Connect with us

O decizie a Curții Constituționale din Germania poate arunca cea mai puternică economie din Europa în criză

plenum - Moldova Invest

International

O decizie a Curții Constituționale din Germania poate arunca cea mai puternică economie din Europa în criză

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat marți populația că vor exista dificultăți financiare din cauza crizei bugetare provocate de o decizie a Curții Constituționale, informează AFP

Curtea Constituțională, cea mai înaltă instanță din Germania, a luat o decizie șoc pe 15 noiembrie, anulând transferul de 60 de miliarde de euro pentru finanțarea investițiilor ecologice strategice și susținerea industriei, fonduri care nu fuseseră încă utilizate din credite.

Guvernul de la Berlin încerca să utilizeze acești bani prin intermediul unui program care era legat de pandemia de coronavirus, respectând în același timp o regulă națională care limitează strict deficitul public.

Decizia Curții a reprezentat un mare obstacol pentru executivul condus de Scholz – este considerată “o catastrofă” de către AFP, care observă primele semne de panică în economia Germaniei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dezvoltare rapidă a industriei dronelor din China, în primul semestru al anului 2024

Încă din timpul mandatului predecesorului său, Angela Merkel, Germania a adoptat un model similar de strictețe bugetare ca și cel britanic, limitând îndatorarea mai drastic decât regulile Uniunii Europene, care prevăd o limită anuală de 3% din produsul intern brut.

Așa-numita “frână a datoriei“, introdusă în Constituția germană din 2009, impune o limitare a creșterii deficitului public la 0,35% pe an, cu excepții în situații excepționale. Aceste excepții au funcționat timp de trei ani, începând din 2020 din cauza pandemiei, iar apoi din cauza războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

În 2023, Berlinul a utilizat credite dintr-un fond special destinat inițial compensării efectelor crizei sanitare din 2021, când plafonul de îndatorare era suspendat. Acesta a fost principalul motiv pentru care Curtea Constituțională s-a opus guvernului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eșecul discuțiilor cu FMI aruncă Ucraina în haos. Va intra în incapacitate de plată?

Ca răspuns, Scholz a anunțat deja în parlament marți că va opri la finalul anului protecția împotriva inflației prin reducerea facturilor la gaze și energie electrică pentru familii și companii, o măsură care era planificată să continue în prima parte a anului viitor.

Cancelarul a recunoscut că decizia Curții Constituționale creează pentru Germania “o nouă realitate” care “va afecta capacitatea țării noastre de a atinge obiective importante” în ceea ce privește investițiile în infrastructură

scholz olaf ampel foto LEMO F 13 005 dpa - Moldova Invest

Guvernul urmează să ceară o nouă excepție de la limitarea îndatorării în 2023, renunțând astfel la o promisiune anterioară. Deficitul pentru acest an va crește cu 45 de miliarde de euro.

Criza bugetară a evoluat și într-o criză politică, remarcă AFP. Coaliția guvernamentală tripartită între social-democrați, ecologiști și liberali, condusă de Scholz, se confruntă cu o opinie publică negativă: un sondaj recent al televiziunii ZDF arată că 60% din germani sunt nemulțumiți de activitatea guvernului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru prima dată în cinci ani

Cele trei partide din coaliție adună în prezent doar 35% din intențiile de vot, departe de o majoritate, în timp ce partidele de extremă dreaptă și conservatorii din opoziție își câștigă teren în preferințele electoratului.

Markus Soeder, liderul conservatorilor din Bavaria, a cerut luni alegeri anticipate, la fel ca și extremiștii de stânga și de dreapta.

Cancelarul este obligat să respecte “frâna datoriei“, pe care adversarii săi o numesc “frâna investițiilor“, însă coaliția guvernamentală este divizată: social-democrații lui Scholz și ecologiștii cer flexibilitate, în timp ce liberalii din FDP, conduși de ministrul de finanțe Christian Lindner, susțin o abordare strictă a bugetului.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top