Connect with us

Prețurile alimentelor au crescut cu 76 la sută în Turcia

000 33FX6LQ - Moldova Invest

International

Prețurile alimentelor au crescut cu 76 la sută în Turcia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Turcia, se confruntă cu o inflație anuală de 76% la prețurile alimentare, conform unui raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestui raport, Turcia ocupă locul 4 în lume în ceea ce privește inflația prețurilor alimentare, fiind depășită doar de Venezuela, Liban și Argentina

Războaiele din Ucraina și Israel au generat tulburări economice în întreaga lume, iar acestea au provocat creșteri semnificative de prețuri la o varietate de produse. Ca urmare, economiile globale sunt profund afectate.

Raportul Băncii Mondiale, publicat recent, plasează Turcia în aceeași categorie cu țări precum Venezuela (cu o inflație de 318%), Liban (cu o inflație de 239%), Argentina (cu o inflație de 150%) și Egipt (cu o inflație de 74%), ca fiind țări în care inflația prețurilor la alimente rămâne semnificativ ridicată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Serviciile polone au dat buzna în casa fostului Ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, președintele partidului naționalist Polonia Suverană. Patryk Jaki: 'Acțiune de tip mafiot!'

Conform celor mai recente date, inflația alimentară în Turcia este de 76% în termeni nominali, iar atunci când este corectată pentru inflația generală, rata reală a inflației alimentare este de 14%. De asemenea, Turcia se numără printre primele cinci țări în ceea ce privește inflația alimentară ajustată pentru inflația generală, alături de Egipt, Liban, Rwanda și Argentina.

 

În 77% din cele 170 de țări studiate, inflația prețurilor la alimente a depășit inflația generală. Potrivit Indicelui Global de Securitate Alimentară al The Economist pentru anul 2022, puterea de cumpărare a alimentelor în Turcia a scăzut cu 16 puncte procentuale între 2012 și 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BERD va acorda 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

Creșterea inflației alimentare este doar un aspect al unei crize economice mai ample care afectează Turcia, caracterizată de inflație ridicată și șomaj crescut. Președintele Recep Tayyip Erdoğan se confruntă cu critici pentru modul în care a gestionat situația economică precară și pentru suprimarea opoziției, inclusiv închiderea oponenților pe motive politice.

De asemenea, Banca Centrală a Turciei și-a revizuit în sus previziunile privind inflația pentru sfârșitul acestui an, cu majorări de 65% și, respectiv, 36%, conform declarației guvernatorului Hafize Gaye Erkan. Guvernatorul a subliniat că politica monetară va continua să se strângă treptat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vicepremierul Vladimir BOLEA: "Depunem efortul să creăm în Republica Moldova primul muzeu al Vinului și Viței de Vie"


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top