Connect with us

Președintele Xi Jinping promite o mai mare deschidere a pieței și investiții noi pentru proiectele “Belt and Road”

download 8 - Moldova Invest

International

Președintele Xi Jinping promite o mai mare deschidere a pieței și investiții noi pentru proiectele “Belt and Road”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Președintele chinez Xi Jinping a promis un acces mai mare la piața chineză pentru companiile internaționale și noi finanțări care depășesc 100 de miliarde de dolari pentru alte economii în dezvoltare

Inițiativa a construit centrale electrice, drumuri, căi ferate și porturi în întreaga lume și a aprofundat relațiile Chinei cu Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, împrumuturile masive care au finanțat proiectele au pus o povară pe umerii țărilor mai sărace, ducând în unele cazuri la preluarea acestor active de către China.

La ceremonia de deschidere a forumului, desfășurată în impunătorul Marele Palat al Poporului, Xi a promis că două bănci de dezvoltare sprijinite de China, Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import a Chinei  vor stabili fiecare ferestre de finanțare de 350 de miliarde de yuani (47,9 miliarde de dolari), în timp ce încă 80 de miliarde de yuani (11 miliarde de dolari) vor fi injectate în Fondul Drumului Mătăsii pentru a sprijini proiectele din cadrul inițiativei În cadrul deschiderii unui forum miercuri, dedicat politicii sale de infrastructură emblematic, ”Belt and Road”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eurodeputatul Maria GRAPINI: "Republica Moldova trebuie sprijinită de România să urmeze drumul european, drumul democrației și al respectării drepturilor omului!"

Vom elimina în mod cuprinzător restricțiile privind accesul investițiilor străine în sectorul manufacturier“, a declarat Xi, adăugând că China va deschide în continuare “comerțul și investițiile transfrontaliere în servicii și va extinde accesul pe piață pentru produsele digitale“, și va realiza reforme în ceea ce privește întreprinderile de stat și în sectoare precum economia digitală, drepturile de proprietate intelectuală și achizițiile publice.

La forum participă reprezentanți din peste 130 de țări, în mare parte țări în curs de dezvoltare, inclusiv cel puțin 20 de șefi de stat și de guvern. Președintele rus Vladimir Putin participă, semn al sprijinului economic și diplomatic al Chinei pentru Moscova în contextul izolării cauzate de războiul său din Ucraina.

Adresându-se forumului imediat după Xi, Putin a lăudat proiectul ca fiind un factor pentru o “lume mai echitabilă și multipolară“.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China se îndreaptă spre o creștere a expedierii calculatoarelor echipate cu inteligență artificială

Marți, Putin s-a întâlnit cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, singurul lider guvernamental din Uniunea Europeană prezent la forum. Această întâlnire reprezintă o raritate, fiind una dintre puținele cazuri în care președintele rus se întâlnește cu un lider european încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Secretarul General al ONU, António Guterres, prezent la summit, a avut cuvinte de apreciere pentru inițiativa chineză

33YK49W Preview - Moldova Invest

La forum mai participă președinții Indoneziei, Argentinei, Kazahstanului, Sri Lanka, Kenyei printre alte țări, precum și Secretarul General al ONU, António Guterres, care în trecut a lăudat politica chineză pentru aducerea dezvoltării în zonele neglijate. Majoritatea țărilor din Europa de Vest și aliații Statelor Unite au trimis oficiali de rang inferior sau foști oficiali la forum.

China a devenit un important finanțator al proiectelor de dezvoltare în cadrul inițiativei “Centura și Drumul”, la fel de important ca Banca Mondială. Guvernul chinez afirmă că această inițiativă a demarat peste 3.000 de proiecte și a „mobilizat” aproape 1 trilion de dolari în investiții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a lansat primul apel de proiecte strategice în domeniul materiilor prime critice

Există și voci critice ale proiectului

De asemenea, aceasta a atras critici din partea SUA, Indiei și altor state, care susțin că China se angajează într-o “diplomație a capcanelor datoriei“: acordând împrumuturi pe care Beijing știa că guvernele nu le vor putea plăti, permițând intereselor chineze să preia controlul asupra activelor. Un exemplu des citat este un port din Sri Lanka pe care guvernul a ajuns să-l închirieze unei companii chineze pentru 99 de ani.

Acum, inițiativa vizează să devină mai mică și mai ecologică după o decada de proiecte ample care au stimulat comerțul, dar au lăsat în urmă datorii mari și au stârnit preocupări privind mediul înconjurător.

Una dintre principalele preocupări ale participanților la forum va fi dacă inițiativa ”Belt and Road” poate deveni mai sustenabilă în ceea ce privește povara datoriilor, a afirmat Steve Tsang, directorul Institutului Chinez SOAS din Londra.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top