin acțiunile sale, Kissinger a condus la un summit istoric între Nixon și liderul chinez Mao Zedong.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, va găzdui vineri, 5 iulie, la Chișinău cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova – România – Ucraina


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top