Connect with us

Mult-așteptatul acord de liber schimb între India și Regatul Unit, amânat din nou?

7fff8b5d c042 42c8 a569 9c6e4e029af8 - Moldova Invest

International

Mult-așteptatul acord de liber schimb între India și Regatul Unit, amânat din nou?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Este probabil ca mult-așteptatul acord de liber schimb între India și Regatul Unit să fie amânat din nou, din cauza unor diferențe între cele două țări, în special în ceea ce privește comerțul de bunuri și servicii, conform unui raport al Financial Times

Raportul susține că progresul în deschiderea piețelor indiene pentru serviciile profesionale britanice, inclusiv firmele de avocatură și contabilitate, s-a încetinit. În prezent, India întâmpină dificultăți în a face o distincție clară între ceea ce își dorește și ceea ce are nevoie cu adevărat. Un oficial britanic de rang înalt a declarat publicației de afaceri că “riscul în orice negociere este că, dacă insistați prea mult pe ceea ce vă ‘doriți’ în detrimentul a ceea ce ‘aveți nevoie’, s-ar putea să nu obțineți niciuna dintre ele”.

Realizarea acestui acord ar marca prima afacere importantă  a Indiei cu o națiune industrializată. În acest sens, India a înaintat prim-ministrului britanic o invitație de a vizita India la data de 28 octombrie și de a semna acest pact ambițios. Potrivit cifrelor oficiale din Departamentul britanic pentru Afaceri și Comerț (DBT), afacerea bilaterală Marea Britanie – India a fost evaluată la aproximativ 36 de miliarde de lire sterline în 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții majore la Spitalul Județean Suceava: Proiecte de peste 64 de milioane de euro!

“Nu am stabilit niciodată o dată limită. Cred că acesta este un briefing foarte optimist pentru ziare. Suntem foarte aproape. Este posibil, dar nu aș stabili o astfel de dată limită. Vom încheia când vom încheia,” a declarat Secretarul pentru Afaceri și Comerț al Regatului Unit, Kemi Badenoch, atunci când a fost întrebat despre perspectiva unei vizite a prim-ministrului britanic, Rishi Sunak, în India pentru a semna acordul de liber schimb în contextul Cupei Mondiale de cricket din India.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost inaugurată „Mammoth”, cea mai mare instalație de captare a CARBONULUI din lume

Întrebat despre progresul Acordului de Liber Schimb, Sunak, în timpul Summit-ului G20 din India, a afirmat că nu va grăbi lucrurile. Guvernul a declarat mai devreme în acestă lună că cele două țări se apropie de încheierea acordului și că se rezolvă anumite diferențe.

Acordul conține 26 de capitole, care includ bunuri, servicii, investiții și drepturi de proprietate intelectuală. Majoritatea dintre acestea sunt încheiate, iar pentru problemele rămase, se desfășoară discuții la nivel înalt.

Moldova Invest îți recomandă și ...   13 firme s-au înscris la licitația pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Bacău, din fonduri europene

Industria indiană solicită un acces sporit pentru profesioniștii săi calificați din sectoare precum IT și sănătate pe piața muncii a Regatului Unit, pe lângă accesul pe piață pentru diverse bunuri fără taxe vamale.

Pe de altă parte, Regatul Unit caută o reducere semnificativă a taxelor de import pentru bunuri precum whisky-ul scotian, automobilele, carnea de miel, ciocolata și anumite produse de cofetărie.

Marea Britanie caută, de asemenea, mai multe oportunități pentru extinderea serviciilor britanice pe piețele indiene în segmente precum telecomunicațiile, serviciile bancare și de asigurări.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top