Connect with us

MVN Ungaria preia o participație de 5% din zăcământul de gaze Shah Deniz. Budapesta exprimă interes pentru gazele din Marea Neagră și divizia de furnizare a E.ON România

Shah Deniz - Moldova Invest

International

MVN Ungaria preia o participație de 5% din zăcământul de gaze Shah Deniz. Budapesta exprimă interes pentru gazele din Marea Neagră și divizia de furnizare a E.ON România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

MVN Ungaria preia o participație de 5% din zăcământul de gaze Shah Deniz. Budapesta exprimă interes pentru gazele din Marea Neagră și divizia de furnizare a E.ON România. Zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan este unul dintre cele mai mari din lume.  În același timp, ungurii sunt activi și în România, exprimând interes atât pentru achiziționarea gazelor din Marea Neagră cât și pentru preluarea diviziei de furnizare de energie a grupului E.ON România. Această mișcare are implicații semnificative pentru țările vecine din vest care în prezent, depind în mare măsură de importurile de gaze din Rusia.

Într-un comunicat oficial, MVM a evidențiat că zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan produce anual 29 de miliarde de metri cubi de gaz. Prin achiziționarea unei cote de 5%, Ungaria ar beneficia de o aprovizionare anuală de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În comparație, importurile Ungariei din Rusia se ridică la 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, conform unui acord pe 15 ani încheiat în 2021.

Ungaria, o țară fără ieșire la mare, își asigură necesarul de gaze naturale prin importuri, în principal din Rusia, chiar și în urma invaziei Ucrainei din 2022, un eveniment care a determinat multe țări europene să caute alternative energetice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

Comunicatul emis de MVM survine după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat într-o conferință de presă la Baku că Ungaria intenționează să dobândească o participație în zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan.

„Tranzacția (privind achiziția a 5% din zăcământul azer – n.r.) este în linie cu eforturile de diversificare ale Uniunii Europene”, spune compania într-un comunicat, referindu-se la faptul că, acum, este dependentă aproape în totalitate de gazele rusești, chiar și după invazia din Ucraina, când țările europene au renunțat la această sursă de import.

Tranzacția este așteptată să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.

„Această achiziție ne oferă protecție în fața variațiilor mari de prețuri la energie”, a spus ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, miercuri, într-o conferință de presă la Baku, potrivit Reuters.

„Întrucât Azerbaidjan este un jucător nou pentru aprovizionarea noastră cu energie, această situație ne dă mai multă stabilitate în ceea ce privește siguranța în aprovizionare”.

Zăcământul Shah Deniz este unul dintre cele mai mari din lume, cu o producție anuală de 29 miliarde de metri cubi, cam de trei ori producția națională de gaze a României. Este situat într-o zonă de mare adâncime din Marea Caspică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Ungurii vor și gazele din Marea Neagră

Ungurii și-au arătat interesul de a cumpăra gazele extrase din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră românească încă din anii trecuți. Acest zăcământ, deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz, este programat să intre în producție comercială în 2027.

În noiembrie anul trecut, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a participat la conferința Romanian International Gas Conference de la București. Aici, el a reiterat poziția Ungariei de a menține gazul rusesc ca opțiune de import, datorită lipsei de alternative viabile. La plecare, într-o declarație adresată jurnaliștilor români, Szijjarto a subliniat interesul Ungariei pentru gazele din Marea Neagră și a venit pentru a discuta despre posibilitatea de a încheia un contract pentru achiziționarea acestor resurse și pentru a dezvolta capacitatea conductei dintre cele două țări. Astfel, agenda sa a inclus negocieri atât pentru achiziția de gaze, cât și pentru creșterea capacității de transport între România și Ungaria.

„Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România pe termen lung”, a spus el, întrebat de jurnaliști dacă Ungaria vrea să importe gazele din Marea Neagră.

„Am avut deja semnat un contract cu OMV, în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaze de la începutul acestui an, însă din moment ce decizia de investiții (în zăcămintele din Marea Neagră – n.r.) a fost întârziată mult timp, nu avem încă gaz din România în mixul nostru energetic. Dar ne uităm la proiectul Neptun Deep ca fiind o șansă și o oportunitate mare pentru noi pentru a ne diversifica sursele”, a precizat oficialul maghiar.

Conform unor surse din sectorul energetic care au furnizat informații celor de la HotNews.ro, cu o lună în urmă, MVM, printre alte companii, a fost identificată ca una dintre părțile interesate să preia divizia de furnizare a E.ON România.

Până în prezent, MVM nu a răspuns la solicitarea formulată de către HotNews.ro în legătură cu intențiile sale referitoare la această achiziție, trimisă la începutul lunii mai. În afara MVM, alte două companii, Romgaz și OMV Petrom, au arătat interes pentru preluarea acestei divizii.

Grupul MVM este un holding controlat de statul maghiar, cu operațiuni extinse în sectorul energetic, precum și în domeniile IT, telecomunicații, servicii financiare și de securitate. În România, compania este activă în domeniul tranzacționării și furnizării de energie, prin intermediul MVM Future Energy Technology.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top