Connect with us

Războiul din Orientul Mijlociu ar putea crea o undă de șoc în economia globală

Israel Hamas conflict is a dark cloud for world economy IMF chief - Moldova Invest

International

Războiul din Orientul Mijlociu ar putea crea o undă de șoc în economia globală

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conflictul din Orientul Mijlociu va genera o undă de șoc în economia mondială, susțin unii analiști economici

Unele voci care anticipează extinderea efectelor acestui conflict în alte țări, emit ipoteza că există posibilitatea de a vedea o majorare semnificativă a prețului petrolului și o migrație a capitalului către active considerate refugiu.

Israelul se pregătește pentru un asalt terestru în Fâșia Gaza, iar tensiounile se amplifică în regiune. Această situație prezintă un risc major pentru stabilitatea economică globală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China va pune la vânzare un prim lot de obligaţiuni pe termen lung

Efectele deja se resimt asupra piețelor financiare, cu scăderi înregistrate în cotațiile acțiunilor, de exemplu, indicele bursier S&P 500 a înregistrat o scădere de 0,5%. În contrast, activele considerate refugiu, precum aurul, au înregistrat creșteri semnificative, cu un avans de peste 3%.

military israel 100923getty israel 1 - Moldova Invest

De asemenea, prețul petrolului a cunoscut o creștere de aproape 6%, pe măsură ce investitorii își evaluează strategiile în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o regiune esențială pentru producția mondială de petrol.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CFR Călători taie masiv din trenuri la Iași! Care sunt cauzele anulării curselor?

Un conflict extins ar putea avea consecințe semnificative asupra inflației și ar putea conduce la o creștere accelerată a dobânzilor la nivel global. Cu toate acestea, SUA ar putea fi o excepție, deoarece investitorii străini ar putea să-și îndrepte capitalul către această țară, percepută ca fiind mai sigură în contextul unui conflict global, ceea ce ar putea duce la o scădere a dobânzilor și la întărirea dolarului.

De asemenea, există riscuri pentru industria combustibililor, așa cum s-a întâmplat recent când Chevron a oprit exporturile de gaze naturale către Israel prin intermediul unei conducte importante care leagă cele două țări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Varianta ocolitoare a municipiului Vaslui intră în reabilitare! Investiția se ridică la 35 de milioane de lei

În concluzie, este puțin probabil ca majorarea prețului la petrol să aibă un impact semnificativ asupra prețului benzinei sau asupra cheltuielilor de consum în SUA în viitorul apropiat. Cu toate acestea, situația rămâne dinamică și necesită monitorizare atentă în contextul evoluțiilor din Orientul Mijlociu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top