Connect with us

Olanda construiește prima rețea de conducte de hidrogen din Europa, un pas important în direcția energiei regenerabile

gasunie h2 700x420 1 - Moldova Invest

International

Olanda construiește prima rețea de conducte de hidrogen din Europa, un pas important în direcția energiei regenerabile

Noutate în Europa: În Olanda, a început construcția primei rețele de conducte de hidrogen, parte a unei viitoare rețele naționale

În apropierea orașului Rotterdam, a fost demarată construcția primei porțiuni a unei extinse rețele naționale de hidrogen, cu o lungime totală de 1.200 de kilometri. Autoritățile olandeze au anunțat că țara lor va deveni prima din Europa cu o astfel de infrastructură, conform informațiilor din domeniul specializat.

Nederlandse Gasunie, operatorul olandez specializat în infrastructura și transportul gazelor naturale, a dat startul la instalarea unei conducte de hidrogen cu o lungime inițială de 30 de kilometri. Aceasta reprezintă prima etapă a unei ample rețele naționale planificate cu o extindere de 1.200 de kilometri, cu o valoare estimată de 1,5 miliarde de euro.

Această primă secțiune, în valoare de 100 de milioane de euro, va începe din noul port și parcul industrial Tweede Maasvlakte (Maasvlakte 2), situat în proximitatea orașului Rotterdam, și se va conecta cu rafinăria Shell din Pernis.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sfârșitul subvențiilor pentru gaz în Transnistria! Regiunea va plăti prețul pieței pentru resursele energetice

Scopul din spatele acestui proiect este să conecteze centrele industriale din Olanda și ulterior să le lege cu cele din Germania și Belgia. Această rețea va include facilități de stocare, inclusiv o cavernă de sare în nordul țării.

Uniunea Europeană acordă subvenții semnificative pentru a promova atât producția, cât și cererea de hidrogen cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Industria hidrogenului se află încă într-o fază incipientă, iar tehnologiile de acest gen trebuie să parcurgă un drum semnificativ pentru a deveni competitive în comparație cu hidrogenul produs din surse fosile.

Gasunie conduce acest proiect prin intermediul subsidiarei sale HyNetwork Services, care a selectat compania Visser en Smit Hanab ca antreprenor pentru stadiul actual. Compania a afirmat că această rețea de hidrogen, care va deveni prima de acest fel din Europa, va permite dezvoltarea unui centru de producție de energie regenerabilă semnificativ în țară.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Planul Bugetar-Structural 2025-2031: Măsuri stricte pentru reducerea cheltuielilor publice

Electricitatea generată de parcurile eoliene și fermele solare este folosită pentru a produce hidrogen verde prin electroloză, care descompune moleculele de apă. Atunci când instalația este alimentată cu energie nucleară, rezultatul este cunoscut sub numele de hidrogen roz. Există și o variantă cu emisii reduse de dioxid de carbon, numită hidrogen albastru, care poate fi produs direct din surse fosile, cu condiția ca dioxidul de carbon să fie captat și stocat în mod permanent în timpul procesului.

Prima porțiune a acestei noi rețele este programată să intre în funcțiune în 2025. Gasunie a menționat că 85% din această infrastructură va folosi conductele existente de gaze naturale, o soluție care este cu 75% mai economică decât construirea de noi infrastructuri, conform calculelor lor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Escaladare în Kosovo: Atacuri coordonate asupra instituțiilor sârbești

Uniunea Europeană își dezvoltă propria inițiativă, cunoscută sub numele de „European Hydrogen Backbone,” care prevede instalarea a 28.000 de kilometri de conducte de hidrogen până la sfârșitul deceniului. Apoi, planul este de a dubla rețeaua în următorii zece ani, ajungând la 53.000 de kilometri.

În ceea ce privește alte evoluții în acest domeniu, operatorii germani de sisteme de transport OGE (Open Gas Europe) și Nowega au început recent lucrările de conversie a unei conducte de 46 de kilometri din Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia, trecând de la gazul natural la hidrogen. Se preconizează că și acest proiect va fi finalizat până în 2025.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top