Connect with us

Proiectul UE de 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina ar putea să nu fie adoptat în forma sa actuală

josep borrell - Moldova Invest

International

Proiectul UE de 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina ar putea să nu fie adoptat în forma sa actuală

Proiectul Uniunii Europene de a aloca până la 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina se confruntă cu opoziția unor țări membre și există posibilitatea să nu fie adoptat în forma sa actuală, conform informațiilor furnizate de Reuters

În luna iulie, Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene, a propus crearea unui fond anual cu o alocare de până la cinci miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. Această inițiativă face parte din angajamentele mai ample ale securității occidentale pentru a susține Ucraina în confruntarea cu invazia rusească.

Cu toate acestea, înainte ca discuțiile programate să aibă loc la Bruxelles în cadrul cărora miniștrii apărării din UE urma să examineze planul, unele țări, inclusiv Germania, o putere influentă în UE, au exprimat rezerve cu privire la implicarea financiară semnificativă pe o perioadă atât de îndelungată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fortus Iași a reintrat în proprietatea statului. Fostul Combinat este ”o mină de aur imobiliară” cu 140 de hectare de teren . Care va fi soarta întreprinderii?

În urma invaziei ruse din februarie 2022, UE și statele membre au fost printre cei mai importanți furnizori de ajutor militar pentru Ucraina, oferind arme și echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro conform serviciului diplomatic al blocului comunitar.

Propunerea lui Borrell a vizat stabilirea unui sprijin pe termen lung prin crearea unei surse financiare în cadrul unui fond mai amplu, Instrumentul European pentru Pace, destinat să ramburseze asistența militară acordată de statele membre UE altor țări.

„Nu o voi declara moartă în acest moment. Dar, desigur, se pot face întotdeauna îmbunătăţiri”, a declarat vineri un diplomat al UE de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

„Germania a avut multe întrebări, şi pe bună dreptate. Vorbim despre mulţi bani”, a precizat acesta.

Discuțiile referitoare la sprijinul militar intervin în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene discută, de asemenea, o propunere de a furniza Ucrainei o asistență economică de 50 de miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a aprobat un ajutor de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, inclusiv cu sprijinul Ungariei

UE se confruntă și cu provocări legate de alte aspecte ale sprijinului său militar pentru Ucraina. Numeroși oficiali și diplomați afirmă că blocul comunitar va întâmpina dificultăți în atingerea obiectivului de a furniza un milion de obuze de artilerie și rachete către Kiev până în luna martie a anului viitor.

În plus, Ungaria menține blocată de luni de zile suma de 500 de milioane de euro din Instrumentul pentru Pace către membrii UE, în ceea ce privește asistența acordată Ucrainei. Acest lucru se datorează includerii băncii maghiare OTP pe lista neagră a autorităților de la Kiev.

După ce banca a fost eliminată de pe lista neagră, Ungaria a persistat în solicitarea de garanții că nu va fi reintrodusă. Guvernele UE au subliniat necesitatea coordonării ajutorului militar pe termen lung cu pachetele de securitate pe care statele membre individuale le negociază cu Kievul. Aceasta face dificilă stabilirea sumelor exacte, întrucât aceste discuții sunt încă în desfășurare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul la bugetul pensiilor de stat va ajunge la 20 de miliarde de lei în 2024, față de 3,2 miliarde în 2019

La summitul UE din luna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat necesitatea de a se concentra în prezent pe pachetele bilaterale.

neu internet bitte format source nutzen offizielles portraet bundeskanzler olaf scholz - Moldova Invest

Anumiți membri ai UE au exprimat, de asemenea, intenția de a face un angajament semnificativ pe termen lung, în contextul reducerii bugetelor interne.

„Pentru unele state membre, există realitatea finanţelor publice”, a menționat un al doilea diplomat al UE.

Un al treilea diplomat al UE a afirmat că probabilitatea adoptării propunerii inițiale a lui Borrell este în scădere, însă multe țări doresc în continuare să existe un angajament la nivelul UE.

Trei diplomați au sugerat că UE ar putea opta să facă angajamente anuale în loc să semneze pentru o sumă mai mare care se întinde pe patru ani.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top