Connect with us

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, își face intrarea pe piața bancară din România

PKO BP noca scaled - Moldova Invest

International

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, își face intrarea pe piața bancară din România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

PKO Bank Polski, cea mai importantă instituție bancară din Polonia în ceea ce privește activele, a confirmat intenția de a-și extinde prezența pe piața din România, orientându-se către segmentul de clienți corporate.

PKO Bank Polski are o istorie bogată , fiind fondată pe data de 7 februarie 1919, prin ordinul lui Jozef Pilduski, șeful statului polonez din acea perioadă.

PKO Bank Polski este cea mai importantă bancă din Polonia, cu 1145 de agenții pe teritoriul Poloniei, iar acțiunile băncii sunt listate la Bursa Poloneză WSE începând cu noiembrie 2004.

Banca urmărește să înceapă operațiunile în România la începutul anului viitor. Conform ultimului raport financiar, în primele șase luni ale anului 2023, instituția a înregistrat un profit net de 2,041 miliarde de zloți polonezi, echivalentul a aproximativ 2,2 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 10,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

PKO Bank Polski reprezintă un concurent redutabil pentru băncile din România

Activele deținute de polonezi reprezintă aproximativ 68% din totalul activelor sistemului bancar românesc. La finalul lunii iunie 2023, activele totale ale băncii atingeau suma de 461 miliarde de zloți (echivalentul a 500 miliarde de lei), constituind aproape două treimi din totalul activelor sectorului bancar din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE dorește să îşi crească exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale

Într-un anunț recent apărut în The Wall Street Journal (WSJ), banca a dezvăluit că în agenda lor strategică pentru începutul anului 2024 se include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, localizată în București, România. În prezent, banca furnizează servicii clienților săi pe o bază transfrontalieră (cross-border basis).

Pe piața poloneză, PKO Bank Polski deține poziția de lider în ceea ce privește serviciile bancare mobile și își asumă un rol activ în transformarea economiei prin intermediul finanțării durabile și sprijinirea activităților cu impact social și de mediu (ESG).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI a analizat provocările și oportunitățile antreprenorilor din Regiunea Moldova, în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova

Intenția PKO BANK POLSKI de a activa pe piață bancară românească datează din 2021

PKO BANK POLSKI a manifestat interes în piața bancară autohtonă încă din 2021. În luna noiembrie a anului 2022, vicepreședintele Marcin Eckert a anunțat planurile de deschidere a unei sucursale în România, exprimând entuziasm în legătură cu acest demers în cadrul unei videoconferințe dedicate prezentării strategiei băncii.

Încă din 2021, polonezii au făcut primul anunț oficial și au demarat demersurile oficiale. Chiar și Bloomberg a informat că PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în ceea ce privește activele, intenționează să inaugureze o sucursală bancară corporativă în România în a doua jumătate a anului 2022. Directorul pentru dezvoltare externă, Robert Zmiejko, a confirmat că au transmis o notificare către Banca Națională a României în acest sens.

Deschiderea filialei PKO BP din România a fost programată pentru a doua jumătate a anului 2022. Autoritatea de Supraveghere Financiară a Poloniei a transmis notificarea către Banca Națională a României în noiembrie 2021.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, despre construirea parteneriatelor transfrontaliere pentru dezvoltarea regională, la Radio Moldova

Oficialul a subliniat că banca examinează în mod constant potențialul de creștere pe alte piețe, iar până în prezent, rezultatele sucursalelor s-au dovedit a fi satisfăcătoare și în linie cu planurile stabilite.

Cea mai puternică bancă din Polonia este interesată să se extindă și în Republica Moldova

De asemenea, în 2022, directorul PKO Bank Polski, Paweł Gruza, a comunicat că banca analizează posibilitatea de a investi în sistemul bancar din Republica Moldova. Banca are deja sucursale în Germania, Republica Cehă și Slovacia.

PKO Bank Polski rămâne cea mai importantă bancă din Polonia, cu 1145 de agenții pe teritoriul Poloniei, iar acțiunile băncii sunt listate la Bursa Poloneză WSE începând cu noiembrie 2004.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top