Connect with us

Polonia își propune să devină o putere nucleară

1617862128afa694 - Moldova Invest

International

Polonia își propune să devină o putere nucleară

Multe lucruri se pot schimba acum în Polonia, întrucât cea mai mare grupare de partide cu orientare liberală din țară, numită Coaliția Civică, are potențialul de a forma următorul guvern, dar cel puțin un punct comun în ceea ce privește politica internă este deja clar: dorința de a deveni o putere în domeniul energiei nucleare

Aducerea energiei nucleare în prim-plan este prezentată ca o politică climatică întârziată după ani de neglijare. Sistemul energetic al Poloniei depinde în proporție de aproape 80% de combustibilii fosili – cel mai mare procentaj din UE.

Guvernul conservator a anunțat recent planuri de construire a opt reactoare nucleare convenționale de dimensiuni complete în trei locații și până la 100 de reactoare modulare mici (SMR) în anii următori. Lucrările pregătitoare pentru un reactor cu apă sub presiune avansat (PWR) – prima centrală nucleară de pe teritoriul polonez – au început deja. În septembrie, una dintre companiile de stat din Polonia a încheiat un contract cu firmele americane Westinghouse Electric și Bechtel pentru dezvoltarea unui reactor de model AP1000 PWR, care ar trebui să înceapă producția de energie în doar 10 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   The global shipping titan Maersk has unveiled the world's inaugural vessel utilizing eco-friendly methanol

“Sistemul nostru de energie al viitorului va avea doi piloni: energie regenerabilă și energie nucleară”, a declarat Adam Guibourge-Czetwertynski, vice-ministrul polonez al mediului și climatului, pentru Foreign Policy.

În ceea ce privește energia regenerabilă, Polonia a început în cele din urmă să facă progrese: conform grupului de reflecție Forum Energii cu sediul la Varșovia, în 2022, 21% din furnizarea sa de electricitate a fost asigurată de o combinație de tehnologie ecologică. Acest progres modest, dar incontestabil, a fost urmat de o explozie spectaculoasă de instalări solare pe acoperișuri pe o perioadă de trei ani, declanșată de o subvenție inițiată de guvern. Astăzi, una din patru case poloneze are panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, iar și mai multe ar avea astfel de instalații dacă guvernul nu ar fi anulat programul de subvenții în 2022.

Coaliția Civică, presupușii lideri ai următorului guvern, promite să înlocuiască cărbunele ca sursă principală de electricitate în Polonia până la sfârșitul deceniului, trecând la energie eoliană, solară și la energia nucleară.

În ceea ce privește energia nucleară, în prezent, în Statele Unite nu există niciun fel de reactoare nucleare în construcție din cauza costurilor lor de construcție și asigurare exorbitante și a unui preț pe kilowatt de trei până la opt ori mai mare decât energia eoliană și solară. De asemenea, începând din 2017, nu sunt construite în nicio altă parte a lumii modele de reactoare de proiectare americană, cum ar fi AP1000. Întrebarea este, cum se așteaptă Polonia să plătească pentru 108 din ele, dacă nici Statele Unite nu își permit să le construiască?

Moldova Invest îți recomandă și ...   5 instituții din subordinea Consiliului Județean Vaslui vor beneficia de fonduri suplimentare în urma unei noi rectificări bugetare

Guibourge-Czetwertynski a explicat că, în plus față de cei 46 de miliarde de dolari pe care Polonia are în plan să-i cheltuiască, ar exista și asistență din partea Statelor Unite (care nu este specificată). Mai mult, el susține că costurile energiei nucleare nu reflectă faptul că, spre deosebire de energia eoliană și solară, dar asemănătoare cărbunelui, aceasta este o sursă de bază de energie; adică poate genera cantitatea minimă de energie necesară în fiecare moment al zilei.

Și, spre deosebire de Germania, care planificase (în principal cu gaze rusești) să acopere lacunele până când un sistem bazat exclusiv pe surse regenerabile va prelua controlul, Polonia a început rapid procesul de renunțare la combustibilii fosili ruși, după invazia Rusiei în Crimeea din 2014.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noul proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor prevede schimbarea pragurilor de impozitare a microîntreprinderilor

În ceea ce privește viteza, Guibourge-Czetwertynski este la fel de naiv în vederea întocmirii unui plan de afaceri realist ca în celelalte aspecte. Reactorul Olkiluoto 3 din Finlanda, care este primul reactor nou construit în Europa în ultimii 15 ani, a necesitat 17 ani pentru construcție și punerea în funcțiune – de 3,5 ori mai mult decât a fost planificat, fără a lua în considerare pregătirile financiare și juridice. Costurile centralei finlandeze aproape s-au triplat în timpul acestui fiasco.

Neoficial, experții polonezi în energie spun că ei – și poate și figuri precum Guibourge-Czetwertynski – știu că propunerile lor sunt optimiste și utopice. Structura de energie din Polonia, precum și cea din Europa Centrală și de Est, este profund conservatoare, iar multe dintre ideile sale sunt moștenite din era comunistă. Aceasta nu poate concepe, în ciuda numeroaselor studii și celor mai bune practici din întreg continentul, că un sistem energetic poate funcționa exclusiv pe surse regenerabile, rețele inteligente, capacități de stocare, hidrogen și diverse strategii de răspuns la cerere.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top