Connect with us

Parlamentul European a aprobat un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

parlamentul european - Moldova Invest

International

Parlamentul European a aprobat un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marți în favoarea unui sprijin financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pentru perioada 2024-2027, în scopul “reconstrucției și modernizării” țării, în cadrul unei extinderi a bugetului multianual al Uniunii Europene

Această inițiativă a fost susținută cu 512 voturi “pentru”, 45 de voturi “împotrivă” și 63 de abțineri.

Această decizie deschide calea pentru negocieri cu Consiliul Uniunii Europene, reprezentând statele membre, pentru a stabili conținutul final al acestui mecanism de sprijin numit “Instrumentul pentru Ucraina”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sprijin guvernamental pentru transportatorii afectați de creșterea prețului la combustibil și beneficiarii IMM INVEST afectați de creșterea ROBOR

Pachetul de sprijin pentru perioada 2024-2027 propus de Comisia Europeană include 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de subvenții.

Eurodeputații doresc ca averile confiscate de la companiile sau cetățenii ruși începând cu declanșarea conflictului din Ucraina să fie folosite pentru reconstrucția acestei țări. Alocarea fondurilor va fi determinată de un plan de reconstrucție “elaborat de guvernul ucrainean și aprobat” de către Bruxelles, și ar trebui să se concentreze clar pe cerințele Uniunii Europene privind aderarea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE a limitat plățile cash. Suma maximă care poate fi achitată în numerar

Începând cu iunie 2022, Ucraina are statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

De asemenea, eurodeputații doresc să întărească anumite cerințe privind combaterea fraudei, corupției și conflictelor de interese.

“Suma de 50 de miliarde de euro este una semnificativă, reprezentând un semnal puternic al sprijinului și solidarității noastre”, a declarat eurodeputatul german Michael Gahler (din grupul PPE), co-raportor din partea Comisiei pentru afaceri externe a PE.

El a subliniat importanța transparenței și a controalelor privind utilizarea asistenței financiare din partea UE.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Încălzirea globală va duce la scăderea veniturilor medii cu 20% până în 2050

În luna martie, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției post-conflict în Ucraina la peste 380 de miliarde de euro.

Până în prezent, UE a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său pentru sprijinirea Ucrainei după declanșarea invaziei ruse în februarie 2022.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top